Nová herní konzole od Sony nestihne letošní Vánoce. Na český trh dorazí až v lednu 2024

Herní ovladač PlayStation Portal PlayStation

Nová herní konzole PlayStation Portal se letos pod českými stromečky skrývat nebude. Novinka, která vychází z designu i funkcí ovladače DualSense, který Sony představilo spolu s PlayStationem 5, sklidila mezi testovacími hráči velký úspěch. Společnost Sony potvrdila, že na český trh dorazí konzole až v lednu, Vánoce tedy bohužel nestihne.

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

PlayStation Portal koupíte až v lednu

Novinka od společnosti Sony, herní konzole PlayStation Portal, se začne v Česku prodávat až v lednu 2024. Pokud jste si na ni brousili zuby pod stromeček, máte tedy bohužel smůlu.

Prodejní premiéra Portalu se má odehrát 15. listopadu a předobjednávka bude následně možná ve Spojených státech, Británii, ale také v mnoha Evropských zemích, například ve Španělsku, Francii, Belgii, Portugalsku, Lucembursku, Itálii, Nizozemsku či Německu. Společnost ve čtvrtek oficiálně potvrdila, že Česka se tato premiéra netýká. U nás bude novinka dostupná až 12. ledna 2024. Prodejní cena byla stanovena na 200 dolarů, respektive 220 euro, což je v přepočtu asi 5 390 Kč.

Hráč testuje nový PlayStation Portal PlayStation

Ovladač s vlastní obrazovkou

Zařízení bylo původně známo pod názvem PlayStation Quantum – zkráceně Project Q. Teprve v srpnu letošního roku byl odhalen název PlayStation Portal. Ptáte se, čím se nový PlayStation liší od svých předchůdců?

Sony tentokrát vyšlo z bezdrátového ovladače DualSense, který u konzole PlayStation 5 přinesl zcela nový herní zážitek. DualSense totiž disponuje haptickou odezvou, která dokáže hráči dokonale zprostředkovat, co se děje ve hře, včetně sešlápnutí brzd či zpětného rázu zbraně. Novinka PlayStation Portal designem připomíná právě tento ovladač a přejímá i většinu jeho funkcí. Portal má však uprostřed gamepadu 8palcový LCD displej s rozlišením FullHD při 60 snímcích za sekundu.

Nejde o samostatnou konzoli

Přestože přítomnost displeje by mohla naznačovat opak, PlayStation Portal není samostatnou herní konzolí jako například PlayStation Portable, který svým vzhledem nejvíce připomíná. Jde pouze o přenosný herní systém s funkcí remote play, tedy vzdáleného přehrávání. Prakticky jde o to, že ovladač prostřednictvím domácí Wi-Fi připojíte ke své konzoli PlayStation 5 a herním radovánkám se můžete věnovat, aniž byste vůbec pustili televizi.

V mnoha domácnostech by tak ovladač mohl vyřešit problém s „obsazením“ jediné televize, když se chce zbytek rodiny dívat na seriál. Jednoduše zapnete PlayStation Portal a můžete hrát dál.

Sony PlayStation 5. generace herního počítače Rokas Tenys / Shutterstock.com

Bez PS 5 se neobejdete

Pro správnou funkčnost doporučuje Sony připojení s rychlostí alespoň 5 Mb/s, pro optimální zážitek je lepší 15 Mb/s. Aby PS Portal fungoval tak, jak má, vyžaduje propojení s PlayStation 5.

Funkce Remote Play je na PlayStation dostupná už od PS 4, kde umožňuje streamovat hry z konzole na PC či na mobilní telefon s OS Android nebo iOS připojený ke stejné Wi-Fi. Největší výhodou PS Portal by pak měla být jeho bezproblémová kompatibilita. Jelikož má Portal stejné ovládací prvky jako ovladač DualSense, přechod z hraní na PS 5 na Portal a naopak by měl být zcela bezproblémový.

Zdroje: novinky.cz, playstation.com, alza.cz, blog.playstation.com