28. října se do Lidlu, Kauflandu a IKEA nežeňte! Ale víme, kde můžete nakoupit

Prázdná pokladna v supermarketu Andrey Burstein / Shutterstock.com

Letos vychází říjnový státní svátek Den vzniku samostatného Československa na sobotu. Jedná se o svátek, kdy ze zákona musí velké řetězce zůstat zavřené. Ne všechny obchody však zůstanou 28. října v den, kdy vznikl náš samostatný stát, zavřené. Jak jsou na tom s otevírací dobou naše nejoblíbenější české supermarkety a hypermarkety Lidl, Kaufland, Tesco Penny market nebo Billa? Kde zůstanou prodejny a výdejny elektra zavřené a kam naopak můžete vyrazit na nákup?

Přečtěte si také

Chřestová sezóna začíná. Proč je český chřest ten nejlepší a co z něj připravit?

Kdy jsou zavřené obchody?

28. října nesmí podle zákona obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních otevřít. Pokud však přeci jen potřebujete skočit na menší nákup, dobrou zprávu je, že menší obchody, prodejny v nemocnicích, na čerpacích stanicích, na letištích a nádražích nebo v lékárnách, mohou zůstat otevřené a záleží na rozhodnutí provozovatele, jak s otevírací dobou naloží.

Albert a Coop

Pravidla jsou pro otevírací dobu obchodů 28. 10. daná jasně: Pokud má obchod prodejní plochu větší než 200 metrů čtverečních, musí mít 28. října zavřeno. V souladu se zákonem bude otevřený pouze hypermarket Albert DOC Mercury v Českých Budějovicích (od 9 do 18 hodin).

Coop prodejny jsou na tom podstatně lépe, protože se jedná vesměs o menší prodejní plochy, mohou se provozovatelé rozhodnout, že nechají v sobotu 28. 10 otevřeno. Před tím, než vyrazíte do místního Coopu ve vašem městě, doporučujeme podívat se na internetu na jeho otevírací dobu.

Tesco

Své velké supermarkety a hypermarkety musí na Den vzniku samostatného československého státu zavřít. Pokud však máte v okolí menší prodejny Tesco Express, ty mohou mít otevřeno ve standardní otevírací době.

Žena nakupuje na farmářském trhu Aleksandar Malivuk / Shutterstock.com

Billa

Většina prodejen bude v sobotu 28. října uzavřena. Výjimkou budou tři prodejny. Otevřené zůstanou prodejny BILLA na Letišti Václava Havla a na hlavních nádražích v Praze a v Brně. Otevřeno zůstává také všech 71 obchodů BILLA Stop & Shop v Praze v ulicích Strakonická a Argentinská na čerpacích stanicích Shell, stejně jako 2 prodejny VIVA BILLA na čerpacích stanicích OMV.

Zákazníci z Prahy, Brna, Mladé Boleslavi a jejich okolí mohou ke svým nákupům využít i e-shop Billa. Nakoupí zde všechny oblíbené produkty z prodejen a nákup navíc obdrží už 3 hodiny po objednání. Na zákazníky, kteří se rozhodnou e-shop vyzkoušet, čeká na první 3 nákupy sleva 10 % a malý dárek. Minimální hodnota objednávky je 500 korun.

Penny Market 

Stejná situace nastane i v Penny Marketech. Ve státní svátek 28. října si v nich nenakoupíte, protože všechny jejich provozovny přesahují 200 metrů čtverečních a zákon jim přikazuje v tento den zavřít.

Kaufland

Jak avizoval obchodní řetězec Kaufland na svých sociálních sítích, tak v jejich prodejnách bude o svátku všude zavřeno.

Globus

V hypermarketech Globus bohužel v sobotu 28. října nenakoupíte.

Lidl prodejny nechá zavřené

Do Lidlu 28. října nejezděte. Toho dne musí být všechny prodejny kvůli zákonu z roku 2016 uzavřeny, protože přesahují 200 metrů čtverečních.

Velkoobchody Makro budou otevřeny

Oblíbený řetězec Makro, kam míří podnikatelé za velkými nákupy, bude mít 28. října otevřeno!

Jak bude otevřeno 28. 10. v prodejnách IKEA a JYSK?

28. října 2023, k velké nelibosti zákazníků, nenakoupíte ani nábytek a dekorace do domácnosti. Brány obchodů IKEA i JYSK zůstanou bohužel zavřené. Vzhledem k tomu, že se jedná hlavně u IKEA prodejen o cíl výletů, každý rok se najde spousta lidí, kteří to jedou risknout a tahají za vstupní dveře tohoto oblíbeného prodejce nábytku s vyhlášenou jídelnou i 28. října, bohužel marně. I nadále však můžete nakupovat online.

Otevírací doba v Baumax, Bauhaus, OBI, Hornbach

Ani kutily a stavitele nepotěšíme, 28. října ve velkých hobby marketech bohužel nenakoupíte.

Žena si prohlíží v obchodě mixér Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Otevírací doba 28. října v Alza, PLANEO a Datart

Během svátku 28. 10. všechny pobočky Alza zůstávají otevřené pro výdej objednávek. „Všechny naše pobočky budou ve dnech státního svátku 28. 10. fungovat pro vyzvednutí internetových objednávek, abychom vyšli maximálně vstříc požadavkům našich zákazníků. Prodejny, které zabírají plochu menší než 200 m², budou fungovat v normální provozu, pokud to umožní podmínky. Otevírací doba je vždy uvedena na webových stránkách," sdělila Kupi PR manažerka Alzy Eliška Čeřovská.

Naopak další obchod s elektronikou PLANEO bude podle manažera marketingového oddělení Dominika Dolejše zavřené a nebude fungovat ani výdej zboží na prodejně z e-shopu. Výjimkou jsou výdejny PLANEO ve Zlíně a Prostějově. „Respektujeme a dodržujeme zákon o zákazu prodeje o státních svátcích, proto budou naše prodejny 28. října uzavřeny a nebudou fungovat ani jako výdejny pro e-shop. Považujeme to za pozitivní vzhledem k zaměstnancům, kteří si volný den zaslouží," sdělil Dolejš.

Také elektrospecialista Datart bude postupovat stejně. „V sobotu 28.10. budeme mít všechny prodejny uzavřeny s výjimkou prodejny České Budějovice Mercury, která je na autobusovém nádraží a nevztahuje se na ni povinnost uzavřít prodejnu větší než 200 m2 ve státní svátek," dodala PR managerka Datart Petra Psotková.

Zdroj: Kupi.cz