5 tipů, jak se rychle a účinně zbavit kocoviny

Mladí lidé se probudili po párty s kocovinou Elena Nichizhenova / Shutterstock.com

Oslavy konce roku jsou zpravidla doprovázeny alkoholem v takovém množství, které dokáže další den garantovat hodně nehezký bolehlav, žaludeční nevolnost, přecitlivělost na hluk a kdoví co ještě. Pokud hledáte návody, jak se opice úspěšně zbavit bez prášků, bude se vám hodit následující přehled tipů.

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

1. Nezapomeňte se hydratovat

Jedním z příznaků kocoviny je sucho v ústech. Zkuste se takovému stavu vyhnout a myslete na dostatečný příjem tekutin už během konzumace alkoholu.

  • Vyzkoušejte popíjení drinků namíchat se skleničkami minerální vody bez bublinek. Alkoholické nápoje jsou totiž močopudné a dehydratují tělo, které má následně větší problém s detoxikací – tedy vystřízlivěním.
  • Ještě před spaním vypijte velkou sklenici vody s citrónem. Hned ráno opět začněte s pitím vody, případně si neváhejte udělat bylinkový čaj s medem.
  • Pokud máte doma zázvor, nakrájejte ho na tenké plátky, zalijte horkou vodou, nechejte trochu vychladnout a vypijte.

Pitný režim je základ

Tip: Znáte rehydratační roztok? Koupíte ho v lékárnách – například Benu lékárna ho nabízí pod názvem Kulíšek – a pomůže vám rychle zavodnit organismus a doplnit chybějící draslík a sodík. Rehydratační roztoky sice nejsou primárně určeny k léčbě kocoviny, ale faktem je, že pomáhají. Dodají vám přesně to, co po prohýřené noci potřebujete.

Muž leží na gauči a spí Africa Studio / Shutterstock.com

2. Bylinky a přírodní kouzla

Když už přišla řeč na bylinky, je třeba zmínit, že různé odvary z máty a zázvoru také skvěle fungují. Toužíte-li po celkovém zklidnění organismu, je skvělou volbou heřmánkový čaj.

  • Mezi další byliny, které pomáhají s rychlejším odbouráváním alkoholu, patří například ostropestřec mariánský. Ten obsahuje účinný silymarin, který regeneruje jaterní tkáň.
  • Rychlou pomoc pro rozdivočelý žaludek představuje i meduňka lékařská, která velkému množství lidí pomáhá také při migrénách.
  • Dalším přírodním zázrakem je tinktura z eleuterokoku ostnitého.
  • Pozor však na česnek. Třebaže v mnoha návodech proti kocovině hraje hlavní roli, snižuje krevní tlak a s velkou pravděpodobností vám tak může naopak přitížit.

3. Snídaně s cukry a tuky

Že si nedokáže představit, jak si po prohýřené noci dáte vydatnou snídani? Zkuste se překonat a naordinujte si něco, v čem bude dostatek cukrů a tuků. Nemusíte hned sníst lívancovou horu, vystačíte si klidně s banánem, plnotučným jogurtem či pečivem s máslem. Důležité je do sebe dostat alespoň něco.

  • Skvělým tipem jsou také vajíčka. Obsahují totiž aminokyselinu s názvem cystein, který efektivně pomáhá pročistit játra. Na vajíčkový toast si neváhejte nakrájet i avokádo – vedle zdravých tuků totiž obsahuje velké množství draslíku, který byste měli po větším množství alkoholu doplnit.
  • Při snídani naopak vynechte kávu, protože zvyšuje krevní tlak a dehydratuje.

Tip: Pokud máte po flámu a přebytek kyseliny přechází z žaludku do jícnu, nepříjemné pocity zkrotí šumivé tablety s trefným názvem Vyprošťovák, které neutralizují přebytečné žaludeční kyseliny. Koupit se dají v lékárnách či některých supermarketech.

Muž se ženou klopýtají po chodníku Bee Bonnet / Shutterstock.com

4. Pohyb na čerstvém vzduchu

Probudit se odpoledne a zůstat v ložnici až do večera. To opravdu není ten správný postup, jak se co nejrychleji zbavit kocoviny.

  • S vypětím všech sil byste měli alespoň otevřít okno a pustit do místnosti čerstvý vzduch. Pokud je to možné, neváhejte vyrazit na procházku. Nepříjemné stavy začnou v lepším případě pomalu odcházet s každým dalším krokem v přírodě.
  • Určitě ale vynechte jízdu na kole, plavání a další aktivity, u kterých je nutné být 100% při smyslech. Zbytkový alkohol by mohl ohrozit vaše zdraví a bezpečnost.

Zásobte se na ranní záchranou omeletu

5. Dobře se vyspěte

Třebaže jste vstali a daří se vám v rámci možností fungovat, je lepší se najíst, napít, trošku rozhýbat a následně si darovat ještě pár hodin vydatného spánku. Příznaky kocoviny pak mnohem rychleji zmizí.

Spánek je totiž nejlepší lék a vaše tělo díky němu načerpá potřebnou energii. Pokud máte po alkoholovém řádění nějaké povinnosti, zkuste se alespoň vyhnout stresu a jděte po práci spát dříve. V opačném případě by vás vyčerpání mohlo pronásledovat klidně i následující den.