Netoxická domácnost: Návrat k přírodě, který šetří peněženku

Žena drží v náruči tašku s ekologickými přípravky na úklid Prostock-studio / Shutterstock.com

Přestože lidstvo oceňuje všechny výdobytky moderní civilizace, vlivem stále se rozšiřujících eko trendů toužíme po návratu k přírodě a obyčejnému minimalistickému životu, který vedli naši předci. Právě proto tíhneme k harmonizaci všech oblastí našeho života, domova především. Netoxická domácnost je o jednoduchosti, čistotě a životě bez chemikálií. Vybudovat ji je přitom zcela snadné.

Přečtěte si také

Mléčný postřik na růže: Chrání před chorobami a vytváří na listech ochranný film proti mšicím

Netoxická, eco-friendly

Pojem netoxická domácnost se v dnešní době skloňuje snad ve všech pádech. Moderní společnost si začíná dobře uvědomovat, že chemické přípravky, kterými se obklopuje, nejsou pro zdraví zrovna to pravé, a stále více se snaží nahradit je přírodními variantami.

S tím souvisí i pojem eco-friendly domácnost, což je domácnost téměř bez odpadu. Lidé, kteří tento směr vyznávají, eliminují vyprodukovaný odpad na nutné minimum a ten, který vytvoří, pečlivě třídí.

Ekologické čisticí pomůcky a síťovka s nákupem Prostock-studio / Shutterstock.com

Jak začít s netoxickou domácností?

Netoxická domácnost se netýká pouze ekologických čisticích přípravků, ale hlavně celkového přístupu k vedení domácnosti, která by měla být ekologická a udržitelná. Nikdo však neříká, že jde o jednorázovou přeměnu, kdy máte z domova vyhodit vše, co obsahuje chemické příměsi. S takovou byste přírodě ani svým financím moc dobrou službu neudělali.

Každá změna začíná malými krůčky. Až vám dojde mýdlo, zakupte na zkoušku to přírodní. Když příště půjdete pro zeleninu, vezměte si svůj sáček, a až budete chtít koupit aviváž, zkuste místo ní smíchat obyčejný ocet a esenciální olej.

Jak na čistý vzduch

Prvním krůčkem, kterým svou domácnost přiblížíte ekologické vizi, je důkladné a časté uklízení. Častější vysávání, vytírání a větrání zbaví vaši domácnost nečistot a bakterií a navodí pocit čistoty. Nejen prach a čisticí prostředky, ale i svíčky, osvěžovače vzduchu, výpary z kuchyně či nátěry způsobují znečištění vzduchu, který dýcháme. Nejlepší je proto zvolit čisticí prostředky bez vůně, nepoužívat spreje, při vaření zapínat digestoř a nezapalovat vonné svíčky v malých prostorech.

Vzduch v místnosti pomohou vyčistit květiny, které přes den produkují do ovzduší kyslík. V rámci ekologie je zalévejte tzv. šedou vodou, tedy takovou, kterou jste již použili třeba na opláchnutí skleniček nebo kterou vyléváte ze sušičky.

Prací mýdlo, misky s jedlou sodou, sklenice octu a utěrky s kartáčem a kolíčky na prádlo Aygul Bulte / Shutterstock.com

Tipy pro úklid celé domácnosti

Jedlá soda, ocet a kyselina citronová

Non-toxic smýšlení je velmi minimalistické. Staví na tom, že několik správně zkombinovaných přírodních složek dokáže nahradit ohromné množství chemických přípravků. Mýdlo, jedlá soda a ocet – to jsou tři nejdůležitější elementy pro úklid celého bytu. Ocet lze využít místo aviváže, k odstranění vodního kamene, a naložíte-li do něj citronové nebo pomerančové slupky, získáte univerzální čisticí prostředek.

Hledete eko značky

Pokud se na vyrábění domácích přípravků necítíte, nahraďte postupně stávající produkty netoxickými variantami z obchodů. Oblíbené jsou značky Ecover, Yellow & Blue či Sonett.

Recept na výrobu domácího pracího prášku pro netoxické praní

Pokud jde o domácí čisticí přípravky, nejdůležitějším z nich je prací prášek. Oblečení, které v něm pereme, nosíme na holé kůži několik hodin denně, proto je důležité vybírat jen takové prostředky, které neobsahují škodlivé látky. Výhodou doma vyrobeného prášku je nejen to, že víte, jaké jsou jeho složky, ale navíc je levnější než ty konvenční.

Na domácí prací prášek budete potřebovat:

  • 200 gramů mýdla (olivového nebo marseillského),
  • 2 kg prací sody (uhličitanu sodného).

V případě prášku na bílé prádlo přidejte ještě:

  • 1 kg bělicí sody (perkarbonátu sodného),
  • 50 gramů TAEDu (aktivátoru perkarbonátu pro praní při teplotě nižší než 60 °C).

Recept na domácí aviváž

Aviváž vyrobíte z:

  • 0,5 litru octa,
  • 0,5 litru vody,
  • 20 kapek esenciálního oleje dle výběru (nejlepší jsou eukalyptus, tea tree nebo citrusové plody).

Dávkujte 3 lžíce prášku na jednu pračku, aviváž plňte po okraj dávkovače v pračce.

Žena si vybírá zeleninu na farmářském trhu Igisheva Maria / Shutterstock.com

Podporujte lokální výrobce

Ekologie se však netýká pouze vzhledu domácnosti, ale i chování jejích obyvatel. Chcete-li žít non-toxic a eco-friendly, snažte se omezit nákupy v ohromných řetězcích a podporujte především lokální produkci. Potraviny kupujte u místních farmářů, ať už jde o ovoce, zeleninu nebo maso.

Pokud zároveň chcete snížit svou uhlíkovou stopu, omezte konzumaci masa. Masný průmysl totiž představuje největšího producenta skleníkových plynů vůbec. Občasné vynechání masa navíc může s organismem udělat zázraky.

Snižte množství plastů

Jednou z nejškodlivějších látek vůbec je bisfenol A (BPA), který se nachází ve většině plastových lahví a dalších obalů. Největším problémem je uvolňování této látky do potravin a její následné vstřebávání do našeho organismu. Skleněné obaly jsou přitom cenově dostupnější, netoxické a zcela recyklovatelné.

Pokuste se proto omezit množství plastů v domácnosti, maso a lahůdky kupujte vážené, balené do papíru, ovoce a zeleninu vybírejte lokální a trvanlivé potraviny nakupujte v bezobalových prodejnách, kde na nákup využijete například skleněné zavařovací sklenice. Vše, co doma uvaříte, se snažte spotřebovat nebo vařte tak, abyste snížili množství zbytků.

Zdroj: bioapoteka.cz, idealnizivot.cz, ekokoza.cz, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov