Tři výborné recepty na domácí likéry bez vajec i mléka, a to i v nealkoholické verzi

Čokoládový likér ve skleničce Oksana Mizina / Shutterstock.com

Milujete tu vůni likéru, která dokresluje kouzlo Vánoc, ale klasický vaječňák vás kvůli mléku či vejcím neláká, nebo jej dokonce ani nemůžete? Máme pro vás řešení – nejlepší likér bez mléka a vajec a klidně i bez alkoholu. Pochutnáte si snad ještě více než na klasickém a rozhodně vás nebude tížit žaludek.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Pudink jako nezbytný základ likéru

Nejjednodušší likér, který si dokážete představit. Navíc jej lze ochutit na více variant a získat tak hned tři různé druhy likéru. Můžeme vás ujistit, že jiný už ani nebudete chtít.

Základ na tři druhy likéru:

  • 1,5 l ovesného (mandlového, rýžového) mléka
  • 1,5 pytlíku vanilkového pudinku
  • 300 g cukru
  • 100 g alsanu (alternativa másla; pokud ale můžete máslo, klidně jej použijte)

Na dochucení:

  • 500 ml mandlového mléka
  • 1 malé espresso
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • pro dospělé: 1 bílý rum bez příchuti a 1 s kokosovou příchutí

Postup: V nepřilnavém hrnci si svařte cukr do karamelu, přidejte k němu 100 g alsanu (či másla) a míchejte, dokud se směs nepromísí. Poté přidejte vámi zvolené mléko a provařte. Mezitím si rozmíchejte pudink se zbytkem mléka, zavařte jej a základ všech likérů je hotov! A co dál?

Veganský vaječný likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Veganský vaječný likér

Veganský vaječný likér klame tělem. Neobsahuje totiž ani jedno vajíčko, mohou si jej tedy s klidem dát i vegani nebo lidé s alergií na vejce. Jeho příprava je jednoduchá a navíc i o něco zdravější než klasická verze.

Veganský vaječný likér

Tři druhy likéru

Do tří nádob rozdělte pudinkový základ – každá totiž bude obsahovat likér s vlastní příchutí.

Recept na Amaretto likér

Do jedné nádoby s likérem přidejte 250 ml mandlového mléka (nic víc, pokud chcete virgin variantu). Nechejte důkladně vychladnout a polovinu z této směsi odlijte do uzavíratelné nádoby. Uchovejte v lednici po dobu pěti dní.

Varianta pro dospělé:

Do zbytku směsi přidejte ještě jedno malé espresso (případně přes plátýnko scezeného turka) a 250 ml bílého rumu bez příchuti. Důkladně promíchejte a nechejte vychladnout. Poté přelijte do nádoby a uchovejte v chladu.

Sklenice s likérem a čokoláda Oxana Denezhkina / Shutterstock.com

Recept na čokoládový likér

Do horkého pudinku vložte tabulku hořké čokolády a nechejte rozpustit. Po třech minutách důkladně prošlehejte a přidejte 250 ml mandlového mléka. Polovinu směsi pak nechejte důkladně vychladit a přelijte do nádoby. Uchovejte v lednici opět cca pět dní.

Varianta pro dospělé:

Vezměte si druhou polovinu likéru, který jste si teď připravili, a přidejte k němu taktéž již dříve zmíněný bílý rum bez příchuti.

Recept na kokosový likér

Do poslední nádoby přidejte 300 ml kokosového mléka a důkladně prošlehejte. U virgin varianty máte opět hotovo. Polovinu vychlazené směsi nalijte do uzavíratelné nádoby a v lednici uchovejte po dobu pěti dní.

Varianta pro dospělé:

Do směsi přilijte 250 ml kokosového bílého rumu. Důkladně promíchejte a vychlazený likér můžete uchovat v lednici.

Kokosové likéry ve sklenici a kokos Yulia Furman / Shutterstock.com

Příprava těchto likérů je opravdu velice snadná a velmi variabilní – vymyslet si tak můžete i vlastní varianty za pomocí dalších surovin, které máte rádi. Nezapomeňte však jednotlivé příchutě důkladně označit, aby se vám nepopletly.

Tip: Darujte některý z likérů (nebo klidně všechny) jako vánoční dárek! Ručně vyráběný dárek vždy zaručeně potěší, navíc vás nepřijde na moc peněz a stihnete ho připravit i těsně před Vánoci. Pokud ho chcete vyšperkovat, kupte pěkné lahve a ozdobte je například mašlí nebo štítkem s názvem likéru.

Zdroje: receptyonline.cz, apetitonline.cz, kupi.cz