Objednáváte dárky na zahraničních e-shopech? Nákup může prodražit clo i neuznaná reklamace

Žena nakupuje online na telefonu VAKS-Stock Agency / Shutterstock.com

Nákupy z Číny, především z e-shopu Aliexpress či Wish, se staly běžnou praxí mnoha spotřebitelů. Pokud jste se i vy nechali zlákat levným zbožím ze zahraničí, možná vás překvapí, jaké problémy mohou být s těmito nákupy spojené. Poštovné bývá často vyšší než hodnota zboží, cenu může prodražit DPH, také clo, ale nepříjemnosti mohou nastat též při vracení nevyhovujícího zboží či reklamaci. Prozradíme vám, jaké nástrahy na zahraničních e-shopech číhají i jak se jim vyhnout.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Objednávky z Číny se mohou prodražit

Nákupy ze zahraničních e-shopů, jako jsou Aliexpress, Wish nebo eBay, jsou mezi českými spotřebiteli stále oblíbenější. Zboží je velký výběr a jeho cena je několikanásobně nižší než na našem trhu.

Jedinou nevýhodou je dlouhá doba dodání, která může být i několik měsíců. S těmito zahraničními nákupy jsou však spojené i jisté problémy. Pokud jste si objednali balíček z Číny a místo kýženého zboží vám přišla zpráva od České pošty s výzvou o vyplnění osobních údajů a zaplacení cla, váš nákup se vám zřejmě pěkně prodraží.

Co je clo a kdy se platí

Takovou výzvu obdržíte, pokud cena zboží překročí 150 eur. Celní poplatek je dávka, kterou stát vybírá při přechodu zboží přes státní hranici. Jde o jakousi ochranu místního trhu před zbožím z cizích trhů. Podmínky cla upravuje celní zákon a jeho výběr má na starosti Celní správa České republiky.

„Jelikož mají státy Evropské unie společnou celní hranici, funguje zde volný obchod a netýká se jich platba cla. Pokud si ale chcete pořídit zboží ze státu mimo EU, pak už se ho celní řízení možná týkat bude,“ přiblížil advokát Ondřej Preuss na webu Dostupnyadvokat.cz.

Dopravní značka na hranici s Německem a Českou republikou IgorLukin / Shutterstock.com

Zboží mimo EU se daní od roku 2021

Jak funguje DPH při nákupu zboží v České republice, vám jistě vysvětlovat nemusíme. Daň je u zboží rovnou zahrnuta v ceně. U zboží pocházejícího ze zemí mimo Evropskou unii však DPH zahrnuto není, protože jej má každá země nastavené jinak.

Do roku 2021 se přitom zásilky v hodnotě do 22 eur danit nemusely. Částka, o níž se však EU tímto připravovala, byla tak vysoká, že byla v roce 2021 uzákoněna povinnost odvádět z ceny zboží také DPH. „Při zásilkách s hodnotou více než 22 eur pak máte povinnost podávat celní prohlášení a u zásilek s hodnotou přesahující 150 euro také platit clo. Tato pravidla se netýkají pouze čínských e-shopů, ale také zboží z USA či jiných zemí mimo EU,“ uvedl Preuss.

Jak zaplatit DPH při nákupu z Číny?

Placení DPH se tak při nákupu zboží ze států mimo EU nevyhnete. Existuje přitom hned několik možností, jak DPH zaplatit. U zboží označeného jako „VAT included“ je DPH již zahrnuto v ceně. Některé asijské e-shopy totiž platí daně pomocí tzv. režimu jednoho správního místa pro dovoz, tedy za veškeré zboží prodané do EU, jiné si zřizují sklady přímo na území EU. V takovém případě máte DPH zaplacené a už nemusíte nic řešit.

V případě, že DPH v ceně zboží zahrnuto není, jej musíte uhradit dodatečně sami. K tomu slouží aplikace eCeP na portálu Celní správy ČR, kde podáte celní prohlášení a rovnou zaplatíte DPH.

Muž počítá na kalkulačce chainarong06 / Shutterstock.com

Při objednávce nad 150 eur zaplatíte také clo

Objednali jste pod stromeček nový telefon z asijského e-shopu, abyste ušetřili? Při překročení hodnoty 150 eur máte bohužel také povinnost uhradit clo, takže výsledná cena může být ještě o něco vyšší, než kdybyste zařízení koupili tady v Česku.

Při překročení hodnoty 22 eur také musíte podávat celní prohlášení. Má-li vybraný čínský e-shop sklad na území EU, po doručení proclí zboží za vás. Pokud však zboží putuje z Číny přímo k vám, musíte prohlášení podat vy na stránkách Celní správy ČR podle podrobného návodu. U zásilek nad 150 eur nelze použít aplikaci eCeP, ale k proclení zmocnit přepravní společnost.

Před nákupem si zjistěte všechny informace

Než vůbec na takovém e-shopu nakoupíte, důkladně si zjistěte všechny informace spojené s proclením a povinností platit DPH, abyste potom nebyli překvapení. Pečlivě si vybírejte e-shop, ověřte správnost domény, prohlédněte si grafické zpracování, důkladně si přečtěte obchodní podmínky a recenze. Pokud je to možné, ověřte si i číslo IČO.

Nenechte se zlákat příliš nízkou cenou a do konečné částky započítejte i případné clo a DPH. Promyslete, zda se vám to vyplatí, nebo bude lepší pořídit danou věc na našem trhu. Důležitými body jsou také měnový kurz a poplatky vaší banky. I ty se mohou promítnout do celkové ceny.

Žena sedí u notebooku a rozhazuje rukama fizkes / Shutterstock.com

Problém může představovat i reklamace

Pokud vám zboží bezpečně dorazí domů a úspěšně se poperete se všemi výše uvedenými kroky, přesto mohou hrozit potíže v případě výměny zboží nebo reklamace. Klíčové totiž je, jaké právo se na vrácení zboží vztahuje. I proto byste si vždy měli důkladně přečíst obchodní podmínky, než se do nákupu vrhnete.

Jde-li o zahraniční e-shop určený pro český trh, texty jsou v češtině a ceny zboží jsou v korunách, vaše šance na úspěch jsou o něco vyšší. I tak je však vymahatelnost vašich práv velmi náročná. V tomto případě vám navíc nemůže pomoci Česká obchodní inspekce ani Evropské spotřebitelské centrum.

Zdroje: blesk.cz, lidovky.cz, businessinfo.cz, dostupnyadvokat.cz