V Česku se začne platit úsměvem nebo mávnutím ruky. Dříve, než jsme si mysleli

Smějící se muž platí kartou Dusan Petkovic / Shutterstock.com

V České republice budeme možná už za chvíli moci platit pouhým úsměvem. O žádnou nadsázku k inflaci a rostoucím nákladům se přitom nejedná. Úsměv by jako způsob biometrického ověření posloužil namísto hotovosti, platební karty nebo chytrého mobilního telefonu. Bezkontaktní platby tak v již blízké budoucnosti pravděpodobně dostanou úplně nový rozměr. Jak by taková technologická novinka fungovala a kdy se jí v Česku dočkáme?

Přečtěte si také

Kopřiva: Plevel v zahradě, který báječně chutná. Připravte si z ní polévku nebo špenát

Zájem o biometrické platby roste

Počet bezhotovostních plateb kartou, chytrým mobilem nebo hodinkami je stále na vzestupu a Česká republika není v tomto ohledu výjimkou. Se stoupající popularitou bezkontaktních plateb se tak ve světě hledají způsoby, jak umožnit platby co nejširšímu množství lidí a zároveň je učinit bezpečnými, praktickými a pohotovými.

A zatímco čím dál více Čechů a lidí na světě všeobecně začíná provádět transakce skrze digitální peněženky – v mobilu, chytrých hodinkách nebo platebních prstenech, vzniká vedle toho technologie úplně nová, která se zaměřuje na biometrické ověření a placení. Kromě již využívaného skenování otisků prstů nebo obličeje, tzv. Touch ID nebo Face ID, by se měly využívat i dlaně nebo vlastní úsměv.

Ověření mobilem platební kartu Fit Ztudio / Shutterstock.com

Placení dlaní představil už Amazon

Nedávno o podobném záměru informoval internetový gigant Amazon, který jako první představil placení dlaní. Ve Spojených státech začal technologii testovat ve svých samoobslužných obchodech Amazon Go a na vybraných stadionech při sportovních zápasech.

Zákazníkům stačí u speciálních terminálů Amazonu naskenovat svou dlaň – podobně jako třeba otisk prstu v mobilních telefonech a propojit ji s účtem v aplikaci, která má přístup také k jejich platební kartě. Na základě unikátní stavby takové dlaně pak stačí doslova zamávat nad terminálem a platba se z účtu odečte. Navíc lze tímto způsobem ověřovat věk zákazníků nebo návštěvníků podniků a kulturních či sportovních akcí.

Úsměv a mávat... a platit

A ačkoliv se zdálo, že si na novinku z budoucnosti budeme třeba u nás v Česku muset ještě chvíli počkat, Tomáš Večerek z Mastercard nedávno v pořadu Agenda SZ Byznys naznačil, že bychom platby pomocí gest mohli začít i u nás testovat mnohem dříve, než se myslelo. Společnost totiž pracuje na vývoji tzv. biometric checkout programu, který zákazníkovi umožní zaplatit jen otiskem prstu, úsměvem nebo mávnutím ruky, a to zcela bez nutnosti použít platební kartu, telefon nebo hodinky.

„Možnosti momentálně testujeme v Latinské Americe a doufáme, že do České republiky nový způsob placení dorazí nejpozději do konce příštího roku. Nejčastějším způsobem ověření bude pravděpodobně za pomoci vlastního obličeje,“ popsal detaily nově chystané podoby placení Večerek.

Žena přikládá ruku k platebnímu přístroji Chiociolla / Shutterstock.com

Novinka u nás bude cílit na mladé

Ze strany zákazníků bude k využívání platby za pomoci vlastních biometrických údajů potřeba pouze chytrý telefon se založeným uživatelským profilem, například v aplikaci. Jak také Večerek nastínil v rozhovoru, jako první si v Česku biometrické platby vyzkouší mladší generace, která ji ověří, otestuje a postupně také představí generaci starší. Zároveň ubezpečil, že možnost platit klasickou platební kartou nezmizí a není v plánu ji rušit. O novinku se však očekává velký zájem.

Věříme, že právě biometrická platba bude platební nástroj číslo jedna a až po ní bude následovat klasická platba kartou, na kterou jsme dnes zvyklí. Bude to však běh na dlouhou trať,“ dodal Večerek.

Digitalizace bude neustále postupovat

Nový typ bezkontaktních plateb je součástí celkového procesu digitalizace, kterému čelí Česko i celý svět. Jak jsme již zmínili, v Americe se například dlaně využívají nejen pro umožnění plateb, ale také ověření věku bez nutnosti ukazovat průkaz totožnosti.

U nás se zatím v souladu s Evropskou unií hovoří mimo jiné o zavádění digitálních občanských průkazů nebo řidičáků.

Zdroj: Seznamzprávy.cz, Amazon.com