Ministerstvo stoplo prodej extrémně pálivých chipsů, na které si došlápli už i ve Francii a Itálii

Ruka v rukavici držící chips, na kterém je vyobrazena lebka Lightspruch / Shutterstock.com

Jako první přestaly českou značku extrémně pálivých chipsů prodávat některé obchody ve Francii, koncem minulého týdne ji začali prověřovat i v Itálii. A teď to vypadá, že se nebudou smět prodávat ani v tuzemsku. Problémem přitom není sama pálivost – na trhu je podobně pikantních výrobků celá řada – ale lavina výzev, kterou firma svým marketingem strhla na sociálních sítích. Každý se chce předvést a následky mohou být nebezpečné. Jaký osud české nejpálivější chipsy čeká?

Přečtěte si také

Krátký prací program zvyšuje spotřebu vody i elektrické energie. Ne vždy je proto výhodný

Proč Česko pozastavilo prodej extrémně pálivých chipsů?

Ministerstvo zemědělství se pro pozastavení prodeje chipsů Hot Chip Challenge české společnosti Hot-Chip rozhodlo na základě upozornění od zahraničních úřadů.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce obdržela oficiální notifikaci z evropského systému, na základě které v rámci principu předběžné opatrnosti pozastavila u výrobce uvádění na trh a případem se kontrolně zabývá,“ přiblížil pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva zemědělství České republiky Vojtěch Bílý.

  • Řeč je o výrobku Hot Chip Challenge. V krabičce ve tvaru rakve se kromě bezpečnostních latexových rukavic ukrývá jeden jediný tortilla chips obalený v prášku z nejpálivějších chilli papriček na světě (pro srovnání, ty mohou mít přes 2 miliony jednotek pálivosti, zatímco třeba oblíbené Jalapeňo má maximálně 10 000).
  • Na druhou stranu, na trhu existuje celá řada dalších potravin s takto pálivými papričkami a jejich prodejem se nikdo nezabývá. Proč je tedy zrovna tento chips takovým problémem?
Chips Hot Chip Challenge Lightspruch / Shutterstock.com

Nejde o papričky, ale o nebezpečnou výzvu

Koncept prodeje „vyzývavých“ chilli chipsů pochází ze zahraničí. U nás a v některých zemích Evropy je nabízí již zmíněná firma Hot-Chip z Ostravy. A podle úřadů je problém hlavně v tom, že na svých stránkách s heslem „Myslíš, že na to máš?“ přímo podporuje konzumenty k tomu, aby se při jedení chipsů natočili, video zveřejnili na sociálních sítích a ke stejné akci vyzvali své přátele. Soutěžící mohou podle webových stránek firmy dokonce vyhrát iPhone.

Vysoké dávky kapsaicinu přitom mohou být pro nezkušené konzumenty chilli nebezpečné. Mohou například poškodit jemné sliznice v dutině ústní, krku nebo v žaludku, vyvolat zvracení, problémy s dýcháním, otékáním, malátností a další.

Výzva ohrožuje hlavně děti a mladistvé

Volně prodejné chipsy si pak mohou koupit v podstatě i děti a pod nátlakem okolí je neuvážlivě konzumovat. Podle italského antimonopolního úřadu je při distribuci a marketingu využíváno prvku výzvy ke zvýšení atraktivity produktu, což odvádí pozornost od respektování pravidel opatrnosti, zejména u mladších uživatelů sociálních sítí, uvedla ČTK na základě listu Corriere della Sera.

Italský Národní svaz spotřebitelů (UNC) vyzval, aby úřad rozhodl o dočasném zastavení prodeje chipsů v Itálii. „Je to důležitá bitva, kterou vedeme vzhledem k tomu, že se chipsy volně prodávají, a to i teenagerům, jako by to byla výzva,“ citoval předsedu UNC Massimiliana Dona server iDNES s tím, že celá situace by mohla představovat nekalou obchodní praktiku v rozporu se spotřebitelským kodexem.

Letos na jaře stejné chipsy Hot Chip Challenge stáhl z prodeje kvůli obavám o jejich bezpečnost jeden ze supermarketů ve Francii.

Dítě jí chipsy Yavdat / Shutterstock.com

Firma se brání, potravina splňuje všechny normy

Vedení společnosti Hot-Chip již na jaře po problémech ve Francii ČTK sdělilo, že jako potravinářská firma splňují všechny legislativní podmínky a povinnosti, pravidelně prochází kontrolami Státní zemědělské a potravinářské inspekce i ministerstva zemědělství.

„Jsme si vědomi pálivosti používaných papriček obsažené v produktu Hot Chip Challenge, a proto jsme tento produkt konzultovali s ministerstvem zemědělství, odborem bezpečnosti, který se vyjádřil po konzultaci s ostatními členskými státy Evropské unie, že se jedná o surovinu, kterou lze běžně užívat v potravinách,“ uvedla tehdy společnost ve svém tiskovém prohlášení.

Mrkvové chipsy
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Mrkvové chipsy

Mrkvové chipsy jsou zdravější variantou klasických brambůrků, zkuste je proto připravit svým dětem jako alternativu. Jistě si je oblíbí. Navíc je tento recept velmi rychlý a jednoduchý, vaše děti se tedy mohou zapojit do přípravy také.

Mrkvové chipsy

V současné době firma čeká na vyjádření české inspekce a ministerstva spolu s bližšími informacemi ohledně pozastavení a případného opětovného povolení prodeje. Výrobek Hot Chip Challenge momentálně není možné na oficiálním e-shopu koupit.

Zdroje: seznamzpravy.cz, ceskenoviny.cz, idnes.cz, hot-chip.cz