Amazon uzavřel velkou část obchodů, bude fungovat především online

Budova s logem Amazon Skorzewiak / Shutterstock.com

Svět maloobchodu zažívá nešťastné období, zejména v USA, kde v letošním roce oznámilo přes 20 velkých maloobchodníků, že bude zavírat své pobočky. Letos zde skončí odhadem 2 847 kamenných obchodů. Část svých obchodů bude zavírat také technologický gigant Amazon, teprve necelé dva roky od jejich slavnostního otevření. Od uzavření kamenných obchodů si slibuje větší posílení online prodejů.

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Amazon Style po 17 měsících končí

Amazon aktuálně zavírá své dva obchody s oblečením Amazon Style. Společnost v březnu 2022 oznámila, že uzavře většinu svých kamenných obchodů a letos v březnu informovala o uzavření také osmi obchodů Go.

Obchody s oblečením Style nevydržely ani dva roky. Amazon otevřel svou první pobočku Style v květnu 2022 v kalifornském městě Los Angeles a slíbil, že obchod nabídne zákazníkům personalizované a pohodlné nakupování a vytvoří pracovní místa. Druhá pobočka v Ohiu, konkrétně ve městě Columbus, byla otevřena v říjnu 2022. Oba obchody byly uzavřeny 9. listopadu.

Pobočka Amazon Books Cascade Creatives / Shutterstock.com

V high-tech obchodech si zákazníci mohli pomocí aplikace vybrat model, barvu a velikost kousků, které chtěli vyzkoušet. Nakupující zde také mohli získat personalizované rady ohledně stylu. Tato inovativní zákaznická zkušenost však neměla takový úspěch, jaký si společnost představovala.

„Po pečlivém zvážení jsme se rozhodli zavřít naše dvě fyzické maloobchodní prodejny Amazon Style, abychom se zaměřili na prodej módy v digitálním prostoru, kde nabízíme nový, vzrušující výběr za skvělou cenu a zavádíme inovativní technologie, které uspokojí potřeby každého zákazníka,“ uvedla mluvčí Amazonu Kristen Kish.

Které obchody Amazonu skončily a které zůstávají?

V loňském roce Amazon již uzavřel všech 68 fyzických obchodů svých značek „Amazon Books“, „Amazon 4-Star“ a Pop-Up. Amazon ale stále provozuje velké množství kamenných obchodů, jako je 44 bezhotovostních obchodů s potravinami Amazon Fresh, 24 prodejen Amazon Go a více než 500 obchodů Whole Foods Market v USA. Jde o dceřinou společnost Amazonu a americký nadnárodní řetězec supermarketů, který prodává produkty bez hydrogenovaných tuků a umělých barviv, příchutí a konzervačních látek.

Amazon má také fyzické obchody v Londýně. Přesto ani zavádění těchto supermarketů neprobíhalo hladce, několik obchodů Amazon Go musel zrušit a v supermarketech Amazon Fresh musel zavést tradiční pokladny.

Žena nakupuje v obchodě s taškou Amazon Fresh Octus_Photography / Shutterstock.com

Špatné časy pro maloobchod?

Po pandemii se zdálo, že zatímco malí hráči vymizeli z trhu, velcí maloobchodníci mají hroší kůži a nic jejich existenci neohrozí. V USA však končí celá škála známých a populárních řetězců. Mezi jedny z největších patří společnost Bed Bath & Beyond, která vyhlásila bankrot a 30. června definitivně uzavřela 896 svých poboček. V USA se také uzavřelo 545 sportovních obchodů Foot Locker, 487 obchodů Tuesday Morning, 300 obchodů CVS Pharmacy, 154 obchodů Rite Aid nebo 150 obchodů Walgreens.

Důvody jsou různé, některé společnosti procházejí konkurzním řízením, zatímco jiné tvrdí, že mají za cíl snížit náklady. Některé z nich také upravují formáty obchodů, aby odpovídaly měnícím se nákupním trendům. Jedná se o velký otřes pro americký trh, který bude pravděpodobně ještě nějaký čas trvat.

Zdroje: retaildetail.eu, theverge.com, businessinsider.com