Jak upéct husu? Ta svatomartinská potřebuje pro přípravu prostor a čas

Pekáč s husou vyndaný z trouby Jana Eviakova / Shutterstock.com

K listopadu patří svatomartinská husa se zelím a knedlíky. Většina z nás si při této příležitosti naplánuje rodinné setkání, ať už v restauraci, nebo doma v rodinném kruhu. Při zvyšujících se cenách si možná spousta lidí návštěvu restaurace odepře nebo si spíš rádi pochutnají na domácím zelí a knedlících. Pokud nechcete nechat nic náhodě, upečte si raději husu doma. Jak dlouho se peče? Poradíme, jak na to, abyste nestáli hodiny u plotny, a přesto jste si pochutnali na dokonalém masíčku, které bude odpadat od kosti.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Proč se jí svatomartinská husa?

Historie pojídání husy na svatého Martina sahá až do 15. století, možná i více do historie. Legenda, proč je pečeme právě na Martina, vypráví, že husy ho prozradily, když se mezi nimi se vší skromností skryl před jmenováním biskupem.

Veselejší historka praví, že husy hlasitě kejhaly, když měl Martin kázání. Tak či tak to pro ně vždycky skončilo na pekáči. Svátek Martina 11. listopadu je pro chovatele hus datum, kdy se v Česku sní nejvíce této pochoutky.

Kolik stojí husy v obchodech?

  • Mraženou husu koupíte v Globusu za 169,90 Kč / 1 kg a v Makru za cenu 181,59 Kč / 1 kg. Nejlevněji ji pořídíte v Kauflandu, a to za 159,90 Kč / 1 kg.
  • Husu s droby koupíte v Lidlu, a to za 219,90 Kč / 1 kg.

Recept na svatomartinskou husu

Pečení husy je proces, který je dobré neuspěchat – naopak, budete během něj mít mnoho času k přípravě dokonalého zelí a domácích knedlíků. Husu stačí během pečení párkrát v troubě navštívit, zkontrolovat ji a podlít. O zbytek se postará teplota, kvalitní suroviny a kvalitní pekáč.

Pekáč s grilovacím víkem Lamart Double LT1105 Lamart

Tip na nákup

  • Lamart Double LT1105 je opravdu velký a kvalitní hliníkový litý pekáč s grilovacím víkem, které má speciální tvar vnitřního dna. Je tvořen dvěma nádobami o objemu až 12 litrů (v obchodech seženete od 1404 do 2089 Kč).
  • Siguro pekáč s chytrou poklicí Stagione je prémiový pekáč z litého hliníku, který vám usnadní pečení, dušení i restování. Využijete ho na varné desce i v troubě a oceníte především poklici s otvorem, který odvádí přebytečné páry a zároveň umožňuje vlévání marinády, oleje či vína. Koupit ho můžete na Alze za 807 Kč v rámci Black Friday.
  • Pekáč s poklopem EXCLUSIVE 36 × 24 cm z nerezavějící oceli využijete ve všech druzích trub i na sporácích. Oceníte u něj masivní úchyty a pětiletou záruku. V prodejnách Tescomy jej koupíte za 3399 Kč.

Recept na svatomartinskou husu

Suroviny pro přípravu husy:

  • 1 chlazená husa o hmotnosti 4 kg
  • 2 lžičky rozmarýnu a majoránky
  • 500 g jablek a hrušek
  • sůl a kmín podle chuti

Recept je na přípravu šesti porcí.

Postup

  1. Husu pečlivě omyjeme a následně osušíme.
  2. Zevnitř i zvenku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky.
  3. Do trupu husy schováme dvě celá jablka, případně hrušky.
  4. Vložíme ji do pekáče s varnou poklicí a necháme ji přes noc v chladu.
  5. Asi dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby.
  6. Troubu předehřejeme na 130 °C.
  7. Husu pečeme prsíčky dolů přikrytou asi čtyři až šest hodin a průběžně podléváme výpekem.
  8. Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme.
  9. Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájené na kostky a společně dopečeme.
Pečená husa s jablky v pekáči Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Tipy, jak upéct dokonalou husu

  • Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde dobře od kosti.
  • K ovoci, které dáme pod husu, můžeme přidat např. i sušené švestky.

Mezitím, co se husa sama peče v troubě, si k ní připravte podle našeho receptu karamelizovanou cibuli místo zelí.

Karamelizovaná cibule místo zelí

Nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.

Husu s karamelizovanou cibulí podáváme s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami.

Zdroj: Kupi.cz, lamart.cz