Obchody stahují z prodeje oblíbený med medvídek, pomazánkové máslo nebo francouzský sýr

Fotky aktuálně stažených produktů z obchodů Canva / archiv výrobce

Obchody v tomto týdnu oznámily, že stahují z prodeje z důvodu ochrany zdraví svých zákazníků hned několik výrobků. Pokud jste v posledních dnech koupili v některém z řetězců med v obalu medvídka, pomazánkové máslo Clever nebo francouzský sýr, pak věnujte pozornost našem článku, kde se dozvíte, proč prodejci výrobky stahují a jak naložit s těmito potravinami v případě, že máte závadnou šarži doma.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Makro Cash & Carry ČR stahuje medvídka s medem

Velkoobchod Makro přistoupil ke stažení níže uvedeného výrobku z trhu. Vzorek medu totiž nevyhověl při laboratorní kontrole dozorovým orgánem legislativním požadavkům.

V medu byl překročen limit pro obsah látky hydroxymethylfurfural (HMF). Je důležité říct, že výrobek není zdravotně nebezpečný, ale není vhodný ke konzumaci.

Konkrétně se jedná o výrobek:

FINE LIFE MED MEDVÍDEK 250 g

  • MM23LM14 / 03. 02. 2026, s číslem šarže: 8586013541508

Výrobek jste si mohli zakoupit v období od 9. 2. 2023 až 2. 10. 2023. Pokud jste uvedenou šarži výrobku zakoupili a máte jej k dispozici, nekonzumujte jej. Vrátit jej můžete v jakémkoli obchodním středisku Makro, nejpozději však do 30. 11. 2023.

Stažený výrobek Kupi.cz

Pozor na francouzský sýr Morbier s bakterií

O stažení výrobku francouzského sýru informovala Společnost Euroser Dairy Group Sp. z o.o. prostřednictvím řetězce Kaufland, kde se výrobek prodával.

Konkrétně se jedná o výrobek:

PP Morbier PDO cca 150 g, francouzský sýr, výrobce Euroser Dairy Group Sp. z o.o. s daty trvanlivosti do:

  • 12. 11. 2023 a šarží 121123/121123
  • 19. 11. 2023 a šarží 191123/191123

Jako důvod pro stažení uvádí Kaufland na svých stránkách informaci od francouzského výrobce sýru Morbier o přítomnosti bakterií Escherichia coli produkujících Shiga toxin (STEC) ve výrobku, což může způsobit zdravotní problémy. Společnost Kaufland okamžitě zareagovala a dotčený produkt stáhla z prodeje.

„Zákazníky, kteří výše uvedený produkt zakoupili, prosíme, aby jej nekonzumovali a vrátili v kterékoli prodejně Kaufland. Kupní cena bude samozřejmě vrácena, a to i bez předložení účtenky,“ píše v tiskovém prohlášení zástupce Kauflandu.

Stažení pomazánkového másla Clever

O stažení výrobku pomazánkového másla značky Clever informoval prostřednictvím svých webových stránek řetězec BILLA.

„Vážení zákazníci, chtěli bychom vás upozornit, že z preventivních důvodů – kvůli možnému zdravotnímu riziku – stahujeme z prodeje výrobek CLEVER TRADIČNÍ POMAZANKOVÉ S KŘENEM 150 g (DMT: 26. 11. 2023) – dovozce/výrobce OLMA, a.s. U výrobku společnosti OLMA, a.s. může dojít k nafouknutí víčka. Při stahování z prodeje a následných krocích spolupracujeme se SZPI,“ píše se v tiskovém prohlášení řetězce.

Zákazníkům, kteří uvedené balení zakoupili, doporučujeme výrobek nekonzumovat a vrátit v kterékoli prodejně BILLA, a to i bez pokladního dokladu. Za způsobené komplikace se BILLA omlouvá.

Zdroje: makro.cz, spolecnost.kaufland.cz, billa.cz