Bobule acai jsou malým zázrakem, který západní svět teprve objevuje

Bobule acai v misce New Africa / Shutterstock.com

Přichází sem ze vzdálených krajin, konzumujeme je a často ani nevíme, co jsou zač. Možná, že i vy občas ochutnáte bobule acai, aniž byste věděli, jak se sem dostaly. Jedná se o jeden z nejzdravějších druhů ovoce, který je v západním světě teprve krátkou dobu, přesto je součástí stále většího množství výrobků. Představíme si, co jsou tyto bobule zač, jak je můžete konzumovat a jaké přínosy mají pro zdraví.

Přečtěte si také

Víte, jak nejlépe ochránit zahradu před cizími kočkami?

Co jsou bobule acai?

Jižní Amerika nám dala mnoho darů a patří mezi ně i tmavě purpurové plody acai. Nevíte, jak jejich název správně vyslovit? Říkejte jim třeba „asají“, jak jim říkají v Brazílii.

Místní indiáni znají tyto bobule už tisíce let, ale do západního světa se začaly dovážet až kolem 90. let 20. století. Bobule rostou na druhu palmy zvaném Euterpe brazilská. Jedná se o vícekmennou palmu dorůstající až 20 metrů, která má korunu složenou asi z 8 až 14 rozměrných listů o délce kolem 1 metru. Z palmy vyraší vřetena nesoucí smetanově bílé květy, ze kterých se stanou kulovité plody o velikosti 1 až 1,5 cm.

Bobule má uprostřed velké semeno, které tvoří přibližně 80 % plodu, ale zbývající endokarp, dužina a slupka obsahují prospěšné živiny. Palma plodí velmi produktivně, vytvoří se na ní 6 až 8 květenství ročně. Euterpe nevypěstujete na zahradě, daří se jim v tropických nížinách, nejčastěji v záplavových oblastech a bažinatých lesích.

Plody acai na palmě PARALAXIS / Shutterstock.com

Proč acai konzumovat?

Bobule patří mezi významné superpotraviny. O těchto plodech bylo poprvé známo, že je používaly amazonské kmeny k léčbě celé řady nemocí. Zjistilo se, že mají přirozené antioxidační vlastnosti a jejich konzumace snižuje cholesterol, podporuje zdravé srdce a působí jako přírodní viagra. Pro domorodé kmeny byly bobule jedním z hlavních zdrojů živin a tvořily více než 25 % jejich objemu potravy.

Jak chutnají? Mají zemitou, hořkou chuť, která obsahuje náznaky hořké čokolády a ostružin. Konzumace plodů zatím není spojena s žádnými vedlejšími účinky, přesto při konzumaci raději začněte malým množstvím a sledujte, jestli se neobjeví nějaká alergická reakce.

Plody jsou velmi bohaté na antioxidanty, zejména na antokyany, je zde také vysoký obsah vitamínu A, E, C a vitamínů skupiny B. Z minerálů obsahují bobule především vápník, železo, draslík a sodík.

Skvělým zdrojem vitamínu C jsou i citrusy

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

Kde acai seženete a jaké mají využití v kuchyni?

Jelikož se sklízí v Jižní Americe, je nemožné u nás narazit na čerstvé ovoce. Samotné bobule se sklízejí velmi složitě, buď pro ně musí sběrači vylézt až do korun palem, nebo se sbírají spadané bobule. Jejich čerstvost je velmi krátká a rychle se kazí. Většinou se proto suší mrazem a poté se z nich dělá prášek, který si uchová až 95 % živin. Kromě prášku ze sušených plodů lze pořídit i sušené plody, 100% šťávu z plodů nebo mražené pyré.

Pochopitelně jsou tyto bobule k dispozici jako součást různých hotových potravin, od cereálních směsí až po tyčinky nebo různé zdravé nápoje. Vyrábí se z nich i kvalitní kosmetika a jsou součástí čajových směsí. Pokud si koupíte sušené bobule, prášek nebo mražené pyré, můžete si připravit smoothie, přidávat je do kaší a cereálií, udělat si zdravou zmrzlinu, želé, připravit si ovocné misky nebo experimentovat s různými sladkými recepty.

Sklízení plodů acai PARALAXIS / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy konzumace bobulí acai

Kardiovaskulární zdraví – Obsahují vysoké hladiny antokyanů, které jsou formou rostlinných antioxidantů. Vyhledávají a odstraňují mnoho volných radikálů, které jsou zodpovědné za širokou škálu onemocnění a stavů včetně srdečních chorob. Antokyany mohou také souviset s regulací cholesterolu v krvi snížením LDL (špatného) cholesterolu. To může pomoci snížit riziko aterosklerózy, mrtvice a srdečního infarktu.

Hubnutí – Dužina plodů může nejen stimulovat hubnutí, ale může také pomoci lidem udržet si zdravou váhu snížením negativního dopadu diet s vysokým obsahem tuků. Stále častěji jsou tyto bobule součástí různých dietních přípravků. Vysoký obsah vlákniny může také pomoci snížit chuť k jídlu a omezit přejídání.

Podpora trávení – Díky přírodní vláknině napomáhají trávení a vstřebávání živin z potravy. Dokážou zrychlit pohyby střev, podporují vylučovací proces a snižují riziko zácpy a dalších nepříjemných zažívacích problémů.

Lepší pleť – Antioxidační vlastnosti mohou pomoci v péči o pleť. V kosmetických produktech často narazíme na olej z acai. Díky svým antioxidantům lze olej použít ke zvlhčení pokožky a zmírnění podráždění nebo zarudnutí. V Brazílii se dužina bobulí po generace používala k léčbě kožních onemocnění.

Posílení imunity – Jsou skvělým zdrojem vitamínu C, který je známým posilovačem imunity. Jeho antioxidační vlastnosti mohou pomáhat v boji proti volným radikálům a pečují o zdraví.

Chlazený dezert z acai xm4thx / Shutterstock.com

Více energie – Jsou dobře známým doplňkem používaným ke zvýšení energie. Mohou také pomoci v boji proti únavě a duševnímu vyčerpání. Díky tomu je hojně využívají sportovci z celého světa.

Bystrá mysl – Zvyšují mentální fungování a bystrost mysli. Také zlepšují paměť a mohou chránit mozek před rozvojem neurologických poruch.

Předčasné stárnutí – Obsažené antioxidanty odstraňují volné radikály, které způsobují poškození kůže, vlasů, zubů a očí a jsou často spojovány s předčasným stárnutím. Pravidelná konzumace šťávy může pomoci snížit škodlivé účinky volných radikálů. Také aplikace oleje na určité oblasti pokožky může pomoci zabránit tvorbě vrásek.

Zdroje: Organicfacts.net, Stylecraze.com, HollandandBarrett.com, Wikipedia.org