Průměrná mzda prodavačů a pokladních od roku 2020 stoupla. Nyní si vydělají průměrně až 28 113 Kč

Pokladní skenuje ananas za kasou Dean Drobot / Shutterstock.com

Průměrná měsíční mzda prodavačů a prodavaček od roku 2020 stoupla, letos činí 26 295 Kč. Pokladní si průměrně vydělají 28 113 korun. Vyplynulo to z průzkumu portálu Platy.cz, který srovnává letošní mzdy v obchodu a logistice s daty před třemi lety. Největší nárůst zaznamenali doplňovači zboží, a to 8 352 korun. Platy jsou po započtení všech bonusů a odměn. Jak situace vypadá v jednotlivých řetězcích?

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Prodavači a prodavačky mají vyšší mzdy

Zaměstnanci v obchodě a logistice si letos přilepšili. Průměrné platy jsou vyšší než před třemi lety. Dle Českého statistického úřadu vzrostla letos ve druhém čtvrtletí průměrná hrubá mzda meziročně o 7,7 %, tedy o 3 101 korun. Uvedené platy jsou po započtení všech bonusů, které třeba u prodavačů a prodavaček letos činí asi desetinu celkové mzdy, tedy o 3 % více než v roce 2020.

Pokud jde o bonusovou složku u pokladních, ti si vydělají navíc asi 3 042 Kč, doplňovači 6 327 Kč a kurýři 3 355 korun.

Dva muži pracují ve skladu s jablkami romul 014 / Shutterstock.com

Přilepšili si i skladníci

Z analýzy webového srovnávače mezd Platy.cz vyplynulo, že si letos přilepšili také kurýři a skladníci. Kurýři letos vydělají o 4 269 Kč víc než v roce 2020. „V Praze si kurýr vydělá v průměru 37.708 korun, v Jihomoravském kraji pak 35.808 korun a ve Středočeském kraji 31.225 korun," stojí v analýze Platy.cz.

Až 31 366 Kč si pak vydělají skladníci, v Praze dokonce 34 942 korun. Plzeňští skladníci si přijdou na 33 141 Kč a ve Středočeském kraji na 33 038 korun. Pokud jde o pohyblivou složku platu, skladníci si na odměnách průměrně vydělají 3 526 Kč.

Nominální mzda není reálná mzda

Při porovnání mezd s narůstajícími cenami základních životních potřeb ale zjistíme, že reálná mzda ve skutečnosti klesla. „Nominální mzda sice u retailu, logistiky i dalších odvětví narůstá, reálná mzda téměř všude v posledním sledovaném období (letos) klesla," uvádí se v analýze Platy.cz.

Zaměstnanci si tak za průměrnou mzdu, která letos ve druhém čtvrtletí klesla o 3,1 %, mohli reálně koupit méně zboží a služeb než před rokem. Vyplynulo to z údajů Českého statistického úřadu. Dle analytiků se tak mzda reálně vrátila na úroveň roku 2018. Hospodářská komora ale zjistila, že 60 % zaměstnavatelů se chystá v příštím roce zvyšovat mzdy o 5 až 10 %.

Lidl zavádí program psychické a finanční podpory

Obchodní řetězec Lidl oznámil navýšení mezd letos v březnu. „Nástupní mzda na pozici prodavač(ka)/pokladní při úvazku 40 hodin týdně vzroste na 30 700 Kč, po 3 letech pak na 34 000 Kč. V Praze s ohledem na specifický pracovní trh bude nástupní mzda nově činit 33 300 Kč, po 3 letech bude garantovaná navýšená mzda 36 600 Kč,” píše se v tiskové zprávě.

Společnost se dlouhodobě zaměřuje také na benefity pro své zaměstnance. K příspěvku na stravné, příspěvku na penzijní spoření, Multisport Kartě a dalším se proto letos přidá i Program bezplatného důvěrného externího poradenství v psychologické, právní i finanční oblasti. „Rozhodli jsme se proto poskytnout servis všem kolegyním, kolegům a jejich rodinám, kteří se ocitli v obtížné životní situaci nebo jen hledají radu a nevědí, na koho se obrátit,“ uvedl generální ředitel společnosti Lidl Pavel Stratil. Lidl letos už podruhé získal ocenění Top Employer Europe a řadí se tak k nejlepším zaměstnavatelům v zemi.

