K listopadu patří svatomartinská husa se zelím a knedlíky. Většina z nás si při této příležitosti naplánuje rodinné setkání, ať už v restauraci, nebo doma v rodinném kruhu. Při zvyšujících se cenách si možná spousta lidí návštěvu restaurace odepře, nebo si spíš rádi pochutnají na domácím zelí a knedlíkách. Pokud nechcete nechat nic náhodě, upečte si raději husu doma. Jak dlouho se peče? Poradíme, jak na to, abyste nestáli hodiny u plotny, a přesto jste si pochutnali na dokonalém masíčku, které bude odpadat od kosti.
Historie pojídání husy na svatého Martina sahá až do 15. století, možná i více do historie. Legenda, proč je pečeme právě na Martina, vypráví, že husy ho prozradily, když se mezi nimi se vší skromností skryl před jmenováním biskupem. Veselejší historka praví, že husy hlasitě kejhaly, když měl Martin kázání. Tak či tak to pro ně vždycky skončilo na pekáči.
Svátek Martina 11. listopadu je pro chovatele hus datum, kdy se v Česku sní nejvíce této pochoutky. Letos ovšem nemají dobré zprávy. Tento rok se podle ČTK narodilo o 24 procent méně housat, a to z důvodu ptačí chřipky. Nákupní cena za kilogram je oproti loňsku dvojnásobná. Spousta restaurací tak zvažuje, zda husu na menu vůbec zařadit. I tak ale cena za porci tolik nevyskočí.
Kupte se slevou Husa mražená.
Pečení husy je proces, který je dobré neuspěchat – naopak, budete během něj mít mnoho času k přípravě dokonalého zelí a domácích knedlíků. Husu stačí během pečení párkrát v troubě navštívit, zkontrolovat ji a podlít. O zbytek se postará teplota, kvalitní suroviny a kvalitní pekáč.
Recept je na přípravu 6 porcí.
Mezitím, co se husička sama peče v troubě, si k ní připravte podle našeho receptu karamelizovanou cibuli místo zelí.
Kupte se slevou Vína Templářské sklepy Čejkovice - svatomartinské.
Nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.
Husu s karamelizovanou cibulí podáváme s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami.