Chcete lepší sex? Najezte se, radí odborníci. S prázdným žaludkem nejsou doteky tak příjemné

Muž bez trička drží ženu v náručí, v popředí mají dvě sklenice s vínem a talíře s jídlem VGstockstudio / Shutterstock.com

Jídlo a sex k sobě neodmyslitelně patří. To potvrdila také nejnovější norská studie, podle které lidé vnímají doteky jako příjemnější, když jsou najezení. Stejně tak lidský mozek se více aktivuje po jídle než bez něj. Hlavní roli hraje podle odborníků tzv. hormon hladu neboli ghrelin, který se kromě stimulace chuti k jídlu podílí také na vnímání sociálních potěšení.

Přečtěte si také

Jste „polévkoví“? Uvařte si svěží jarní klasiku i výborné krémy, které dodají energii na celý den

Co je hormon ghrelin a proč je důležitý?

Tým vědců z Univerzity v Oslu nedávno zveřejnil své poznatky v akademickém časopise Psychophysiology. Experiment, kterého se zúčastnilo 67 norských mužů a žen, potvrdil, že střevní hormon ghrelin, který je pohonem pro motivaci k jídlu a zvyšuje příjem potravy, je neodmyslitelně spojen s úrovní potěšení a celkovým vnímáním doteků.

Pokud máme prázdný žaludek, hormon naši pozornost upne k hledání potravy a potlačí vnímání jiných odměn, jako například vnímání sociálních potěšení, do kterých spadají právě doteky.

Experiment vědci prováděli ve dvou dnech. První den přišli dobrovolníci po šesti hodinách půstu. Dostali najíst a následovaly doteky včetně šimrání různými technikami. Během nich vědci skenovali mozky účastníků metodou funkční magnetické rezonance (fMRI).

Dva lidé ležící v posteli, z peřiny jim trčí nohy TORWAISTUDIO / Shutterstock.com

Poté byli lidé požádáni, aby ohodnotili, jak příjemné jim doteky připadají. Druhý den museli účastníci držet půst po dobu šesti hodin a po příchodu pak nedostali žádné jídlo. Magnetická rezonance u nich odhalila vyšší hladiny ghrelinu, dobrovolníci hlásili také nižší míru potěšení z doteků.

„Všechny dotyky byly hodnoceny jako méně příjemné, když účastníci nejedli. To proto, že lidé byli rozptýleni interoceptivními pocity souvisejícími s hladem způsobenými prázdným žaludkem. Výsledky tedy ukazují, že ghrelin kromě své primární role jako hormon stimulující chuť k jídlu se také podílí na přidělování hodnoty společenským odměnám, jako je i například dotek,“ přiblížil výsledky vědecký tým v čele s Daniellou Pfabigan.

Prázdný žaludek neprospívá ani sexu

Prázdný žaludek a pocity hladu obecně neprospívají milostnému životu. Podle nedávného výzkumu, který byl publikován v časopise Apetite, hlad tlumí sexuální pudy. V rámci experimentu vědci z univerzit Drexel a Pennsylvania zavřeli několik žen po dobu osmi hodin do laboratoře. Během té doby je nechali hladovět a následně skenovali jejich mozky.

„Magnetická rezonance odhalila, že pokud je žaludek lačný, mozek příliš nereaguje na romantické podněty. Jakmile je žaludek zaplněn, reaguje mnohem silněji na emoční či fyzické podněty,“ uvedla Veronika Kubíčková, sexpertka z e-shopu Ruzovyslon.cz, který se zabývá zdravou sexualitou.

Skořicová srdíčka
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Skořicová srdíčka

Sladká skořicová srdíčka se skvěle hodí jako netradiční snídaně s nádechem romantiky. Jejich příprava nezabere příliš mnoho času a výsledek je naprosto luxusní.

Skořicová srdíčka

Kterým potravinám se před sexem vyhnout?

I před samotným sexem je tedy vhodné mít žaludek zaplněný. „Musíme ale přihlédnout k několika faktorům. Za prvé není ideální jíst příliš mnoho. Po velkém jídle by lidé měli se sexem počkat alespoň 60 minut. Za druhé je dobré se vyhnout mléčným výrobkům, pečivu nebo ovoci, například třešním. Jedná se o vysoce zkvasitelné sacharidy, které mohou způsobit plynatost a nadýmání,“ upřesnila Veronika Kubíčková.

„Na druhou stranu existují ideální potraviny, které lze konzumovat před i po sexu. Jedná se například o hořkou čokoládu, avokádo, jahody, meloun, jablka, oříšky, lněná semínka, chia semínka, dýňová semínka nebo zázvor,“ dodala odbornice na zdravou sexualitu.

Zdroje: ruzovyslon.cz, onlinelibrary.wiley.com