Čím nahradit při hubnutí kávu? Vyzkoušejte matcha tea

Koncept matcha tea - uprostřed ve vysoké sklenici a kolem rozdrcený prášek grafvision / Shutterstock.com

O účincích kávy toho bylo napsáno už mnoho. Odborníci se shodují, že kvalitní káva v přiměřeném množství neškodí zdraví, ale nikdo se už nezmiňuje o jejích přínosech. To vede k zamyšlení, zda vůbec káva jako taková přináší kromě povzbuzujících účinků pro naše tělo nějaké významnější benefity a zda neexistuje jiný nápoj, který by stejně jako káva dokázal nabudit, a ještě naše zdraví posílit.

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Skvělou alternativou ranní kávy je matcha tea neboli japonský zelený čaj ve formě jemného prášku, který dokáže být pro tělo prospěšný ve všech ohledech. Nabitý je účinnými látkami, které v lidském organismu dovedou naprosté divy. Mimo to matcha tea obsahuje kofein, takže vás také příjemně nabudí.

1. Detoxikuje tělo a funguje jako první pomoc při kocovině

Japonský zelený čaj je charakteristický svou krásně zelenou barvou a zajímavou chutí. Díky svému blahodárnému složení je výborný k jarní detoxikaci těla, každodennímu popíjení i jako první pomoc při kocovině. Obsahuje totiž velké množství zeleného pigmentu chlorofylu, který napomáhá z těla odplavovat těžké kovy a chemické toxiny. Popíjet ho nemusíte pouze na tradiční způsob. Skvěle taky dochutí bílý jogurt, pudink nebo vaše oblíbené ovocné smoothie. Jakýkoliv způsob použití tohoto zeleného prášku bude vašemu tělu k užitku.

Nemůžete sehnat matcha tea, zkuste jiný čaj v akci

2. Spaluje kalorie na počkaní

Pokud si chcete urychlit a usnadnit hubnutí, čaj ze sušených lístků čajovníku matcha si opravdu oblíbíte. Antioxidanty zvané katechiny, které jsou v něm obsaženy totiž v kombinaci s kofeinem urychlují metabolismus a spalování kalorií. Příznivý vliv má též na hladinu cholesterolu a krevní tlak.

Muž drží hrnek s matcha tea Usanee / Shutterstock.com

3. Budete se cítit více odpočatí a práce vám půjde lépe od ruky

Ačkoliv je v kávě stejně tak jako v zeleném čaji kofein, v lidském organismu účinkuje u obou produktů odlišně. Čajový tein je k tělu šetrnější, neboť se uvolňuje postupně a má dlouhotrvající stimulační účinek. Oproti klasické kávě se tedy sice po vypití zeleného čaje budete cítit nabuzení až za delší dobu, za to vám ale tento efekt vydrží až na 6 hodin.

Mimo kofein obsahuje také látku L-theanin, díky níž se budete cítit uvolněně, spokojeně a svěže. Ideální je proto také jako před tréninkový nápoj, který povzbudí tělo i ducha.

Od kávy a jiných čajů se liší i formou zpracování. Konzumace tohoto čaje totiž nespočívá v prostém louhování, ale v rozpuštění zeleného prášku, který tvoří sušená dužina listů čajovníku, ve vodě o 70 °C. Tím se do těla dostávají kompletně všechny účinné látky.

4. Nezpůsobuje zažloutnutí zubů

Na rozdíl od černé kávy matcha tea nezpůsobuje nehezké zažloutnutí zubů při pravidelné konzumaci. Naopak odstraňuje plak, podporuje zdraví zubů a dásní a má dezinfekční účinky. Díky tomu si tento čaj můžete dopřávat každý den a stále se pyšnit zářivým úsměvem! Není také žádným tajemstvím, že se extraktu z japonského zeleného čaje hojně využívá v kosmetickém průmyslu. Matcha čaj má totiž omlazující a ozdravné účinky na naši pleť a pokožku. Kromě toho také pomáhá v boji proti akné.

5. Zlepšuje paměť a koncentraci

Po vypití již prvního šálku zeleného čaje matcha se s chutí pustíte do jakékoliv práce. Může za to už zmiňovaná aminokyselina L-theanin, která se podílí na produkci serotoninu a dopaminu, což jsou látky zlepšující náladu. Matcha tea vám dále pomůže se soustředěním, pamětí a koncentrací.

Příprava matcha tea NP27 / Shutterstock.com

Recept na lahodné a silné matcha latté

Lámete si hlavu, co s práškem matcha tea? Využít lze při pečení i vaření. Pokud ale hledáte způsob, jak jej rychle zpracovat, pak je pro vás nejvhodnější připravit si lahodné matcha latté!

Co budete potřebovat?

  • 1 lžičku matcha tea v prášku
  • 1–2 lžičky medu
  • ½ hrnku kokosového nebo mandlového mléka
  • 1/4 hrnku horké vody

Jak postupovat?

Do hrnečku si připravte jednu lžičku prášku matcha tea a do čtvrtiny jej zalijte horkou vodou. Prášek důkladně rozmíchejte. Následně ohřejte mléko a přidejte do něj med. Pro vytvoření husté pěny použijte metličku a rychlými pohyby mléko vyšlehejte. Nakonec do hrnečku s připraveným čajem mléko opatrně vlijte a můžete začít ochutnávat!