Lidé platí na pokladně Kristyna Henkeova / Shutterstock.com

Kaufland vyplatil zaměstnancům 150 milionů

K zaměstnavatelům, kteří se zaměřují na nadstandardní podmínky pro své zaměstnance, se řadí také obchodní řetězec Kaufland, který letos všem svým zaměstnancům vyplatil odměny v celkové výši 150 milionů korun. Obchodník také zvyšuje příspěvek na stravné ze 44 na 60 Kč a zvyšuje délku dovolené na 25 dní.

Od září navíc zvyšuje mzdy v provozních oblastech. „Jsme si vědomi toho, jak obtížná je současná situace. V září proto ještě zvýšíme mzdy v provozních oblastech, např. zaměstnancům prodejen na pozici asistenta prodeje nebo pokladní vzroste od září mzda o 3 000 korun měsíčně,“ uvádí v tiskové zprávě generální ředitel Stefan Hoppe.

Odměny k jubileu a zvýhodněné volání v Globusu

Na odměny se zaměřuje také hypermarket Globus. Vedle klasických benefitů, jakými jsou třináctý plat, 25 dnů dovolené po 3 letech, příspěvků na stravování a příspěvku na penzijní připojištění, nabízí Globus i mnohé speciální odměny, kterými chce svým zaměstnancům ještě více zpříjemnit práci.

Zaměstnanci hypermarketu mohou například po celý rok nakupovat se zaměstnaneckou slevou a před Vánoci mají nárok na 20% slevu na nepotravinové zboží. Důležitá pracovní a životní jubilea odměňuje Globus finančním příspěvkem a poskytuje také slevy u vybraných partnerů. Pokud jde o výši momentálních mezd, z aktuálně volných pozic na webu Globusu je patrné, že například prodavač v pekárně v Globusu Praze Čakovicích si vydělá 28 100 Kč za měsíc, obsluha Globus Café v Praze Štěrboholích 26 000 Kč a prodavač v Olomouci 24 400 Kč.

Pokladní v hypermarketu Globus Globus

O 7 % vyšší mzda v Penny Marketu

V březnu letošního roku zvýšil všem svým zaměstnancům mzdy o průměrně 7,5 % i Penny Market. „Navýšení o 7,5 % znamená, že si zaměstnanci při plném úvazku polepší minimálně o dva tisíce korun měsíčně v případě těch, co právě nastoupili. U vedoucích prodejen či lidí, kteří u nás pracují i desítky let se navýšení může pohybovat i mezi čtyřmi až šesti tisíci korunami měsíčně, “ stojí v tiskové zprávě z 1. února 2023.

Na férovém odměňování si řetězec zakládá dlouhodobě. Po navýšení činí mzda pokladní bez započtení dalších příplatků 28 000 korun, po odpracovaných 4 letech pak 30 000 Kč. Platy vedoucích prodejen a jejich zástupců vzrostly dokonce o 12,5 %, mzdy zaměstnanců v logistice a na centrále pak o 7,5 %.

Prodavači Billa berou v základu 25 300 Kč

Řetězec Billa zvýšil letos v dubnu mzdy průměrně o 7 %, což je například v platu prodavače přibližně 1 900 Kč. Průměrný plat prodavače Billa tedy činí 25 300 Kč. I tento řetězec si je dobře vědom dopadu inflace.

„Uvědomujeme si dopad krize životních nákladů na všechny členy našeho týmu a zvyšujeme investice do mezd našich zaměstnanců. Jsme rádi, že můžeme odměnit skvělou práci a obětavost našich zaměstnanců tím, že investujeme více než 200 milionů korun ročně navíc do zvýšení mezd,“ uvedl generální ředitel Billy ČR Liam Casey.

Zdroje: ČTK, lidl.cz, kaufland.cz, aktualne.cz, penny.cz, pracevglobusu.cz, billa.cz, forbes.cz