Jak zhubnout: 4 recepty na lehký oběd nebo večeři

Tuňákový salát s vejcem gkrphoto / Shutterstock.com

Náročné vánoční svátky se mnohdy podepisují na tělesné váze. Jak se hravě zbavit nadbytečných kil, aniž byste museli držet drastické diety? Zařaďte do jídelníčku lahodné pokrmy – ukážeme vám recepty, po kterých se snadno hubne. Vykročte do nového roku s úsměvem a vše, co jste nabrali, nechte za sebou.

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Recept: Tuňákový salát s vejcem

Čerstvý salát s tuňákem, vejci a olivami dokonale zasytí a rozhodně po něm nepřiberete. Pro odlehčení ho zařaďte do novoročního jídelníčku – pečivo však vynechte. Potřebujete:

Dodejte salátům zdravý a moderní šmrnc

Postup: Omytý salát a listy špenátu natrhejte. Připravte si 2 vejce – uvařte je ve vodě natvrdo a poté oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. K salátu přidejte okapané maso z tuňáka a olivy, zakápněte olivovým olejem a přidejte dle chuti sůl, pepř a citronovou šťávu. Na závěr vše ozdobte vejci a hoblinkami parmezánu.

Tip: Tuňák v oleji seženete například v Tesco – pod značkou Giana za 31,90 Kč/80 g. Sáhnout po něm ovšem můžete i v Albertu – tuňák Rio Mare zde koupíte 69,90 Kč/160 g.

Pečený květák v misce Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Recept: Pečený indický květák

Milujete květák? Pak si zamilujete i tento jednoduchý recept. Koření, které použijete, provoní celou vaši kuchyni. Jak na něj? Připravte si:

Postup: Nejprve si hlávku květáku rozdělte na růžičky, které pak marinujte ve směsi oleje a koření. Takto připravený květák pečte v troubě na 200 stupňů zhruba 30 minut. Pečený indický květák můžete sníst jen tak, hodí se však i jako příloha k masům.

Recept: Zeleninová polévka

Tato polévka je lahodná a dietní – říká se jí dokonce tukožravá. Postačí ji navíc ozdobit špetkou sýra a máte postaráno o lehký a sytý oběd. Potřebujete:

Postup: Nakrájenou zeleninu bez rajčat vařte doměkka, rajčata přidejte až ke konci. Polévku vařte v zeleninovém vývaru, ochuťte a ozdobte bylinkami, které máte rádi. Podávejte se špetkou parmezánu.

Mrkvové karbanátky na misce Sea Wave / Shutterstock.com

Recept: Mrkvové karbanátky

Vegetariánské karbanátky? Po všech těch slavnostních hostinách o Vánocích jistě uvítáte možnost přejít na lehčí stravu, která je navíc i překvapivě chutná. Vyzkoušíte to? Na nákupní seznam přidejte:

Víte, kde seženete mrkev v akci?

Kupte se slevou Mrkev.

Porovnat slevy

Postup: Mrkev nastrouhejte nahrubo a zlehka ji orestujte na másle. Po vychladnutí ji smíchejte s ovesnými vločkami, cibulkou, česnekem a vejci. Podle potřeby můžete směs zahustit přidáním ovesných vloček, abyste docílili požadované konzistence. Směs nechte 20 minut uležet, poté je čas tvarovat karbanátky. Pečte je v pekáči na 180 stupňů 40 minut, v polovině pečení je obraťte. Podávejte s oblíbeným dipem.

Tip: Kde koupit čerstvý salát v akci? Nahlédněte do letáků na Kupi.cz a připravte si lahodné saláty – nejen po Novém roce.