Samosběry jablek jsou v plném proudu. Přehled sadů, kde si uděláte levné zásoby na zimu

Žena trhá jablko encierro / Shutterstock.com

Chcete si udělat větší zásobu jablek, ale jabloň na zahradě nemáte? Na tak velký nákup jablek se už nevyplatí jít do supermarketu, daleko lepší a levnější volbou bude samosběr, kterých je v České republice více než dost. Přinášíme vám přehled sadů, kde si natrháte jablka už za 10 Kč za kilo.

Přečtěte si také

Vynikající Cordon bleu od mistra šéfkuchaře: Tuhle dobrotu připravíte do 30 minut

Proč vyrazit na samosběr jablek?

Chcete si zavařit jablka na štrůdl, nasušit si zásobu oblíbených křížal nebo máte v plánu vyrobit svému drobečkovi zásobu domácí dětské přesnídávky?

Nakupovat větší množství jablek v běžném supermarketu se moc nevyplácí. Například běžná cena jablek druhu Golden Delicious je 42 Kč za kilogram, v akci pak 20 až 25 Kč/kg. A právě v tuto chvíli se hlásí ke slovu samosběr.

Sadů, kde si natrháte nejen ohromné množství druhů jablek, ale také hrušek, švestek, meruněk nebo broskví, je po celé republice více než dost. K úspěšnému samosběru vám přitom stačí pouze váš čas a eventuálně pracovní rukavice. Do většiny sadů je také doporučováno přinést vlastní nádoby, lísky a košíky.

Žena nakupuje jablka na trhu elena_prosvirova / Shutterstock.com

V létě jahody, na podzim jablka a švestky

Samosběry získávají v posledních letech opravdu na popularitě. A není se čemu divit. Pro ty, kdo nemají vlastní zahradu, představují ideální způsob, jak si natrhat čerstvé, lokální a sezónní ovoce a zeleninu levněji. V létě se takto můžete vydat třeba na samosběr jahod, poté hrášku, malin, kanadských borůvek, ale i česneku, brambor, broskví nebo meruněk.

Podzimu pak kralují švestky, jablka a hrušky. Jelikož si v sadu češete jablka sami, projeví se to i na výsledné ceně. Za kilogram jablek nakonec zaplatíte někdy až čtyřikrát méně než v supermarketu.

Samosběry ve Středočeském kraji

Ačkoli většina samosběrů probíhá v září, někde si ovoce načešete i během října. V následujících týdnech navíc ovoce zakoupíte rovnou načesané. Samosběry ve svých sadech pořádá například Ovocnářství Polívkovi na trase mezi Slaným a Drnovem, kde zakoupíte česaná jablka za 20 Kč/kg, padaná za 5 Kč/kg. Zakoupíte zde i jablečný mošt za 200 Kč/kg.

Samosběry nabízí také v sadech Ekofrukt Slaný, kde seženete odrůdy jako Braeburn, Idared, Šampion, Gala, Jonaprince, Red Delicious a další za cenu již 7 Kč/Kg. Jablka si také můžete koupit už načesaná za 24 Kč/kg.

V sobotu 7. 10. zahájily samosběr v sadu Roští také sady Bílé Podolí na Kutnohorsku. K dispozici jsou odrůdy Šampion, Jonaprinc, Red Delicious a Braeburn v cenách 5,10 a 15 Kč/kg. Samosběry se zde pořádají každý den včetně soboty a neděle od 12 do 18 hodin.

Sklenice s moštem, v pozadí nakrájená jablka Drakonyashka / Shutterstock.com

Samosběr ovlivnily jarní mrazíky

Některé sady, například Sychrov u Mnichova Hradiště, pořádají samosběry pouze v jednom termínu. Ve zmíněném Sychrově to letos byl 1. říjen a jablka se tu prodávala za 10 Kč/kg.

Jednodenní samosběr probíhal také v Ovocnářství Ploskovice, kde letos řádily jarní mrazíky. „Sklizeň meruněk a třešní byla podprůměrná vlivem opylení a mrazu. Úroda jabloní také podprůměrná kvůli počasí –⁠ samosběr jsem pořádali pouze jen jeden víkend. Na prodejně máme zásobu jablek dostatečnou pro prodej i na jaře,“ uvedl pro Kupi.cz majitel sadů Jiří Petrásek.

Jablečný mošt
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Jablečný mošt

Jablečný mošt si doma připravíte velmi jednoduše. Kromě toho, že jde o vitamínovou bombu, navíc skvěle chutná. Na mošt jsou vhodné pozdnější odrůdy jablek, dobře zralá, nepřezrálá, nemoučná, zdravá a chuťově kyselejší.

Jablečný mošt

V sadech zakoupíte i domácí mošt

„Nyní je k dispozici samosběr hrušek, a to v sobotu od 9 do 12 h, v neděli od 14 do 17 h a ve středu od 14 do 17 h. Tento týden bude samosběr probíhat s určitě, příští týden pravděpodobně již ne,“ dodal Petrásek. Na prodejně v Ploskovicích zakoupíte též jablka, hrušky a zeleninu od místních farmářů a také mošty z vlastní moštárny.

