Česká nádraží začnou nabízet čepovanou vodu. Denně 0,5 litru zdarma, ale jen s mobilní aplikací

Člověk si čepuje vodu do lahve myboys.me / Shutterstock.com

Správa železnic se chce starat o dostatečný pitný režim svých cestujících i udržitelné snižování plastového odpadu. Tak to alespoň vyplývá z nového projektu, v rámci něhož instaluje na 12 českých nádraží filtrační stanice na pitnou vodu. Má to ale háček. Bez chytrého mobilního telefonu nebo platební karty se nenapijete. Jak bude novinka fungovat, kolik vody si budou moci cestující bezplatně načepovat a na kterých nádražích se první pítka nové generace objeví?

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Alternativa balené vody a nehygienických pítek

Na českých nádražích se budou postupně objevovat automaty, ze kterých si cestující budou moci načepovat filtrovanou vodu do vlastní lahve. Projekt vzniká ve spolupráci se start-upem Lokni. Iniciativa má zvýšit komfort během cestování a v rámci strategie udržitelnosti přispět ke snižování množství odpadu.

Pokud mají v současné době lidé na nádraží žízeň, nejčastěji si koupí balenou vodu z obchodu či prodejního automatu. K dispozici také bývají klasická pítka, těm se ovšem řada lidí z hygienických i praktických důvodů vyhýbá.

„Podstatou pro naplnění tohoto cíle je změna přístupu veřejnosti. V aktuální situaci ale lidé nemají úplně na výběr, a když řeší svůj pitný režim na cestách vlakem, končí většinou u nákupu balené vody. Z našich dlouhodobých průzkumů a zkušeností navíc vyplývá, že klasická veřejná pítka nepatří k preferovaným zdrojům pitné vody, především z důvodu jejich hygieničnosti,“ potvrdil v tiskovém prohlášení generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Člověk na nádraží pije vodu z PET lahve JacZia / Shutterstock.com

S aplikací zdarma, s platební kartou levněji

Každý cestující bude mít denně nárok si na vybraných nádražích zdarma načepovat do vlastní lahve až 0,5 litru filtrované vody. Jedinou podmínkou pro bezplatné stáčení vody je stažení mobilní aplikace Lokni, registrace a následné zvolení tarifu „Nádraží“.

Jak to funguje?

  • Aplikaci Filtermac (Lokni) stáhnete zdarma v Google Play i App Storu. Automaty na filtrovanou vodu najdete i ve vybraných školách, městských budovách a dalších veřejných místech po celé republice.
  • Každá aplikace obsahuje unikátní QR kód, který přiložíte k automatu a tím si odemknete možnost čepovat.
  • Denně můžete v součtu načepovat až tři litry (z toho v tarifu Nádraží 0,5 l). V aplikaci si rovněž můžete zvolit dlouhodobé předplatné pro snazší placení většího množství odebrané vody.

Co když nemám chytrý telefon nebo nechci stahovat aplikaci?

I tak si budete moci vodu denně čepovat, na nádražích ovšem nebudete mít nárok na půllitr zdarma. Jak uvádí Správa železnic ve svém tiskovém prohlášení, přímý nákup filtrované vody do vlastní lahve je umožněn prostřednictvím terminálu pro platební karty. Cena by pak měla být výhodnější než při nákupu balené vody v obchodech či kioscích na nádražích.

Člověk si čepuje vodu do lahve s pomocí aplikace Lokni / Facebook

Ve kterých stanicích bude filtrovaná voda dostupná?

První filtrační zařízení bude nainstalováno na hlavním nádraží v Praze, zbylých 11 lokalit bude následovat během dalších měsíců. Postupně se objeví v halách a hlavních koridorech ve stanicích Praha-Smíchov, Kolín, Hradec Králové hl. n., Náchod, Děčín hl. n., Plzeň hl. n., České Budějovice a Břeclav. Ve druhé fázi by pak měly přibýt další tři lokality, pravděpodobně na Moravě.

Kvalitní voda, nízká cena

Voda z filtračních stanic by navíc měla být velmi kvalitní a chutná. Zařízení Lokni jsou postavena na pokročilé uhlíkové filtraci a technologii UV-C LED. Ty z vody kromě chloru odstraňují nežádoucí pachy, chutě a nečistoty a také většinu pesticidů, zbytků léků a hormonů.

„Chceme cestujícím nabídnout vodu ve stoprocentní kvalitě bez ohledu na lokalitu nebo stav vodovodní sítě. Finální doupravená voda by tak měla být vždy plnohodnotnou či lepší alternativou vody balené,“ přiblížil Svoboda.

Kolik čepovaná voda stojí?

I bez registrace v mobilní aplikaci vychází s platbou kartou mnohem levněji než voda balená. Podle webových stránek provozovatele Lokni stojí do vlastní lahve 0,5 litru perlivé či neperlivé vody 6 Kč, 1 litr vychází na 9 Kč a 1,5 litru na 12 Kč.

Zdroj: Spravazeleznic.cz, Lokni.cz