Jak zhubnout: 4 recepty na lehký oběd nebo večeři

Tuňákový salát s vejcem gkrphoto / Shutterstock.com

Náročné vánoční svátky se mnohdy podepisují na tělesné váze. Jak se hravě zbavit nadbytečných kil, aniž byste museli držet drastické diety? Zařaďte do jídelníčku lahodné pokrmy – ukážeme vám recepty, po kterých se snadno hubne. Vykročte do nového roku s úsměvem a vše, co jste nabrali, nechte za sebou.

Přečtěte si také

Recept na poctivé domácí bramboráky, které vám budou mizet pod rukama
Recept na poctivé domácí bramboráky, které vám budou mizet pod rukama

Recept: Tuňákový salát s vejcem

Čerstvý salát s tuňákem, vejci a olivami dokonale zasytí a rozhodně po něm nepřiberete. Pro odlehčení ho zařaďte do novoročního jídelníčku – pečivo však vynechte. Potřebujete:

Dodejte salátům zdravý a moderní šmrnc

Postup: Omytý salát a listy špenátu natrhejte. Připravte si 2 vejce – uvařte je ve vodě natvrdo a poté oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. K salátu přidejte okapané maso z tuňáka a olivy, zakápněte olivovým olejem a přidejte dle chuti sůl, pepř a citronovou šťávu. Na závěr vše ozdobte vejci a hoblinkami parmezánu.

Tip: Tuňák v oleji seženete například v Tesco – pod značkou Giana za 31,90 Kč/80 g. Sáhnout po něm ovšem můžete i v Albertu – tuňák Rio Mare zde koupíte 69,90 Kč/160 g.

Pečený květák v misce Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Recept: Pečený indický květák

Milujete květák? Pak si zamilujete i tento jednoduchý recept. Koření, které použijete, provoní celou vaši kuchyni. Jak na něj? Připravte si:

Postup: Nejprve si hlávku květáku rozdělte na růžičky, které pak marinujte ve směsi oleje a koření. Takto připravený květák pečte v troubě na 200 stupňů zhruba 30 minut. Pečený indický květák můžete sníst jen tak, hodí se však i jako příloha k masům.

Recept: Zeleninová polévka

Tato polévka je lahodná a dietní – říká se jí dokonce tukožravá. Postačí ji navíc ozdobit špetkou sýra a máte postaráno o lehký a sytý oběd. Potřebujete:

Postup: Nakrájenou zeleninu bez rajčat vařte doměkka, rajčata přidejte až ke konci. Polévku vařte v zeleninovém vývaru, ochuťte a ozdobte bylinkami, které máte rádi. Podávejte se špetkou parmezánu.

Mrkvové karbanátky na misce Sea Wave / Shutterstock.com

Recept: Mrkvové karbanátky

Vegetariánské karbanátky? Po všech těch slavnostních hostinách o Vánocích jistě uvítáte možnost přejít na lehčí stravu, která je navíc i překvapivě chutná. Vyzkoušíte to? Na nákupní seznam přidejte:

Víte, kde seženete mrkev v akci?

Kupte se slevou Mrkev.

Porovnat slevy

Postup: Mrkev nastrouhejte nahrubo a zlehka ji orestujte na másle. Po vychladnutí ji smíchejte s ovesnými vločkami, cibulkou, česnekem a vejci. Podle potřeby můžete směs zahustit přidáním ovesných vloček, abyste docílili požadované konzistence. Směs nechte 20 minut uležet, poté je čas tvarovat karbanátky. Pečte je v pekáči na 180 stupňů 40 minut, v polovině pečení je obraťte. Podávejte s oblíbeným dipem.

Tip: Kde koupit čerstvý salát v akci? Nahlédněte do letáků na Kupi.cz a připravte si lahodné saláty – nejen po Novém roce.