Český Tuzemák mění svého majitele. Likérka Fruko-Schulz končí s ruskými vlastníky

Panáky Tuzemáku na stole, v pozadí stojící lidé Prokop Harazim / Shutterstock.com

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz změní majitele, ČTK to ve středu řekl její ředitel Josef Nejedlý. Firma je u nás po Božkovu druhým největším výrobcem ikonického tuzemského rumu, loni ho prodala přes dva miliony litrů. Proč ke změně majitelů došlo, kdo nyní bude firmu vlastnit a co dalšího se v sortimentu českých lihovin změní?

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Výhradně česká firma

Ačkoliv z produkce likérky pochází velká část typicky českých značek lihovin, od roku 2013 byli jejími většinovými vlastníky ruští akcionáři ze skupiny Lagoda (připadalo jim 90 % akcií, zbylých 10 % řediteli Nejedlému).

Právě ruský vliv ve spojitosti s válkou na Ukrajině a protiruskými sankcemi způsobil firmě nemalou řadu problémů, které loni vyústily ve značný pokles zisků a rozvázání mnoha obchodních vztahů.

Z toho důvodu se vedení firmy rozhodlo od ruského vlivu distancovat, Lagoda prodá do konce roku své podíly. Likérka tak získá výhradně české vlastnictví. Nejedlý zatím ale nezveřejnil, kdo konkrétně ji bude vlastnit.

Ředitel jindřichohradecké likérky Fruko-Schulz Fruko-Schulz

Existenční problémy kvůli válce

„Účast ruských akcionářů už není žádoucí, protože se k nám otáčejí zády odběratelé i banky. Proto své podíly (ruští majitelé) prodávají,“ vysvětlil Nejedlý. Pro firmu Fruko-Schulz byl rok 2022 zlomový, likérka loni skončila po zdanění ve ztrátě 1,2 milionu Kč. Mnozí odběratelé i banky se rozhodli s ní ukončit spolupráci. Od změny vlastníka si tak ředitel slibuje napravení reputace a obnovení partnerských vztahů.

„Někteří partneři dali jasně najevo, že nadále nechtějí s naší firmou obchodovat. Vypověděli smlouvy a přestali od nás odebírat zboží,“ doplnil Nejedlý s tím, že mezi ně patří například e-shopy Mall.cz, Alza.cz, společnosti Ahold a Lagardere, dále také financující banka Moneta Money Bank, u níž byla likérka 25 let. Spolupráci ukončil začátkem loňského roku i řetězec Globus, později ji však opět obnovil. Významným tuzemským odběratelem zůstala síť prodejen Coop.

Ruskou vodku nahradila ukrajinská

Další problémy způsobil loni firmě zákaz dovozu zboží z Ruska, v tomto případě vodky, jejíž výpadek přispěl ke zmíněnému poklesu zisku. Společnost proto částečně nahradila deficit prodejem ukrajinské vodky Hlibny Dar a za každou prodanou lahev podle svých webových stránek věnuje finance na humanitární pomoc Ukrajině.

I nadále však najdete v nabídce likérky plno ruských vodek, dále také španělská červená vína, francouzské koňaky a šampaňské i celou řadu českých likérů a lihovin – mezi nimi samozřejmě originální Jindřichohradecký Tuzemák „s plachetnicí“, rumovo-višňového Čerta nebo likéry (vaječný, peprmintový či punčový) v lahvi ve tvaru stromečku.

Láhev Tuzemáku PaulSat / Shutterstock.com

Příští rok se přestane prodávat alkoholický nápoj Ibalgin

Všimli jste si v posledních letech v letácích nebo regálech s giny růžové lahve, která svým názvem i vizuálem etikety nápadně připomínala oblíbený volně prodejný léčivý přípravek na bolest? Brzy z obchodů zmizí. Ibalgin totiž patřil rovněž do portfolia likérky Fruko-Schulz, která se kvůli tomu dostala do soudního sporu s farmaceutickou společností Sanofi.

Výsledkem konfliktu byla mimosoudní dohoda, v rámci níž se likérka zavázala, že přestane tento gin vyrábět a prodávat. Pokud jste si tedy Ibalgin oblíbili, pak nakupte zásoby. Do 30. 3. 2024 musí být ukončena jeho výroba a prodej. Podle výroční zprávy z roku 2022 jej firma vyrábět již přestala a doprodává poslední minimální skladové zásoby.

Zdroje: ceskenoviny.cz, or.justice.cz, ct24.ceskatelevize.cz, frukoshop.cz