Billa věnuje prodavačkám poukázku, Penny nechá na Štědrý den zavřeno. Jak řetězce odměňují své zaměstnance?

Zaměstnanci Penny Marketu Penny Market

Přestože zákon o prodejní době v maloobchodě umožňuje, aby měly obchodní řetězce na Štědrý den otevřeno, Penny Market jako první prodejce v republice neotevře, aby tak dopřál svým zaměstnancům volno. Billa na Vánoce rozdává dárkové poukázky na nákup, Kaufland a Lidl vánoční balíčky a Tesco navyšuje zaměstnaneckou slevu. Jaké další sváteční benefity si pro své zaměstnance připravily obchodní řetězce?

Přečtěte si také

Nízké ceny na čerpacích stanicích ONO? Je to o maržích, která má ONO v porovnání s ostatními minimální

Penny bude mít na Štědrý den zavřeno

Ačkoli zákon obchodním řetězcům umožňuje, aby byly na Štědrý den otevřené, Penny Market už poněkolikáté nechá své zaměstnance doma. Více než 410 prodejen tedy zůstane v tento den zavřených a bezmála 7 000 zaměstnanců bude po celé vánoční svátky doma s rodinou.

„Je to benefit, který našim zaměstnancům poskytujeme už několik let. Uvědomujeme si, jak náročné období mají za sebou. Naší prioritou je, aby mohli strávit tento výjimečný sváteční čas se svými nejbližšími. Nechceme, aby se museli zabývat pracovními povinnostmi,“ uvedl v tiskové zprávě řetězce Radek Hovorka, jednatel společnosti PENNY odpovědný za lidské zdroje. Dodal také, že spokojenost zaměstnanců je pro firmu na prvním místě a jako poděkování každý z nich obdrží poukázku v hodnotě 4 000 Kč na nákup zboží v Penny.

Benefity jsou pilířem zaměstnanecké politiky

Podle prezidentky Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb Renáty Burianové jde o unikátní krok, který z Penny činí společnost udávající směr. „Jedná se o velmi výjimečný krok, protože drtivá většina obchodních řetězců dává přednost zisku a své obchody nechává na Štědrý den otevřené. Pro sedm tisíc rodin to znamená, že budou moci strávit celé vánoční svátky spolu, v klidu a sváteční náladě. To je v dnešní době neocenitelné,“ dodal Bohumír Dufek, předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR.

Tento příklad ukazuje, jak jsou zaměstnanecké benefity důležité. V dnešní době přitom nestačí poskytnout zaměstnancům stravenky a několik dnů dovolené navíc, ale zaměřit se také na různé formy atraktivnějších benefitů.

Supermarket Billa Samo451 / Shutterstock.com

Billa vyplatí bonus až 2 500 Kč

Obchodní řetězec Billa chce svým zaměstnancům ulevit při vánočních nákupech, a proto kolegyním a kolegům na centrále, na prodejnách i v logistice daruje vánoční dárkovou poukázku v hodnotě až 2 500 Kč. Všichni noví zaměstnanci pak obdrží poukázku v hodnotě 1 000 Kč. „Energie a úsilí, které naše kolegyně a naši kolegové každodenně do své práce vkládají, si nesmírně ceníme. Chceme jim proto touto cestou za odvedenou práci a servis, který zákazníkům poskytují, poděkovat,“ komentoval v tiskové zprávě Liam Casey, generální ředitel BILLA Česká republika.

Pokud jde o otevírací dobu prodejen, před svátky bude otevřeno klasicky, na Štědrý den pak do 11:45. O svátcích zůstanou prodejny zavřené. Vánoční nákupy si však zákazníci mohou obstarat na Billa e-shopu, kde nakoupí všechny své oblíbené produkty.

Bramborový salát
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Bramborový salát

Bramborový salát s majonézou je tradiční česká příloha, připravovaná nejčastěji o Vánocích jako součást štědrovečerního menu společně s kaprem nebo řízkem. Vychutnat si jej však můžete i kdykoli jindy během roku, případně jej použít jako podklad na obložené chlebíčky.

Bramborový salát

Vánoční balíček a dvakrát 10% sleva v Kauflandu

Dalším řetězcem, pro nějž jsou zaměstnanci na prvním místě, je bezesporu Kaufland. Vedle klasických benefitů nabízí totiž hned několik nadstandardních. „Situaci na trhu práce a faktory s tím spojené neustále sledujeme a vyhodnocujeme. Ve všech oblastech naší činnosti chceme být atraktivním zaměstnavatelem. Našim zaměstnancům nabízíme benefity ve formě cafeterie, Multisport karty, příspěvku na svatební květinu, balíčku pro narozené dítě či odměny při jubileu,“ přiblížila pro Kupi.cz tisková mluvčí Renata Maierl.

V předvánočním čase navíc zaměstnanci dostanou vánoční balíček a dvakrát kupon se slevou 10% na nákup během vánočních týdnů.

Supermarket Kaufland Dolezalphoto.cz / Shutterstock.com

Již popáté zaměstnavatelem roku

Toto vše nejspíš vedlo k tomu, že byl letos Kaufland již popáté v řadě oceněn nezávislým mezinárodním institutem Top Employer jako zaměstnavatel roku 2023. Ten hodnotí kvalitu personální politiky firem a jejich přístup k zaměstnancům včetně náboru, školení, řízení a odměňování.

„Jsme velmi vděční za znovu obhájené nezávislé ocenění. Naším cílem je být jedním z nejatraktivnějších zaměstnavatelů a neustále optimalizovat pracovní prostředí i možnosti rozvoje a ocenění našich zaměstnanců. Jen díky nim můžeme našim zákazníkům každý den nabízet příjemný zážitek z nakupování,“ uvedla na stránkách prodejce Šárka Churavá, vedoucí Firemní péče o zaměstnance.

Zaměstnanci v Tescu nakoupí levněji

Zaměstnanci nepřijdou zkrátka ani v hypermarketech Tesco. Během svátků totiž ušetří už při nákupu potravin. „V předvánočním období navyšujeme o několik procent standardní 15% zaměstnaneckou slevu na všechny nákupy, která je celoročně velmi oblíbená mezi kolegy. Kolegové tak mohou za výrazně zvýhodněné ceny nakoupit nejen vánoční dárky a dekorace, ale i dobroty na vánoční a silvestrovskou tabuli,“ řekla pro Kupi.cz Iva Pavlousková, External Communication Manager společnosti Tesco.

Zaměstnanci navíc obdrží vánoční poukázku, za kterou mohou pořídit dobroty na vánoční stůl. „Pro kolegy připravujeme vánoční dárky z našich produktů ve formě kupónů, každý si tak vybere, o co má největší zájem a co má nejraději. I v příštím roce budeme vylepšovat nabídku našich benefitů s ohledem na potřeby a přání našich zaměstnanců,“ dodala.

Dárkový koš s olivami, olejem, sýrem, uzeninou, rajčaty a dalšími potravinami NatalyaBond / Shutterstock.com

Vánoční balíček pro všechny zaměstnance Lidlu

Pokud pracujete v Lidlu, můžete se letos těšit hned na několik vánočních benefitů. „Zaměstnanci každý rok jako každoroční poděkování za odvedenou práci obdrží mikulášský balíček, vánoční balíček s produkty z Lidlu i mimořádné předvánoční prémie,“ popsala Iveta Barabášová, tisková mluvčí společnosti.

Společnost si je dobře vědoma nezastupitelné role zaměstnaneckých benefitů. „Nabídku benefitů pravidelně rozšiřujeme, v letošním roce se zaměstnanci dočkali vyššího stravného a také bezplatného Programu podpory, který je určen nejen zaměstnancům, ale i jejich rodinným příslušníkům. Ty doplnily portfolio stávajících benefitů v podobě příspěvku na penzijní spoření, ocenění firemních jubileí nebo vitamínové a vánoční balíčky či až 30 dnů dovolené. Nově mohou zájemci ke své MultiSport kartě čerpat až 3 dětské doprovodné karty. Ohledně plánů v nadcházejícím roce budeme zaměstnance i veřejnost včas informovat,“ doplnila Barabášová.

Zdroje: penny.cz, kaufland.cz, kaufland.cz, lidl.cz, lidl.cz, tisková zpráva řetězce Billa