Ceny kakaa jsou nejvyšší za posledních čtyřicet let. Ohrozí to cenu čokolády?

Regál s čokoládou v supermarketu SLSK Photography / Shutterstock.com

Kakao zdražilo. Cena jednoho z nejdůležitějších vývozních artiklů mnoha zemí a základní suroviny pro výrobu čokolády stoupla na newyorské burze meziročně zhruba o 60 procent, což je nejvýše za posledních 44 let. Důvody jsou zřejmě extrémní sucho v některých producentských zemích a narůstající poptávka.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Kakao je nejdražší za posledních 44 let

Cena kakaa je nejvyšší od roku 1979. Cena termínového kontraktu na tunu kakaa se splatností v prosinci se dle agentury Bloomberg vyšplhala na 3786 dolarů, tedy přibližně 88 000 Kč. Podle zpravodajského serveru CNBC jde o meziroční nárůst 60 procent.

Důvodem je vedle nedostatečné produkce také nárůst poptávky. Jak vyplývá z dat společnosti Spherical Insights, v letech 2023 až 2030 se očekává nárůst trhu s čokoládou a kakaem průměrně o 4,37 procenta ročně. Prognózy také ukazují na třetí světový deficit v řadě, který by měl nastat v následujícím roce. Dle Mezinárodní organizace pro kakao (ICCO) byl tento deficit za minulý rok 100 000 tun.

Člověk sklízí kakaový bob Narong Khueankaew / Shutterstock.com

Co ovlivňuje sklizeň kakaa?

Kakao zůstává nejistou plodinou, která vyžaduje příliš optimálních podmínek, aby prosperovala, hlavně stálou teplotu nebo ochranu před větrem. Letošní sklizeň kakaových bobů nepříznivě ovlivnily právě nevhodné povětrnostní podmínky, a to zejména na Pobřeží slonoviny, na nějž připadá zhruba 40 % světové produkce. ICCO se nicméně obává také výsledků ze západní Afriky, na niž připadá 75 % veškeré produkce.

„Obzvláště intenzivní období dešťů ovlivnilo kakaové plantáže, což způsobilo opadávání květů hned po jejich vytvoření a podpořilo šíření houbových chorob,“ stálo v září na stránkách deníku Le Monde. Dle ICCO deště postihly také Ghanu, kde se sklízí 20 % celkové produkce.

Do hry vstoupí i El Niño

Podle agentury Bloomberg se dá očekávat také vliv meteorologického jevu zvaného El Niño, který má za následek zvýšení povrchové teploty vody a který zřejmě způsobí v regionu západní Afriky teplo a sucho, což by mohlo znamenat pokles výroby o 10 %.

„Vzhledem k projekcím jevu El Niño by očekávané podprůměrné srážky mohly vést ke snížení vlhkosti půdy. Tato situace vyvolává obavy ohledně rozsahu sklizně v letech 2023 a 2024 a rizika by mohla mít za následek další zvýšení cen,“ poznamenala ICCO k tomuto bodu v srpnu.

Rozlámaná čokoláda ivan_kislitsin / Shutterstock.com

Ohrozí to cenu čokolády?

Ačkoli v nejbližších měsících cena čokolády pravděpodobně výrazně neklesne, zároveň jí nehrozí ani markantní zdražení. Do její ceny se kromě kakaa započítávají i další položky, které natolik nepodléhají inflaci, jako jsou doprava, balení, distribuce a náklady na marketing.

Na druhou stranu však za poslední rok vyrostla též cena cukru, a to dokonce o 52 %. Sklizeň byla vzhledem k extrémnímu suchu a nepříznivým povětrnostním podmínkám v některých producentských zemích podprůměrná.

Horká čokoláda
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Horká čokoláda

Horká čokoláda je nápoj, který se skvěle hodí pro zimní dny, protože i malý hrnek zahřeje a zasytí. Základem pro dokonalý výsledek je vysokoprocentní, kvalitní hořká čokoláda a smetana. Pojďte si ji s námi podle našeho videoreceptu připravit a uvidíte, jak vám zachutná.

Horká čokoláda

Co na to čeští výrobci čokolády?

Růst ceny se zřejmě dotkne cen čokolád od velkoprůmyslových dodavatelů. Zhruba pětiprocentní zdražení čokolády, za nějž však nemůže pouze růst ceny kakaa, chystá i Čokoládovna Janek. „Čokoláda není jen kakao. Rostoucí cenu kakaových bobů tak sice sledujeme, ale není pro nás natolik klíčová jako pro velkoproducenty průmyslových čokolád, kde velkou část ceny tvoří surovina, a ne ruční práce, jako je tomu u nás,“ uvedl pro Forbes Václav Durďák, zakladatel Čokoládovny Janek.

„Vím, že hlavní zpracovatelé a výrobci čokolády, firmy Callebaut nebo Cacao Barry, letos už dodavatelům výrazně zvedali ceny. Můj výrobce má ale vlastní plantáže, kde pěstují kakaové boby jen pro něj, takže může do ceny víc mluvit a není až tak závislý na cenách na burze,“ komentoval ve stejném rozhovoru Jakub Vobořil z čokoládovny Jakub Vobořil Chocolatier, který u svých produktů letos zvýšil cenu o pět procent.

Zdroje: Ceskenoviny.cz, Forbes.cz, Tradingsat.com, Lemonde.fr, Sphericalinsights.com, Bloomberg.com