Olejové radiátory mají řadu výhod a zájem o ně prudce roste. Jak vybrat ten nejlepší?

Olejový radiátor SP-Photo / Shutterstock.com

Teploty neúprosně klesají a lidé hledají výhodné vytápění. Kromě hlavního zdroje tepla je třeba myslet i na doplňkové vytápění, a to zejména v rodinných domech nebo na místech, kde se obáváte, že vás hlavní zdroj tepla tolik neohřeje. Doplňkové vytápění na elektřinu vám přinese rychlé teplo, ne každý zdroj je však ideální pro všechny. Společně se zvyšující se cenou elektřiny tak roste zájem o olejové radiátory.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Co je olejový radiátor a jak funguje?

Jedná se o elektrické topení, které je tvořené jednotlivými žebry, ve kterých je topný olej. To je hlavní rozdíl oproti radiátorům napojeným na ústřední vytápění, ve kterých je topná voda. Topný olej v radiátoru se zahřeje a následně teplo rovnoměrně sálá všemi směry.

Radiátor můžete mít nainstalovaný napevno, anebo si můžete pořídit mobilní variantu, kterou lze snadno přesouvat mezi místnostmi a jednoduše zapojit do elektrické sítě. V minulosti šlo o nevzhledná topení, která se lidé často snažili nahradit něčím modernějším, zejména konvektory. Dnes už mají moderní vzhled i funkce, například termostat, který vám umožní zajistit v místnosti stabilní teplotu.

Malý, elektrický radiátor s olejem New Africa / Shutterstock.com

Výhody olejových radiátorů

Ne každý zná výhody olejových radiátorů, je proto vhodné vědět i to, jak fungují konvektory. Konvektory a elektrické ohřívače dokážou zajistit rychlé teplo. Mají jednoduchý princip – za pomoci odporu vytváří teplo. Nasávají studený vzduch, který z nich naopak vychází ohřátý. Mnoha lidem ovšem vadí jejich hlučnost a také skutečnost, že velmi víří prach. Pokud je v domácnosti alergik, nejsou pro něj dobrou volbou.

Olejové radiátory jsou ve srovnání s nimi zcela tiché, vzduch nijak nevíří a poskytují příjemné teplo. Zatímco konvektor produkuje teplo jen tehdy, když je zapnutý, olejový radiátor vydrží horký i dlouho poté, co ho vypnete. Pro mnohé je výhodou i jejich tvar, který lze využít třeba na sušení oblečení.

Potěší vás zajisté i dlouhá životnost a skutečnost, že není potřeba je nijak udržovat. Oproti konvektorům tolik nevysušují vzduch a často bývají vybavené zásobníky na vodu, které vzduch naopak zvlhčí.

Na co si dát při nákupu olejového radiátoru pozor?

  • Výkon – Pro malé místnosti do 25 m³ si vystačíte s výkonem 1000 W. Pro větší místnosti volte výkon alespoň 1 500–2 000 W. Pokud si nejste jistí, vyberte výkonnější model, který nabízí výběr z několika stupňů výkonu.
  • Počet žeber – Čím je místnost větší, tím více žeber by měl radiátor mít. U menších místností stačí 5–8 žeber, u větších volte 10 a více.
  • Mobilní/statický – Pokud vybíráte mobilní model, zvolte takový, který má ergonomický tvar pro snadné přenášení nebo pojezdová kolečka.
  • Ovládání, funkce – Podívejte se, jestli vám bude vyhovovat ovládání. Moderní modely mají i dálkové ovládání, takže nemusíte pro zvýšení teploty nebo vypnutí zbytečně vstávat. Vhod vám může přijít ochrana proti přehřátí a časovač, aby radiátor netopil v momentě, kdy nebudete doma.
  • Termostat – Rozhodně se vyplatí zvolit model s termostatem, abyste se nemuseli neustále starat o teplotu.
  • Vzhled – Ačkoliv se to nemusí zdát důležité, myslete i na vzhled. Nabízí se v mnoha barevných i designových provedeních, tak proč nevybrat to, které se do vašeho interiéru bude hodit.
Zahřejte se šálkem dobrého čaje

Kolik stojí a kterou značku vybrat?

Vyhýbejte se neznámým značkám nebo podezřele levným modelům. Na druhou stranu nekupujte předražené modely, protože radiátor není tak technologicky složité zařízení, abyste za něj museli utratit majlant.

Skvělý poměr ceny a kvality mají zejména radiátory Sencor, které nabízí řešení pro velké i malé místnosti. Nejmenší modely nabízí už za 899 Kč, nejvýkonnější pro velké místnosti do 3 499 Kč. Takový model má 12 žeber a lze si vybrat ze 3 stupňů výkonu, konkrétně 1 000, 1 500 a 2 500 W. Výhodou je LED displej, kde uvidíte důležité informace, včetně nastavené teploty.

Jednotlivé radiátory má značka přehledně popsané, takže hned budete vědět, pro jak velké místnosti jsou vhodné a jakými funkcemi disponují. Olejové radiátory Sencor se dlouhodobě řadí mezi nejprodávanější a nejkvalitnější typy „olejáčků“ u nás, za zmínku stojí ale i značky jako Concept, De'Longhi nebo AEG.

Radiátor Sencor Sencor

Tip: Elektrický olejový radiátor Sencor SOH 8112WH (Planeo Elektro, 3 499 Kč) představuje ideální řešení, jak během malé chvilky vyhřát místnost nebo chatu i tam, kde není k dispozici klasické vytápění. Radiátor se skládá z 12 topných článků, ovládání přístroje umožňuje zvolit ze 3 výkonových stupňů a 3 nastavení teploty. Jelikož nevydává prakticky žádný hluk, najde své uplatnění i v ložnici – při spánku vás nebude nijak rušit.

Jakou má spotřebu?

S doplňkovým vytápěním je třeba umět správně zacházet. Můžete si také spočítat, kolik stojí jeho provoz. U elektrických přímotopů si spočítáte konkrétní spotřebu velmi snadno – stačí znát, jakou máte cenu za 1 kWh. Pokud byste platili třeba 6,50 Kč/kWh a pořídíte si radiátor s příkonem 1 000 W, tak vás jedna hodina topení vyjde na 6,50 Kč, 10 hodin pak na 65 Kč.

Nedejte zimě šanci

Kupte se slevou Deka.

Porovnat slevy

Pokud chcete, aby vás provoz olejového radiátoru vyšel nejlevněji, používejte ho jen v místnostech, kde trávíte nejvíce času. Zavírejte za sebou dveře a ujistěte se, že jsou dobře utěsněná okna, aby se teplo rychle nevyvětralo. Jelikož vydrží dlouho horký, nenechávejte ho zapnutý neustále a rozhodně ne tehdy, když jste mimo domov.