Jak se Coca-Cola stala symbolem Vánoc? A jaká další zajímavá tajemství její historie ukrývá?

Santa Claus držící krabici s lahvemi Coca-Coly Reshetnikov_art / Shutterstock.com

Je nejoblíbenějším a nejprodávanějším nealkem na světě, zároveň nejznámější značkou. Slavná Coca-Cola je každým třetím vypitým nápojem a prodává se ve více než 312 státech. Stále však dokáže překvapit. Přečtěte si o její historii, dobách, kdy obsahovala také tvrdé drogy nebo alkohol, a dalších zajímavostech. O kolika z nich jste už slyšeli?

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Jak vznikla Coca-Cola?

Za výrobou první Coca-Coly stál v roce 1886 lékárník John Stith Pemberton, který ji v Atlantě prodával jako léčivý sirup na předpis proti migrénám, nachlazení, problémům s trávením nebo proti únavě.

Právě povzbuzující účinky udělaly z Coca-Coly v dobách jejího vzniku oblíbený produkt. A není divu. Původní receptura obsahovala alkoholické víno a listy jihoamerické koky neboli kokain. Pemberton byl totiž následkem zranění z války závislý na morfinu a hledal jeho účinnou náhradu.

A kdy se z Coly stala i „dětská“ limonáda? O vinnou ingredienci přišel recept během velké americké prohibice. O kokain zase až po více než 40 letech prodeje v roce 1929 poté, co byl uznán v USA jako ilegální tvrdá droga. A tak zbyla jen sladká chuť s tajným mixem aromat a ingrediencí. Dnes Coca-Cola funguje jako celosvětová franšíza. V Atlantě se vyrábí originální sirup, který si pak jednotliví výrobci ředí sodou a lahvují.

Historické obaly Coca-Coly ferdyboy / Shutterstock.com

Jak se z Coly stal fenomén?

Již od počátku svého působení na trhu vynikala originálními reklamami a marketingem. S názvem i logem s nezaměnitelným rukopisem přišel Pembertonův účetní a sekretář Frank Robinson, kterého napadlo, že budou dvě psací „C“ vedle sebe vypadat na plakátech a etiketách dobře.

O silnou propagaci se potom zasadil především Asa Griggs Candler, který se později dostal do vedení firmy. Coca-Colu prezentoval jako nápoj ideální na cesty, na chuť, uhašení žízně i povzbuzení, pro volný čas a rodinná setkání. Logo se objevovalo v kalendářích, na hodinkách, vějířích pro dámy, ubrouscích i lahvích. A postupně se Coca-Cola stala v USA sponzorem většiny velkých sportovních událostí.

V roce 1950 se Cola začala prodávat v praktických plechovkách. Postupně se na trhu objevovaly varianty light bez cukru nebo s příchutěmi, například s vanilkovou či třešňovou, které jsou v prodeji dodnes.

Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady...

Že to Cola s marketingem skutečně umí, dokazuje i fakt, že naprosto ovládla Vánoce, které pro spoustu lidí každoročně začínají s první odvysílanou reklamou s přijíždějícím červeným kamionem. Již první slogan značky zněl v roce 1921 „Žízeň nezná roční období“. Odkazoval tak na to, že je limonáda nejen výborným letním osvěžením, ale i slavnostním nápojem pro rodinnou vánoční hostinu.

Málokdo ale tuší, že to byla právě Coca-Cola, která stvořila dnešní celosvětově známou podobu Santy Clause. Do té doby by znám spíše jako obyčejný skřítek. Vzhled obtloustlého, dobrosrdečného dědy s bílým plnovousem, červeným kabátkem a čepcem i velkým páskem s tlustou sponou, mu dal malíř Haddon Sundblom v roce 1931, kdy jej exkluzivně navrhl pro vánoční reklamu Coca-Coly.

Kreslený Santa Claus s lahví Coca-Coly Sergey Kohl / Shutterstock.com

Co dalšího jste o Coca-Cole možná nevěděli?

  • Originální, přísně střeženou recepturu limonády zná jen pár lidí na světě, kteří například ani nesmí společně cestovat v jednom letadle.
  • I dnes je Coca-Cola oblíbeným lékem na nevolnost (dávkuje se po lžičkách), kocovinu a díky vysokému obsahu cukru na únavu.
  • Charakteristická červená barva není jen tak ledajaká. Jedná se o speciální odstín, který musí být přesně zachován na všech propagačních materiálech a předmětech napříč celým světem.
  • Je oblíbenou surovinou k přípravě masa. Přidává se do omáček a marinád, ve kterých vynikne nejen její sladká chuť (podobně jako např. med nebo javorový sirup), ale také díky svému složení maso zkřehčuje. Zkuste ji přikápnout ke steakům, žebírkům nebo křídlům.
  • Že je Cola opravdu všestrannou tekutinou, dokazuje i její mnohé využití v domácnosti. Díky obsahu kyseliny fosforečné například velmi účinně rozpouští rez, vodní kámen a další odolné nečistoty. S oblibou se proto využívá na úklid koupelen a záchodů.
  • Podle nákupního rádce Kupi.cz je Coca-Cola jedním z nejčastěji promovaných produktů v akčních letácích. Prakticky neustále ji najdete v některém z řetězců a obchodů ve slevě.
  • Pod společnost Coca-Cola spadá celá řada dalších známých značek nápojů. Vedle Fanty nebo Sprite také Kinley, FuzeTea, Cappy, Natura, u nás také méně známé vody Römerquelle, Glacéau Smartwater nebo energetický nápoj Powerade.

Zdroje: g.cz, coca-colacompany.com, novinky.cz