Svátky se blíží, pozor na tyto nebezpečné vánoční dekorace

Dům ozdobený svítícími vánočními dekoracemi JaysonPhotography / Shuttestock.com

Čím více se blíží vánoční svátky, tím více začínáme myslet na vše, co s nimi souvisí. Jejich nedílnou součástí jsou dekorace, a zatímco někteří každý rok opráší ty samé, někteří sází na originalitu a rádi si pořídí nějaké nové. Nákup vánočních ozdob by se neměl obejít bez ostražitosti. Česká obchodní inspekce kontrolovala vánoční dekorace a narazila hned na několik modelů, kterým byste se rozhodně měli při nákupu vyhýbat, protože představují bezprostřední nebezpečí.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Vánoční řetěz ve tvaru stromu

Jedním z nebezpečných výrobků je vánoční světelný řetěz ve tvaru stromu, který má nevyměnitelné světelné LED zdroje. Používání tohoto řetězu s sebou nese vážné bezpečnostní riziko, protože napájecí přívod není k elektronické jednotce bezpečně ukotven a dostatečně zajištěn proti vytržení. Při manipulaci s přívodem může dojít k vytržení přívodu z jednotky, a tím dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku.

Dále není mechanická pevnost elektronické jednotky dostatečná, jelikož z ovladače lze rukou bez vynaložení síly nebo použití nástroje snadno odstranit kryt, čímž dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Při kontaktu částí výrobků, které jsou pod napětím, hrozí vážný úraz i smrt uživatele.

Nebezpečná vánoční dekorace s LED světly. ČOI
  • Název výrobku: Strom svítící
  • Typ / číslo modelu: LED Světelný řetěz/T17791K144
  • EAN: 8597791180001
  • Distributor: Vân Sáu Lé, Majakovského 230, 36235 Horní Blatná
  • Země původu: Čína

LED světelný řetěz

Tento světelný řetěz je dodáván v kartonovém obalu a má nevyměnitelné LED světelné zdroje vybavené elektronickou jednotkou pro světelné efekty. Jeho používání s sebou nese vážné bezpečnostní riziko. Napájecí přívod není k elektronické jednotce bezpečně ukotven a dostatečně zajištěn proti vytržení. Při manipulaci s přívodem může dojít k vytržení přívodu z jednotky, a tím k zpřístupnění živých částí výrobku.

Dále není mechanická pevnost elektronické jednotky dostatečná, jelikož z ovladače lze rukou bez vynaložení síly nebo použití nástroje snadno odstranit kryt, čímž dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Uživatel se může dotknout živých částí výrobku, které jsou pod napětím, a tím dojde k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu.

Nebezpečná vánoční dekorace ČOI
  • Název výrobku: 50L LED DECORATIVE LIGHTS
  • Typ / číslo modelu: LED Světelný řetěz/H22-351-390
  • EAN: 4010046368008
  • Distributor: Năng Luc Nguyen, Nádražní 451, 36452 Žlutice
  • Země původu: Čína

Světelná dekorace Merry Christmas

Na tuzemském trhu se objevil nebezpečný vánoční světelný řetěz, který má tvar vánočního stromku a nápis Merry Christmas. Disponuje nevyměnitelnými LED světelnými zdroji a je vybavený elektronickou jednotkou v plastovém sáčku. Bezpečnostním rizikem je napájecí přívod, který není k elektronické jednotce bezpečně ukotven a dostatečně zajištěn proti vytržení.

Při manipulaci s přívodem může dojít k vytržení přívodu z jednotky, a tím dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Dále není mechanická pevnost elektronické jednotky dostatečná, jelikož z ovladače lze rukou bez vynaložení síly nebo použití nástroje snadno odstranit kryt, čímž dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. I zde může dojít po kontaktu s živými částmi výrobku k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu.

Nebezpečná vánoční dekorace ve tvaru vánočního stromku. ČOI
  • Název výrobku: Světelný řetěz Merry Christmas
  • Typ / číslo modelu: LED Světelný řetěz/V8F50
  • EAN: 8222205601260
  • Identifikační údaje výrobce: Huashun Lightng Co. Ltd., Qiantu, Dongcheng
  • Distributor: Van Thoan Do, Krušnohorská 1102, 36301 Ostrov
  • Země původu: Čína

Světelný řetěz s LED zdroji

Jako nebezpečný vyhodnotila Česká obchodní inspekce elektrické zařízení s názvem 100 LED Vánoční světlo, což je světelný řetěz s vyměnitelnými LED světelnými zdroji vybavený elektronickou jednotkou v kartonovém obalu. Výrobek představuje pro spotřebitele vážné bezpečnostní riziko, jelikož napájecí přívod není k elektronické jednotce bezpečně ukotven a dostatečně zajištěn proti vytržení.

Při manipulaci s přívodem může dojít k vytržení přívodu z jednotky, a tím dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Dále není mechanická pevnost elektronické jednotky dostatečná, jelikož z ovladače lze rukou bez vynaložení síly nebo použití nástroje snadno odstranit kryt, čímž dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku. Uživatel se dotkne živých částí výrobku, které jsou pod napětím, a dojde k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu.

Světelný řetěz s vyměnitelnými LED světelnými zdroji vybavený elektronickou jednotkou v kartonovém obalu ČOI
  • Název výrobku: 100 LED Vánoční světlo
  • Typ / číslo modelu: LED Světelný řetěz/M1800B-M17
  • EAN: 8599900018007
  • Země původu: Čína Tran Nhat, Dragounská 2551, 35002 Cheb
  • Země původu: Čína

U uvedených výrobků uložil ČOI zákaz dodávání na trh a zákaz prodeje. Výrobky byly také nahlášeny kontaktnímu bodu na MPO a informace o nich byly zveřejněny v systému Safety Gate. Jelikož se už v tržní síti nachází, je potřeba dbát zvýšené opatrnosti.

Zdroje: coi.cz, coi.cz, coi. cz, coi.cz