Průzkum: Češi na Vánoce utratí za jídlo 3500 Kč, ryba je sice stále nej, kapra však v oblibě porazilo kuře

Nákupní košík v supermarketu Michaelvbg / Shutterstock.com

Kolik utratíme za jídlo na svátky? Budeme šetřit anebo si dopřejeme více než loni? Jak se změnila štědrovečerní tabule a co pro nás vlastně znamenají dobře zařízené Vánoce? Odpovědi na tyto otázky se dočtete díky prosincovému předvánočnímu průzkumu, kde se online supermarket ptal více než 1 800 českých domácností.

Přečtěte si také

První adventní neděle je tady! Vyrobte si doma vánoční věnec ještě dneska

Část domácností šetří, část si dopřeje

Kolik chtějí Češi letos utrácet za jídlo? Průměrně je to kolem 3 500 korun odhalil průzkum online supermarketu Košík.cz. Bližší zkoumání však ukazuje, že v jednotlivých domácnostech jsou velké rozdíly.

  • Zhruba pětina domácností plánuje utratit kolem 5 000 korun.
  • Jen o trochu méně 19 % má naopak připravené pouhé dva tisíce.
  • 6 % oslovených se dokonce chce vejít do tisíce a stejné množství
  • 6 % uvažuje o tom, že za jídlo a dobroty utratí v součtu dokonce kolem 10 tisíc.

Podobně se liší také odpovědi na meziroční srovnání útrat. Češi se shodují, že si kvůli dražším potravinám připlatí. Maximálně o pět set korun více chce utrácet 33 % domácností, 500 až 1 000 korun navíc si připraví 32 % domácností. 35 % Čechů pak očekává, že za jídlo na svátky se jejich útrata zvýší o více než 1 000 korun. Zajímavé je, že o výši útraty nerozhoduje region – odpovědi jsou podobné napříč všemi kraji Česka.

Ryba je sice stále nej, kapra však v oblibě porazilo kuře

Košík se však zajímal také o to, jak se mění hlavní chod štědrovečerní večeře. Přestože ryba se na stole objeví v 84 % případů, již dávno to není pouze kapří řízek. Z domácností, které připravují rybu, nachystá tradičního kapra pouze 55 % respondentů. 26 % pak dává přednost lososovi, 6 % tresce, 4 % candátovi, 3 % pstruhovi a zbylých 6 % Čechů jiným rybám včetně mořských plodů nebo exotického masa, jako je například to žraločí.

Ryba se navíc neobjevuje na stole jako jediné maso v 96 % případů je doplněná ještě bílým nebo červeným masem. Například kuřecí řízek se ve vánočním menu objevuje v 58 % případů a je tak nejoblíbenějším chodem, který předstihl i zmiňovaného kapra (toho v poměru ke všem domácnostem najdeme na talíři v 51 % případů).

A jaké další chody se dostaly do 10 nejoblíbenějších kromě ryb a řízků? Především bezmasá jídla. Vegetariánské řízky nebo karbanátky připravují 4 % domácností, překvapivými skokany roku se pak stali smažený sýr (3 % domácností) a sushi (1 %).

Kurýr s nákupem Kosik.cz

Český bramborový salát? Nesmí chybět vajíčko na tvrdo!

Zajímavý vhled poskytl výzkum také do nejčastějšího složení bramborového salátu. Ta zaručeně pravá domácí receptura bývá totiž často důvodem, proč se v některých domácnostech vyrábí hned několik variant. Asi nepřekvapí, že základem naprosté většiny bramborových salátů jsou brambory, kyselé okurky, kořenová zelenina, cibule a majonéza. Co však dál?

79 % domácností si možná trochu překvapivě neumí bramborový salát představit bez vajíčka natvrdo. Hrášek do salátu patří podle 57 % oslovených. Šunka, salám nebo slanina pak ve 45 % případů. 13 % českých domácností pak přidává jako důležitou ingredienci jablko a 8,5 % papriku.

Jak ušetřit při nákupech?

Pokud dáváte přednost tradičním nákupům v supermarketech, můžete si ceny potravin a dalšího zboží pohodlně srovnat ve svém mobilním telefonu v aplikaci Kupi.cz. Naskenováním kódu nebo zadáním položky do vyhledávání vám nákupní rádce obratem ukáže, zda je cena výhodná a kde byste případně nakoupili levněji.

Zdroj: Kosik.cz, Kupi.cz