Nenabíjí se vám telefon? Možná máte jen zanesený konektor. Jak ho vyčistit ve čtyřech snadných krocích?

Člověk ve svetru dává telefon na nabíječku Photoroyalty / Shutterstock.com

Nabíjí se vám v poslední době špatně mobil nebo v něm kabely špatně drží a vypadávají? Ještě než poběžíte pro nový, pošlete starý na reklamaci nebo dáte peníze za opravu v servisu, zkontrolujte si konektor. Pokud ho pravidelně nečistíte, velice pravděpodobně je pouze ucpaný silnou vrstvou prachu a nečistot. Ta se dá poměrně snadno odstranit. Stačí si na pomoc vzít šikovné předměty a za chvíli zase budete nabíjet o sto šest. Jak vyčistit nabíjecí konektor u telefonů s Lightning a USB-C portem?

Přečtěte si také

Patří podle vás zvířecí miláčci do obchodů? Někde mají přísný zákaz, jinde je vítají s otevřenou náručí

Základní pomůcky na vyčištění nabíjecího konektoru

Nečistot z nabíjecího otvoru se nezbavíte jinak než vyšťáráním. Proto si vezměte na pomoc jakýkoliv tenký předmět. „Špína je totiž natlačená a udusaná úplně vzadu a tvoří tam pevnou vrstvu. Abyste se jí zbavili, budete potřebovat něco tenkého a ostrého, třeba špendlík nebo šicí jehlu,“ radí Petr Vojtěch z Mobilenetu s tím, že vlastnoruční čistění je vždy na vlastní riziko a doporučuje se postupovat opatrně. A že ještě bezpečnější a vhodnější než jehla je dřevěné párátko, které je z nevodivého materiálu.

Co dalšího může čištění usnadnit a zefektivnit?

  • Hadřík z mikrovlákna, který nepouští chlup,
  • tenký kartáček (třeba ten mezizubní),
  • stlačený vzduch (koupíte v elektru, v potřebách pro fotografy nebo ve velkých e-shopech, jako je Alza.cz, Mall.cz apod.),
  • baterka pro posvícení.
Konektor iPhonu a kabel Lightning Yalcin Sonat / Shutterstock.com

Je rozdíl v čištění telefonů s konektorem USB-C a Lightning?

Postup je pro oba typy v podstatě stejný, u každého se pouze doporučuje obezřetně myslet na specifické provedení.

  • U iPhonů (pro nabíječky typu Lightning) je konektor tvořen jednolitým otvorem, proto je jeho čištění snazší a pomoci v něm mohou i větší předměty jako mezizubní kartáčky. Dávejte si pouze pozor, ať uvnitř nepoškodíte kovové plíšky. Z toho důvodu může být lepší sáhnout právě po dřevěném párátku.
  • U nabíječek typu USB-C je uprostřed otvoru kontakt, na který se konektor nabíječky nasazuje, a je tedy potřeba opatrně čistit kolem něj, ať si ho nezlomíte. Bude potřeba sáhnout po tenčích předmětech (výše zmíněné jehly nebo ideálně párátka) a pamatovat na větší obezřetnost.

Postup: Jak vyčistit zanesený konektor mobilu?

  1. Připravte si všechny potřebné předměty (viz výše) a telefon pro jistotu vypněte.
  2. Jako první vyzkoušejte, který z tenkých předmětů se vám do nabíjecího otvoru vejde a půjde použít. Začněte s mezizubními kartáčky nebo s kombinací párátka a jemného hadříku. Nicméně i tak budete nakonec muset pro odstranění kompletní vrstvy sáhnout po ostrých předmětech (párátko, jehla, špendlík) a mírně zatlačit.
  3. Máte-li k dispozici stlačený vzduch, během šťárání průběžně zkoušejte uvolněné nečistoty vyfoukat v krátkých, dvousekundových sekvencích (nestříkejte vzduch do otvoru příliš dlouho najednou, mohli byste si telefon poškodit).
  4. Takto opakujte, dokud nebude konektor úplně čistý (pro lepší viditelnost posviťte dovnitř baterkou). Celé čištění zakončete stlačeným vzduchem.
Člověk čistí konektor mobilu Safarov Nariman / Shutterstock.com

Jak často nabíjecí porty čistit?

Minimálně jednou za půl roku nebo rok byste měli provádět pravidelnou údržbu (záleží, jak moc telefon nosíte v kapse nebo zda třeba pracujete v prašném prostředí). V takovém případě zabráníte dlouhodobému usazování a tvoření odolné vrstvy. Pak vám bude stačit jen rychlé vyfouknutí prachu stlačeným vzduchem nebo projetí párátkem a nebudete riskovat poškození telefonu při seškrabávání „stoleté“ špíny.

V obchodech s mobilním příslušenstvím a v elektro prodejnách se také dají koupit různé speciální čisticí kartáčky, štětečky a tyčinky určené právě na údržbu konektorů, případně čisticí plastické hmoty. Jako prevence mohou rovněž účinně posloužit obaly na telefony, jejichž součástí jsou krytky na otvory a efektivně tak usazování nečistot během nošení telefonu předchází.

Zdroj: Mobilenet.cz, Resfresher.sk, istyle.cz, Youtube.com