Tlačítkové telefony hlásí návrat! U zákazníků boduje véčko i nejmenší funkční telefon na světě

Člověk píše na klávesnici tlačítkového mobilu iconogenic / Shutterstock.com

Přestože někteří na klasické mobily nezanevřeli, drtivá většina Čechů přešla v posledních letech na používání smartphonů. Jak už to ale bývá, „retro“ si vždy najde cestu zpět mezi módní trendy a tlačítkové telefony se opět stávají hitem. A to nejen u starších uživatelů, ale naopak mezi mladými. V čem dokážou konkurovat dotykovým smartphonům a které modely jsou aktuálně v kurzu?

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Proč se někteří lidé vrací k tlačítkovým mobilům?

Odpočinout si od narůstajícího tlaku, jaký v nás vyvolává potřeba neustále kontrolovat sociální sítě nebo reagovat na různá vyskakující oznámení aplikací. I to jsou důvody, proč se mnoho lidí odvrací od chytrých mobilních telefonů s internetem a dává opět přednost těm tlačítkovým.

Ty navíc vydrží mnohem déle nabité a na cestách nebo ve vytíženém pracovním či studijním tempu mohou představovat praktičtější a spolehlivější řešení.

Marketing cílí na mladé

„Zájem o tlačítkové véčkové telefony roste a my věříme, že je způsoben potřebou si odpočinout od neustálého přívalu digitálních oznámení, příspěvků na sociálních sítích nebo přehlcením z chytrých funkcí. Lidé začínají chtít více jednoduchosti, více času stráveného fyzickým kontaktem a mnohem více času na nerušenou konverzaci v reálném světě. Všichni jistě máme spousty situací, kdy nám krásný okamžik zkazilo nechtěné oznámení například ze sociální sítě,“ citoval server iDnes Larse Silberbauera, marketingového ředitele společnosti HMD Global, která na trh dodává telefony Nokia.

Podle něho vzrostl v minulém roce zájem o tlačítkové mobily dvojnásobně a letos se očekává další růst.

Člověk drží nový véčkový telefon Nokia Nokia

Kolik stojí tlačítkový telefon?

Jak také uvedli zástupci značky Nokia, stoupající zájem je mimo jiné důvodem, proč tvoří tlačítkové telefony stálou součást jejich nabídky a každým rokem se na trhu objevují nové modely. Jednou z letošních novinek je například Nokia 2660 Flip – véčko dostupné v černém, zeleném a růžovém provedení, které cenově začíná na 1 690 Kč.

Právě to může být v době, kdy není problém za mobilní telefon utratit desítky tisíc, jedním z klíčových benefitů. Za stejnou cenu jako Nokia Flip koupíte i podobná konkurenční véčka značky Panasonic, například model KX-TU550EXC (dostupný od 1 699 Kč).

Jen o něco více potom stojí také oblíbené telefony s odolnou konstrukcí, například Maxcom MM917 (od 2 249 Kč) nebo Caterpillar B40 (od 2 389 Kč). Slibují odolnost vůči pádům, prachu i vodě a z toho důvodu si mimo jiné nachází cestu do kapes čím dál více mladých sportovců a outdoor nadšenců.

Nejmenší telefon, který schováte do dlaně

V kategorii nejlevnějších telefonů si v poslední době světovou pozornost získal zase doslova nejmenší telefon na světě. Na první pohled byste ho zařadili spíše mezi dětské hračky nebo klíčenky, přesto je plně funkční. Jedná se o miniaturní napodobeninu starých mobilů. Podporuje dvě SIM karty, umí volat a psát SMS nebo nastavit budík. Nabitý by měl vydržet až 120 hodin.

Prodává se pod značkou L8STAR BM10, a to především v čínských internetových obchodech a v e-shopech, které zboží z nich přeprodávají. Tomu samozřejmě může někdy odpovídat i jeho kvalita. Nicméně pokud vás zaujal (ať už jako kuriozita, nebo třeba záložní mobil na cesty či sport), u nás za něho dáte od 350 do 500 Kč.

Nejmenší tlačítkový telefon v dlani v74 / Shutterstock.com

Stále vedou smartphony, nově i mezi seniory

Podle nedávných dat Českého statistického úřadu vedou mezi Čechy stále chytré telefony, které používá 82 % populace. V rámci toho ale roste také počet seniorů, kteří z tlačítkových telefonů přechází na dotykové. Častým důvodem je možnost využívat internetového připojení a různých mobilních aplikací.

„Mezi seniory dochází v posledních několika letech k poměrně dynamickému přechodu od tlačítkových k chytrým telefonům, např. za posledních pět let se podíl osob používajících smartphone ve věkové skupině 65–74 let zvýšil z 21 na 56 % a ve věkové skupině 75+ ze čtyř na 24 %,“ komentoval výsledky ČSÚ v závěrečné zprávě.

Je tak možné, že zatímco starší generace bude i nadále čím dál více využívat dotykové telefony, statistiky v následujících letech paradoxně odhalí, že mladí naopak masově přechází „zpět“ k těm tlačítkovým.

Zdroj: novinky.cz, czso.cz