Pozor na vodňanské kuřecí řízky, chlazené kuře se salmonelou a sušenou šunku, obchody stahují tyto výrobky z prodeje!

Kuřecí řízky a prosciutto crudo Canva / archiv výrobce

Pokud jste v posledních dnech nakupovali kuřecí maso, sušenou šunku prosciutto crudo nebo pelmeně, pak zbystřete! Obchody vydaly tisková prohlášení o stažení některých šarží zmíněných výrobků, které se u nás prodávaly.

Přečtěte si také

Hormon štěstí z lékárny: Tryptofan dokáže zlepšit psychiku a spánek. Potřebujete ho i vy?

Vodňanské kuřecí řízky

Informace o stažení produktu Kuřecí prsní řízky chlazené se objevila na webových stránkách řetězce Albert. „Vážení zákazníci, upozorňujeme, že byl z prodeje v obchodní síti Albert stažen produkt Kuřecí prsní řízky chlazené, s datem spotřeby 5. 10. 2023, od dodavatele Vodňanská drůbež, na základě nevyhovující senzoriky,“ stojí v tiskovém prohlášení řetězce. Vzhledem k tomu, že někteří zákazníci jej mohou mít v mrazáku, je důležité nebrát toto varování řetězce na lehkou váhu i dnes.

Zákazníci, kteří výrobek zakoupili, by jej neměli konzumovat. Uvedené zboží mohou vrátit v prodejnách Albert, kde dostanou zpět peníze. Za vzniklou situaci se Albert svým zákazníkům omluvil.

Kuře z Makra

Společnost Makro Cash & Carry ČR, s. r. o., preventivně přistoupila ke stažení výrobku Chlazené kuře bez drobů od dodavatele EU Poultry z důvodu podezření na kontaminaci salmonelou. Nález byl zjištěn na základě odebraných vzorků státním dozorovým orgánem SZPI. Jelikož nelze vyloučit riziko u ostatních balení stejné šarže, rozhodl se řetězec ke stažení výrobku. Konkrétně se jedná o:

  • Kuře bez drobů mraz. 1× 1,2 kg, 20. 12. 2024 / 21. 6. 2023, 4820209004939,
  • Kuře bez drobů mraz. 10× 1,2 kg, 20. 12. 2024 / 21. 6. 2023, 20012352200001.

Pokud jste uvedený výrobek zakoupili, rozhodně jej nekonzumujte. Dané zboží bylo možné koupit v období od 21. 7. 2023 do 8. 9. 2023. V případě požadavku náhrady škody vám na základě předložení prodejního dokladu budou vráceny peníze. Výrobek můžete vracet do 5. 11. 2023.

Prosciutto crudo v obalu a na krajících chleba Canva / archiv výrobce

Stažení sušené šunky prosciutto crudo z Lidlu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se intenzivně věnuje kontrolám nejen bezpečnosti, ale také jakosti potravin v tržní síti a aktuálně zakázala šarži sušené šunky prosciutto crudo z dovozu s cca o čtvrtinu nižším obsahem masa oproti informaci na obalu.

Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl, aby neprodleně stáhla z celé své tržní sítě nevyhovující potravinu Italiamo Prosciutto Crudo s následujícími specifikacemi:

  • Země původu: Itálie
  • Šarže: FA2320201
  • Výrobce: Filiera Uno Prosciutti S.r.l. – Via Jacopo Pirona, 15, IT 33038 San Daniele del Friuli (UD), Wlochy
  • Datum minimální trvanlivosti: 19. 10. 2023

Výrobce na obalu potraviny mj. uvedl: „100 g šunky bylo vyrobeno ze 194 g vepřové kýty.“ Laboratorní rozbor ale potvrdil, že 100 g šunky bylo vyrobeno pouze ze 143 g masa. Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace ohledně skutečného podílu masa.

„SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty. U sušených masných výrobků je uváděna hmotnost masa vždy v syrovém stavu, proto je u této komodity uvedený obsah masa vždy vyšší oproti finálnímu výrobku v sušeném stavu,“ popisuje v tiskovém prohlášení referent mediální komunikace SZPI Marek Bartík.

Mražené pelmeně s náplní z kuřecího masa SVS

Pelmeně z Litvy z řetězce Mere

Státní veterinární správa zakázala prodej zmražených pelmení (plněných těstových taštiček) s náplní z kuřecího masa od litevského výrobce, které prodávala prodejna řetězce Mere v jihočeském Písku. Šetření ve Státním veterinárním ústavu Praha zjistilo přítomnost salmonel ve výrobku. Veterinární inspektoři proto zakázali pokračování prodeje výrobku. Spotřebitelé, kteří by jej měli doma, jej mohou vrátit v místě nákupu.

Jedná se konkrétně o pelmeně s náplní z kuřecího masa s těmito specifikacemi:

  • Země původu: Litva (LT 27-02 EB)
  • Šarže: L-168
  • Datum minimální trvanlivosti: 30. 8. 2024
  • Místo prodeje: prodejna Mere; Budějovické Předměstí č. p. 2721, 397 01 Písek

Při kontrole zásilky přijaté ze zahraničí ve skladu prodejce odebrala inspektorka vzorek z výše uvedeného výrobku a zaslala jej k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. To následně ukázalo přítomnost salmonel ve výrobku. V době zjištění výsledku zbývalo na skladě 65 kg z původních 560 kg, zbytek již prodejna prodala svým zákazníkům. Veterinární dozor zakázal pokračování v prodeji výrobku a nařídil jeho likvidaci v asanačním podniku na náklady prodejce.

Podle tiskového mluvčího SVS Petra Vorlíčka bude s prodejcem zahájeno správní řízení, ve kterém mu hrozí pro uvedení potraviny, která není bezpečná, pokuta do výše až 50 milionů.

Zdroje: Bezpecnostpotravin.cz, szpi.gov.cz, Makro.cz, Albert.cz