IKEA ohlásila největší a nejvýraznější snížení cen u poloviny sortimentu

IKEA ohlásila největší a nejvýraznější snížení cen u poloviny sortimentu IKEA

IKEA pokračuje ve své snaze být pro zákazníky cenově co nejdostupnější. Ceny na českém trhu snižuje u dalších 2 400 výrobků, z nichž některé zlevní i o více než polovinu. Druhá vlna zlevňování se týká i řady nejprodávanějších výrobků, mezi kterými nechybí např. šatní skříně PAX, úložné sestavy BESTÅ nebo EKET. Nové nižší cenovky dostalo od září už zhruba 5 700 výrobků, tedy více než polovina sortimentu.

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Česká IKEA byla v posledních měsících kritizována za rozdílné ceny sortimentu u nás a v okolních zemích. Například oblíbená pohovka Vimle vyjde v Česku na 32 tisíc, ale v Polsku za ni zaplatí zákazník v přepočtu jen 28 tisíc. Šatní skříň Pax je u nás za 18 tisíc, přitom zcela stejná skříň vyjde v polské IKEA o tři tisíce levněji. Tyto rozdílné ceny švédského nábytkářského kolosu přiměly některé české zákazníky k nákupům v zahraničí.

Rozdíly v cenách na různých trzích vysvětlil v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf tuzemské IKEA David McCabe odlišnými podmínkami. „Všechno od velikosti trhu, ceny zboží, dopravy, daně. Každý produkt naceňujeme v každé zemi zvlášť,“ řekl. Ve zmíněném rozhovoru nastínil, že IKEA chystá velké snižování cen.

IKEA od 17. října snižuje ceny u dalších výrobků

„Vynaložili jsme veškeré úsilí, abychom co nejvíce snížili naše provozní náklady, optimalizovali interní procesy i logistiku. Tyto úspory společně se stabilizací dodavatelských řetězců a dopravní infrastruktury po pandemii a příznivým vývojem měnového kurzu české koruny teď můžeme promítnout do cen. Abychom zajistili plnou skladovou dostupnost zlevněných výrobků pro všechny naše zákazníky, zlevňovali jsme ve dvou fázích – v září a nyní v říjnu,“ vysvětluje David McCabe, generální ředitel IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

Druhá vlna dlouhodobého zlevnění proběhne mezi 17. a 24. říjnem a týká se všech kategorií sortimentu včetně nábytku pro řešení úložných prostor v domácnosti. Zahrnuje sestavy nejoblíbenějších řad KALAX, PLATSA, PAX, BESTÅ, EKET nebo kuchyní METOD.

Nové nižší ceny dostane i další část doplňků. Některé výrobky zlevní až o vyšší desítky procent, např. lahev na vodu SPARTANSK o 50 %, sada nožů FÖRDUBBLA o 50 % nebo věšák SLIBB o 64 %. O 33 % nižší cenu dostane např. televizní stolek LACK nebo zásuvkový díl HELMER.

IKEA v první vlně v září, tedy na začátku svého nového finančního roku, zlevnila více než 3 300 výrobků. Ve druhé fázi, teď v říjnu, přidává dalších 2 400 výrobků. Dohromady tak upravila ceny už u 5 700 výrobků, což je více než polovina sortimentu. V celkovém průměru napříč zlevněným sortimentem ceny klesly od září o 14 procent.

„Jde o největší a zdaleka nejvýraznější snížení cen sortimentu IKEA, jaké jsem kdy osobně zažil. Naší dlouhodobou prioritou je, abychom zůstali cenově co nejdostupnější, a i nadále budeme hledat každou příležitost, která nám umožní ceny snížit," uzavírá David McCabe.

IKEA prodejna Tereza Koudelkova / Shutterstock.com

Na slevy lákají i další velké řetězce

Česká republika je evropským lídrem ve slevách. Průměrný Čech utratí až dvě třetiny peněz, za potraviny a drogerii, které jsou v akcích. Prodejci jsou si toho vědomi a tak se předhánějí v akcích pro své zákazníky. Tesco spoléhá na slevy pro studenty, kdy jim dává 10% slevu při předložení studentského průkazu ISIC. Lidl pak po seniorském týdnu láká své zákazníky na vybrané produkty s 40% slevou, přičemž každá sleva je unikátní a platí pouze jediný den.

Zdroj: IKEA, Seznam Zprávy, Lidl, Tesco