Lahodný, aromatický, lehce nahořklý hnědý nápoj s povzbuzujícími účinky. To je káva, jejíž mezinárodní den připadá na 1. října. Jedni si bez ní nedokážou představit kvalitní ráno, jiní po ní sahají ve chvílích vyčerpání. Mnoho z nás si ji prostě „jen“ vychutná. Věděli jste, že káva je ovoce a že původně nebyla vůbec určená k přípravě nápoje?
Podobně jako u mnohých potravin, i u kávy se odborníci nemohou shodnout, zda tělu prospívá, anebo škodí. Faktem nicméně zůstává, že v sobě nese řadu látek, které jsou tělu prospěšné.
Mezi ty zásadní patří draslík, hořčík, vitamíny skupiny B, mangan, fosfor a samozřejmě antioxidanty. Nejznámější látkou, kterou káva obsahuje, je nicméně kofein, který stimuluje činnost centrální nervové soustavy, čímž zvyšuje i soustředění a pozornost (díky tomu mohou mít někteří lidé po kávě problém usnout). Výzkumy dokonce připisují kofeinu schopnost snižovat riziko vzniku onemocnění srdce a cév.
Rychlý kávový koláč zaručeně potěší chuťové pohárky i těch nejnáročnějších mlsounů. Příprava je velmi jednoduchá, bez obav se do ní tedy mohou pustit i méně zkušení kuchaři. Věřte, že během chvilky vykouzlíte skvělý moučník, který ocení každý.
goffkein.pro / Shutterstock.com
Káva je takovým malým chameleonem. Vychutnat si ji totiž můžete skutečně mnoha způsoby, a navíc vždy záleží nejen na přípravě, ale i na dané směsi a podílu jednotlivých složek v ní. Nejčastějším způsobem je příprava s pomocí horké vody, která skrze namletou kávu překape (espresso nebo filtrovaná káva), nebo se jí přelije (turek nebo french press). Jiné techniky k přípravě nápoje využívají i páru (např. moka express).
Mezi netradiční metody patří i vylouhování kávy za studena takzvané cold brew, a to buď tím, že se nechá studená voda protéct přes namletou kávu, anebo se káva nechá ve studené vodě přes noc macerovat.
Běžný kávovar pořídíte v hypermarketech či obchodech s elektrem za pár tisíc. Populární jsou především značky Sage, Sencor, DeLonghi nebo Philips, z těch kapslových pak vede Nescafé, Tchibo či Nespresso.
PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com
V dnešní době máte v kavárnách opravdu široký výběr. Vedle originálních kousků, jako je například espresso tonic či chai latte, jsou ovšem populární především následující klasiky:
Sergey_Bogomyako / Shutterstock.com
Existuje mnoho faktorů, ke kterým je třeba při výběru kávy přihlédnout. Mezi ty základní patří:
Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, hsph.harvard.edu, Safroncafe.cz