Skořápky z ořechů nevyhazujte! Z vlašských uděláte čaj proti nachlazení, pistáciové odradí slimáky

Loupání vlašských ořechů PromKaz / Shutterstock.com

Podzim patří ořechům, které loupeme do zásoby na zimu, na pečení cukroví i zdravé mlsání. Pokud nesmí ořechy chybět ani u vás doma, pak pro vás máme dobrou zprávu. Zužitkovat se totiž dají i jejich slupky. Až vám příště zbudou ty od vlašáků, pistácií nebo buráků, můžete se inspirovat několika užitečnými tipy na jejich další využití. Radost uděláte svému zdraví, zahradě i domácnosti.

Přečtěte si také

Čaj, mast nebo sirup z šeříku pomáhají při bolestech hlavy, stresu i špatném zažívání

Jak zužitkovat vlašské skořápky?

Ze skořápek vlašských ořechů si vařily čaj už naše babičky. V lidovém léčitelství jsou známé jako účinný prostředek proti nachlazení a usnadnění vykašlávání.

Tento čaj doporučuje například i lékařka MUDr. Strnadelová z Institutu celostní medicíny: „Dlouhotrvající kašel výborně odhleňuje odvar ze skořápek vlašských ořechů. Deset skořápek vaříme asi 20 minut v půl litru vody, scedíme a pijeme 2× denně,“ uvedla Strnadelová v rozhovoru pro Český rozhlas.

Zmíněný čaj je výborný i pro zažívání, zároveň obsahuje plno jódu. Můžete ho stejně tak používat pro výplach dutiny ústní pro dokonalou očistu zubů a dásní nebo jako oplach pro tmavší vlasy. Budou po něm krásně lesklé, oddálí výskyt šedin a podpoří redukci lupů a svědivých vyrážek. Pokud chcete mít odvar koncentrovanější, po uvaření nechte skořápky v tekutině ještě přes noc louhovat.

Čaj z vlašských ořechů Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Zbytky vlašáků hoďte do kamen nebo nechte na Vánoce

Kromě využití pro zdraví a krásu si můžete pár pěkných skořápek schovat na Vánoce a vyrobit z nich přírodní závěsné ozdoby na stromeček (stačí udělat díru a protáhnout ozdobnou stužku) nebo dát stranou na pouštění lodiček.

Tvrdé skořápky vlašských ořechů jsou navíc považovány za výborný podpal do kamen nebo v přírodě do ohniště. Pokud se proto chystáte ještě letos nebo v následujícím roce kempovat či tábořit, přibalte do kapsy i pár skořápek, možná se vám budou hodit.

K čemu využít pistáciové skořápky?

Loupete doma pistácie o sto šest? Důkladně omyté, drcené drobné skořápky využijete jako drenáž na dno květináčů, aby rostlinám neuhnívaly kořeny. Nasypané na povrch zeminy v květináči také mohou zamezovat usazování vápenatého povlaku. Když je navíc smícháte s drcenými skořápkami vlašských ořechů, budou svou vůní preventivně odpuzovat řadu škůdců a mušek (např. smutnic).

Na zahradě se doporučuje skořápky sypat kolem záhonů, kde fungují jako mulč. Snadno propouští a zadržují vlhkost a brání plevelům v růstu. Souvislá vrstva pistáciových skořápek kolem záhonu nebo trsu rostlin či zeleniny také odradí slimáky a jiné plže. Někteří v tomto případě dokonce doporučují vyloženě používat skořápky solených pistácií, jiní varují před nežádoucím vlivem soli na kořeny rostlin. Pokud si chcete být jistí, skořápky před využitím dobře vymyjte.

Dekorace z pistáciových skořápek Timur Malazoniia / Shutterstock.com

Pistácie jako dekorace a ozdoby

Pistáciové skořápky jsou také velmi oblíbené pro domácí tvoření. S trochou lepidla se z nich dají vytvářet krásné dekorace a vyhrají si s nimi děti i dospělí. Typicky se slepují od středu do tvaru růžic, které potěší jako ozdoba na stůl či vánoční stromeček, případně je lze nabarvit na zeleno a vytvořit si tak nesmrtelné „sukulenty“.

Používají se rovněž k výrobě minimalistických přírodních a neotřelých adventních věnců. Slepené do kuželu zase mohou představovat dekorativní vánoční stromečky. Anebo je s dětmi můžete různě nabarvit a na papíře vytvářet zajímavé plastické obrázky.

Burákové slupky jako stelivo

Náš poslední tip je spíše pro zajímavost. Nebo pro ty, u kterých se loupou arašídy ze skořápek po kilech. Dá se z nich totiž vyrobit přírodní savé stelivo pro domácí mazlíčky.

Stačí burákové slupky namočit do vody, přidat trochu strouhaného přírodního tuhého mýdla bez chemie, rukou proprat, slít a opatrně vymačkat přebytečnou vodu. Poté slupky rozprostřené nechat za občasného promíchávání volně uschnout (pozor, ať nezačnou plesnivět). Nakonec se doporučuje takové stelivo zaprášit jedlou sodou, aby pohlcovalo i pachy.

Zdroj: Praha.rozhlas.cz, Ulekare.cz, iReceptar.cz