Jak upéct husu? Ta Svatomartinská potřebuje pro přípravu prostor a čas

Pekáč s husou vyndaný z trouby Jana Eviakova / Shutterstock.com

K listopadu patří svatomartinská husa se zelím a knedlíky. Většina z nás si při této příležitosti naplánuje rodinné setkání, ať už v restauraci, nebo doma v rodinném kruhu. Při zvyšujících se cenách si možná spousta lidí návštěvu restaurace odepře, nebo si spíš rádi pochutnají na domácím zelí a knedlíkách. Pokud nechcete nechat nic náhodě, upečte si raději husu doma. Jak dlouho se peče? Poradíme, jak na to, abyste nestáli hodiny u plotny, a přesto jste si pochutnali na dokonalém masíčku, které bude odpadat od kosti.

Přečtěte si také

Tipy na dárky pro ženy: S námi se nespletete, ať už je kreativní nebo gurmánka
Tipy na dárky pro ženy: S námi se nespletete, ať už je kreativní nebo gurmánka

Proč se jí svatomartinská husa?

Historie pojídání husy na svatého Martina sahá až do 15. století, možná i více do historie. Legenda, proč je pečeme právě na Martina, vypráví, že husy ho prozradily, když se mezi nimi se vší skromností skryl před jmenováním biskupem. Veselejší historka praví, že husy hlasitě kejhaly, když měl Martin kázání. Tak či tak to pro ně vždycky skončilo na pekáči.

Svátek Martina 11. listopadu je pro chovatele hus datum, kdy se v Česku sní nejvíce této pochoutky. Letos ovšem nemají dobré zprávy. Tento rok se podle ČTK narodilo o 24 procent méně housat, a to z důvodu ptačí chřipky. Nákupní cena za kilogram je oproti loňsku dvojnásobná. Spousta restaurací tak zvažuje, zda husu na menu vůbec zařadit. I tak ale cena za porci tolik nevyskočí.

Kampak si skočíte pro husu v akci?

Kolik stojí husy v obchodech?

  • Nejlevněji mraženou husu seženete v obchodě Globus, nabízí ji v akci až do 15. 11. za 169,90 Kč / kg.
  • Také v Kauflandu nabízí mražená husí stehna. Až do 8. 11. jej koupíte za 399,90 Kč / kg.

Recept na svatomartinskou husu

Pečení husy je proces, který je dobré neuspěchat – naopak, budete během něj mít mnoho času k přípravě dokonalého zelí a domácích knedlíků. Husu stačí během pečení párkrát v troubě navštívit, zkontrolovat ji a podlít. O zbytek se postará teplota, kvalitní suroviny a kvalitní pekáč.

Pekáč s grilovacím víkem Lamart Double LT1105 Lamart
  • Tip na nákup: Lamart Double LT1105 je opravdu velký a kvalitní hliníkový litý pekáč s grilovacím víkem, které má speciální tvar vnitřního dna. Je tvořen 2 nádobami o objemu až 12 litrů (V obchodech seženete od 1399 do 2089 Kč).

Recept na svatomartinskou husu

Suroviny pro přípravu husy:

  • 1 chlazená husa o hmotnosti 4 kg
  • 2 lžičky rozmarýnu a majoránky
  • 500 g jablek a hrušek
  • sůl a kmín podle chuti

Recept je na přípravu 6 porcí.

Postup

  1. Husu pečlivě omyjeme a následně osušíme.
  2. Zevnitř i z venku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky.
  3. Do trupu husy schováme dvě celá jablka, případně hrušky.
  4. Vložíme ji do pekáče s varnou poklicí a necháme ji přes noc v chladu.
  5. Asi dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby.
  6. Troubu předehřejeme na 130 °C.
  7. Husu pečeme prsíčky dolů přikrytou asi 4 až 6 hodin a průběžně podléváme výpekem.
  8. Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme.
  9. Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme.
Pečená husa s jablky v pekáči Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Tipy, jak upéct dokonalou husu

  • Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde dobře od kosti.
  • K ovoci, které přidáme pod husu, můžeme přidat např. i sušené švestky.

Mezitím, co se husička sama peče v troubě, si k ní připravte podle našeho receptu karamelizovanou cibuli místo zelí.

Vinaři pozor! Svatomartinská vína budou v akci od 11. listopadu

Karamelizovaná cibule místo zelí

Nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.

Husu s karamelizovanou cibulí podáváme s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami.