Před svátky stoupá zájem o slevové akce. Co se vyplatí nakoupit v Německu nebo Polsku?

Slevová akce v německém obchodě Bern James / Shutterstock.com

Spousta Čechů z pohraničí jezdí na nákupy k našim severním sousedům celoročně. Před Vánoci ale míří do Německa a Polska i lidé z větší dálky. Co v tamním Lidlu, Kauflandu nebo dm drogerii seženou levněji než u nás? Přinášíme tipy, které vám pomohou ušetřit.

Přečtěte si také

Levnější než kupované, netoxické a opravdu účinné: Návod, jak snadno vyrobit domácí čisticí prostředky

Sezónní nákupy na Vánoce

Už od listopadu si Češi v německém a polském pohraničí dělají zásoby na svátky. Spousta z nich tam nejezdí jen pro potraviny, ale i pro svíčky, vánoční ozdoby, dětské hračky nebo boty a oblečení na lyže. V Německu totiž celý komplet i před sezónou seženete pod 2 000 eur.

Levněji než v českých supermarketech se dají koupit také vánoční perníčky i typické německé briošky nebo štoly, ale v košících nechybí ani klasické cukroví. Zajímavé akce na sladké dobroty nabízí v aktuálních letácích například německé Aldi i polské Netto, kde vychází kilogram perníčků zhruba na 260 Kč. Velký výběr bonboniér za výhodné ceny pak má německý Kaufland.

Polská pobočka supermarketu Lidl Grand Warszawski / Shutterstock.com

Maso k okamžité spotřebě i do mrazáku

Lákavé jsou i akce na maso, pečivo a další základní potraviny, které v Německu a Polsku nakupují hlavně obyvatelé českého pohraničí, případně ti, kteří nakupují větší množství do mrazáku. Míří do polského a německého Lidlu, ale i Kauflandu a dalších řetězců. Ve spoustě z nich mohou narazit na krůtí stehna v ceně okolo 3 eur za kilogram nebo na plátek vepřového pod 6 eur za kilogram.

„Bydlíme za hranicemi, nám se vyplatí sem jezdit na nákup,“ řekl pro CNN Prima News jeden z pravidelných českých zákazníků supermarketu v německém Bad Schandau. Jak doplnil, jezdí i dál, do Heidenau nebo do Drážďan, kam se jednou za čas s rodinou vydají na celodenní nákupy, aby nakoupili i oblečení a kosmetiku. „Salám, bratwurst, chleba, housky,“ přiblížil jiný zákazník, pro které potraviny jezdí k sousedům nejčastěji.

Do Německa i pro drogerii a kosmetiku

Velká část Čechů nevynechá v Německu ani návštěvu drogerie, kde může výhodně nakoupit třeba prací prášky, šampony nebo zubní pasty, ale i dekorativní kosmetiku. Mnoho lidí si navíc pochvaluje vysokou kvalitu těchto výrobků.

Kromě běžného nákupu do domácnosti tu ale pořídíte i vánoční balíčky, které jsou skvělým dárkem na poslední chvíli. Velký výběr má například dm drogerie nebo Rossmann. Jen pozor na to, že některé slevy platí jen pro registrované členy s věrnostní kartičkou nebo aplikací.

Zdroje: cnn.iprima.cz, novinky.cz, kupi.cz