Čerstvě připravený mošt zakoupíte za pár týdnů i v Sadu pod Milešovkou, kde samosběr skončil 7. 10. I zde byla úroda nižší, než se předpokládalo. „Hlavním faktorem bylo, že jsme jabloně silně prořezali, abychom vyprodukovali zdravé velké plody, odstranili staré větve a prosvětlili všechny části stromů,“ vysvětlili pro Kupi.cz provozovatelé sadu.

Starší muž sbírá jablka vvvita / Shutterstock.com

Na samosběr do Královéhradeckého kraje

Samosběr můžete navštívit i v Královéhradeckém kraji, a to v Zemědělském družstvu Libčany, které organizuje samosběr již šestým rokem. „K dispozici jsou jablka odrůd Gala, Golden delicious, Rubinola, Idared a Breaburn. Samosběry jsou konány v měsících září až říjen a těší se velké oblibě. Cena u jablek v roce 2023 je 15,- Kč vč. DPH. Na místě samosběru si mohou účastníci zakoupit mošty ve 3 nebo 5 litrovém balení, kvalitní med a hrušky odrůd Konference, Dita a Erika,“ popsal nám detaily samosběru Jiří Pátek, ředitel družstva.

O tomto víkendu si do Libčan můžete přijet natrhat odrůdu Idared. Od 18. 10. 2023 do 29. 10. 2023 (vč. svátku), denně od 8:00 do 16:00 hodin pak odrůdu Braeburn. „Úroda roku 2023 je nižší než v minulém roce, ale všem zájemcům o samosběr rádi vyhovíme. Veškeré informace o samosběrech jsou na stránkách www.zdlibcany.cz,“ dodal Pátek.

Kam na jablka v Jihomoravském kraji?

V Jihomoravském kraji můžete každoročně vyrazit na jablka například do Sadů Starý Lískovec, které najdeme přímo v Brně. Letos samosběr probíhal od 15. do 24. září. „Na samosběru máme tradičně odrůdu Šampion, letos jsme nabídli i odrůdy Golden a Red Jonaprince. Samozřejmě v našem portfoliu pěstovaných odrůd je dalších 5 odrůd jablek a také více odrůd hrušek,“ odpověděl na naše otázky Vít Bláha, předseda představenstva Sady Starý Lískovec.

I odtud si můžete odvézt výborný domácí mošt. „Již 8. rokem provozujeme moštárnu, kde dokážeme zpracovat prakticky každý námi vypěstovaný ovocných druh, vyrábíme jak pasterované, tak čerstvé šťávy, které jsou k dostání v naší prodejně. V prodejně nabízíme také produkty farmářů a drobných výrobců z nejbližšího okolí,“ dodal Bláha. Pokud jde o úrodu, kterou také poznamenalo chladné počasí, Vít Bláha ji z jádrovin odhaduje přibližně na polovinu běžného výnosu.

Jablečný sad Paul Hardwick Images / Shutterstock.com

Čerstvá jablíčka z Moravy

Jablka si můžete vlastnoručně natrhat i v moravských Sadech Životice u Havířova. Samosběr trvá od začátku září až do konce října. Nabízí zde odrůdy Golden, Gala, Idared, Najdared, Rubinola, Šampion, Gloster, Jonaprinc či Jonagored.

Jablka, ale i švestky, zde můžete zakoupit také přímo v podnikové prodejně v Havířově–Životicích. „Zde si mohou zákazníci zakoupit také zeleninu a hrušky od lokálních pěstitelů (farma Lička, Chlebovické brambory), med naší vlastní produkce a od lokálních včelařů, mošty vyráběné z našich jablek ve smluvní moštárně a v neposlední řadě sušené produkty,“ uvedl pro Kupi.cz majitel sadů Jiří Dulava.

Jablečný koláč
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Jablečný koláč

Francouzský jablečný koláč bude doslova slast pro všechny milovníky francouzské kuchyně. Tento klasický dezert vás okouzlí svou dokonalou kombinací měkkého těsta a šťavnatých kousků jablek.

Jablečný koláč

Samosběry v Olomouckém kraji

Prodej červencových jablek bude zahájen v Ovocných sadech Nesét v Dětřichově u Uničova, a to ve čtvrtek 19. 10. od 11 do 16 hodin. Zakoupíte zde jablka letních odrůd Discoveri, James Grieve, Mio, Akane či Vista Bella, ale též zimních, jako jsou Jonagored, Idared, Golden Delicious či Rubín.

Jablka v průběhu září natrháte i v sadech ve Skrbeni u Olomouce. Samosběr probíhá v pracovní dny od 15 do 17 hodin a v sobotu od 8 do 12 hodin, letos už byl však bohužel ukončen. Ovoce zde ale nakoupíte i natrhané, sady stačí kontaktovat a domluvit se individuálně.

Zdroje: toprecepty.cz, ovocnarstvi-polivkovi.business.site, samosberslany.cz, sadybilepodoli.cz, zivotvsadu.cz, ovoceploskovice.cz, zdlibcany.cz, sadystaryliskovec.cz, sadyzivotice.cz, samosberjablek.cz