Štědrovečerní večeře vás tento rok vyjde o 12 % levněji než loni. Letos ušetříte přes 40 %

Řízek a bramborový salát Jan_Mach / Shutterstock.com

Na tradiční štědrovečerní tabuli bezpochyby patří domácí bramborový salát, čerstvě vysmažený kapr, křupavý řízek a talíř vánočního cukroví. Za slavnostní hostinu přitom letos zaplatíte průměrně 638 Kč, což je o 12 % méně než v loňském roce. Ačkoli kapr letos vychází stejně, akční cena výrazně klesla u kuřecích prsou, oleje na smažení i mouky.

Přečtěte si také

Patří podle vás zvířecí miláčci do obchodů? Někde mají přísný zákaz, jinde je vítají s otevřenou náručí

Štědrovečerní večeře bude letos levnější

Letošní štědrovečerní večeře nás vyjde zhruba o 12 % levněji než loni. Na položkách, které jsou součástí slavnostní tabule, letos průměrně ušetříme 83 Kč. Celková cena letošního menu je 638 Kč, přitom loni částka činila 721 Kč. Vyplynulo to ze srovnání akčních cen za jednotlivé položky z dat Kupi.cz.

Počítáme přitom s tím, že se na slavnostní tabuli objeví bramborový salát, obalovaný kapr, kuřecí řízek a jako dezert vánočka či vánoční cukroví. Nejvíce cena meziročně klesla u kuřecích prsou, a to o 44 Kč (30 %). Výrazně levněji (o 1,5 %) vyjde i losos. Cena tradičního kapra se pohybuje kolem 200 Kč za kilo, tedy přibližně stejně jako loni.

Ruka obaluje kapří řízek Marian Weyo / Shutterstock.com

Levnější je olej i mouka

Pokud jde o další položky, bez nichž se příprava vánoční hostiny neobejde, i u těch ceny klesaly. „Akční ceny meziročně klesly u řady surovin, například olej na smažení vyjde levněji o celých 40 %, vejce a kuřecí prsa o 30 %, mouka o 27 % a akční ceny zeleniny se snížily o téměř 20 %,“ uvedla Monika Kopčilová, produktová specialistka Kupi.cz.

U některých položek se však cena zvedla. Salátové brambory naopak zdražily téměř o 28 %, strouhanka, bez níž si o dokonale vysmažených řízečcích můžeme nechat leda tak zdát, zdražila o 24 %, a u majonézy se cena zvýšila průměrně o 7 %.

Vyplatí se nakupovat v akcích

Nakupování v akcích se zákazníkům vyplatí po celý rok, před Vánoci je však tato úspora obzvlášť patrná. Nákupem položek na vánoční stůl v akci lze totiž podle našich dat ušetřit až 40 %, což je o 10 % více než loni. Zvýšení slev může být způsobeno nárůstem běžných cen u těch obchodníků, kteří nabízí slevy pro držitele věrnostních karet.

Pokud jde o konkrétní akční ceny, v posledních letech se zvyšuje počet akcí na veganské majonézy, například Hellmann's, která vyjde na 65 Kč za 270 g, a bezlepkové strouhanky, například kukuřičná vyjde na 20 Kč za 200 g. Zvyšuje se také počet značek majonéz v akci. Hotové bramborové saláty se letos v akci prodávají za 70 Kč/kg.

Čokoládový kapr na podstavci vannessa / Shutterstock.com

Je libo čokoládového kapra?

V akčních letácích se kromě běžných vánočních potravin každoročně objevují i nejrůznější zvláštnosti. Za poslední roky jsme v akčních nabídkách řetězců zaznamenali třeba vánočku ve tvaru věnce, srdce, hvězdy, čerta či vánočního kapra.

Tradiční kapr, který se na Štědrý den paradoxně objevuje jen na zlomku českých slavnostních tabulí, se ostatně stává „obětí“ napodobování nejčastěji. V letácích se objevuje například sváteční kapr vyrobený z uzené šunky či čokoládový kapr.

Zdroj: data Kupi.cz