Jak vybrat podložku na cvičení? Zaměřte se na rozměry, materiál i design

Žena roluje podložku na cvičení Gerain0812 / Shutterstock.com

Málokterou pomůcku využijete při tolika typech cvičení jako právě podložku. Při józe, pilates nebo posilování s vlastní vahou ji budete potřebovat téměř neustále. Výběr tedy nepodceňte a investujte do kvalitního a odolného modelu, zároveň ale myslete i na měkkost podložky a protiskluzový povrch. A pokud ji budete často nosit do posilovny nebo jógového studia, hledejte navíc i skladný model, který se snadno přenáší.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Délka a tloušťka

Na běžné posilování nebo pilates vám bude stačit standardní podložka na cvičení s délkou kolem 180 cm. Pokud si ji ale kupujete spíše na jógu, doporučujeme podložku delší než vaše tělo. Díky tomu se vám na ní bude příjemně ležet i při jógovém spánku, meditaci nebo závěrečné relaxaci.

Běžně mají podložky tloušťku okolo 6 mm, ale některé jógamatky jsou i o 4 mm tlustší. Hodí se tedy na pomalejší druhy jógy, jako je hatha, restorativní, těhotenská nebo jin jóga. Naopak při dynamické vinyase vám bude stačit slabší varianta, kterou můžete využívat i na pilates a další typy cvičení.

„V případě jógy je dobré si před pořízením ujasnit, na co budu podložku využívat a jak jsem na tom s praxí. Pokud patřím mezi začátečníky nebo mám problém s koleny, chci mít na podložce pohodlí a preferuji klidnější lekce jógy, zvolila bych tloušťku 5 až 6 mm,” doporučuje lektorka jógy Šarlota Švojgr a dodává, že je nutné vzít v úvahu, jak se taková podložka pronese.

Skupina žen cvičí jógu Ground Picture / Shutterstock.com

Opakem je cestovní varianta, vhodná i do příručního kufru, na písek nebo do trávy, ale určitě ne na tvrdou podlahu. A pokud hledáte podložku na dynamický styl jógy, platí, že čím tenčí, tím lepší, zejména pro udržení v balančních pozicích. Nejméně kluzký je pak přírodní kaučuk.

Skladnost

Pokud nepatříte mezi zastánce domácího cvičení, nespíš vás bude zajímat i hmotnost podložky a možnost ji srolovat nebo složit. Čím lehčí bude, tím snadněji ji přenesete. A mnohem lépe to zvládnete s transportními popruhy či taškou, do které se vejdou i větší a méně skladné varianty.

Materiál a povrchová úprava

Od použitého materiálu se odvíjí jak cena podložky, tak její kvalita, životnost nebo protiskluzový povrch. Volte tedy takovou, která bude příjemná a při daném typu cvičení se nezničí. Při dynamickém pohybu bude rozhodovat spíš odolnost a přilnavost, zatímco na jemné cviky se osvědčí silnější podložka (nad 5 mm), která zajistí pohodlí i v případě, že dlouho zůstáváte v jedné pozici.

Klasika v podobě PVC, gumy nebo polyuretanu

Nejlevněji vychází klasické PVC, které navíc podložkám propůjčuje lehkost. Navíc pokud se příliš nepotíte, nebude ani klouzat. Jen má poměrně jemný povrch, který se může brzy zničit, zejména při intenzivnějším pohybu a kontaktu s obuví. Chodíte-li tedy do posilovny častěji, zvažte investici do kvalitnějších materiálů. Variantou může být například polyuretan, který jen tak nepoškodíte botami ani větším tlakem.

Žena stojí na korkové podložce na cvičení Eszter Palinkas / Shutterstock.com

Efektní semišová vlákna

Designové jógamatky jsou často vyrobené z kvalitní gumy potažené semišovým vláknem. Díky tomu je mohou zdobit zajímavé barevné kombinace, vzory nebo obrázky mandal. Zároveň je takový povrch i protiskluzový, přilnavý a příjemný na dotek. Někdy navíc klasickou gumu nahrazuje přírodní kaučuk a vlákna mohou být i z recyklovaných materiálů.

Přírodní korek a juta

Výrobci dnes myslí také na vyznavače udržitelnosti a přírodních materiálů. Jestli jim tedy dáváte přednost i vy, máte na výběr z jemného korku nebo odolné juty, která je ale na povrchu drsnější. Korkové podložky jsou zase pro někoho příliš silné, většinou mají minimálně 7 mm. Na druhou stranu dobře pohlcují pachy i pot a jsou antibakteriální.

Zdroje: decathlon.cz, sportisimo.cz, heureka.cz