Proč je v Polsku o tolik levněji než v Česku? Rozdílná DPH není jediným důvodem

Supermarket Biedronka zvenku Ilina Yuliia / Shutterstock.com

Ceny v polských obchodech jsou v posledních měsících pro řadu českých spotřebitelů velkým tématem. Lákají je hlavně ceny polských potravin, za kterými pravidelně značná část Čechů dojíždí. Ve velkém nakupují cukrovinky, máslo, maso či třeba mléčné výrobky. Důvodů, proč je v Polsku levněji než v České republice, je celá řada.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Biedronka, Lidl, Netto, Aldi, Auchan. Maloobchodních řetězců je v Polsku spousta. Oproti českému trhu mají ale jedno společné. Cena potravin či třeba drogerie tam totiž je i násobně levnější, a proto se řada Čechů za nimi opakovaně vypravuje. V některých menších obcích se dokonce o víkendech vypravují i speciální autobusy.

Řada českých spotřebitelů se ptá, proč je v Polsku o tolik levněji než v České republice. Ačkoliv to na první pohled nemusí vypadat, tak příčin je opravdu spousta.

Větší trh i konkurence mezi zemědělci

Polsko je oproti Česku násobně větší ekonomikou, což se projevuje i na trhu s potravinami. V Polsku aktuálně podnikají více než dva miliony zemědělců, kteří využívají asi 90 procent dostupné polské orné půdy. V Polsku tak mezi zemědělci panuje obrovská konkurence, což v praxi přináší pozitivní dopady do cen.

Pro Polsko také platí, že už při vstupu do Evropské unie se této zemi podařilo vyjednat velmi příznivé podmínky ve vztahu k zemědělským dotacím. Polsko bylo před rokem 2004 ekonomikou, která byla na zemědělství do velké míry postavená. To platí částečně i dnes, v Polsku totiž v sektoru zemědělství pracuje zhruba 14,8 procenta veškeré pracovní síly.

I proto se tehdejší polští političtí zástupci snažili před polským vstupem do Evropské unie v roce 2004 bojovat za co možná nejštědřejší dotační pravidla, díky kterým mohou polští zemědělci následně své produkty prodávat výrobcům za mnohem nižší ceny. Nižší náklady mají v Polsku i obchodní řetězce, což se do konečných spotřebitelských cen taktéž propisuje.

Polský supermarket Aldi zvenku Grand Warszawski / Shutterstock.com

Dopad rozdílné DPH

Značným důvodem, proč je cena mnohých potravin v Polsku nižší než v Česku, souvisí i s daní z přidané hodnoty (DPH). Polsko má totiž tuto daňovou sazbu nižší než Česká republika, dosahuje jen na hranici pěti procent.

V případě České republiky platí, že sazba DPH u potravin v roce 2023 je stanovena na 15 procent. V lednu příštího roku se sice o tři procentní body sníží, přesto ale už mnohé obchodní řetězce v Česku avizovaly, že zlevnění potravin se nedá příliš očekávat.

Velkým nákladem pro polské i české firmy jsou bezesporu mzdy, a právě jejich výše je dalším důvodem, proč jsou nákupy v Polsku levnější než v Česku. Průměrná mzda je totiž v Polsku asi o šest až osm tisíc nižší než v případě Česka. Díky tomu, že v Polsku nemusí firmy platit tak vysoké odměny, nejsou na pultech obchodů v konečném důsledku ani tak vysoké ceny.