Na pultech obchodů se objevuje vánoční cukroví. Cena by podle svazu pekařů měla být stejná jako loni

Vánoční cukroví na talíři Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

I přesto, že do Vánoc zbývají ještě více než dva měsíce, v některých obchodech už můžeme zahlédnout vánoční cukroví. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v České republice, uvádí, že pekárny zaznamenaly srovnatelný počet před objednávek vánočního pečiva jako minulý rok. Cena pečených výrobků by měla zůstat na podobné úrovni, a to i navzdory meziročnímu nárůstu inflace.

Přečtěte si také

Nemáte čas vařit? Přinášíme 7 bleskurychlých receptů pro ty, kteří chtějí jíst zdravě, chutně, ale věčně nestíhají

Z dat Českého statistického úřadu lze vyčíst, že v září byla u potravin meziroční míra inflace šest procent, přičemž v lednu byla zhruba na 25 procentech. Výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v České republice Bohumil Hlavatý v rozhovoru pro ČTK poznamenal, že ceny pečiva jsou letos celý rok přibližně stejné.

To, že se vánoční pečivo už objevuje na pultech obchodů, potvrdil ČTK mluvčí holdingu Agrofert Pavel Heřmanský. Do skupiny patří největší česká pekárna Penam nebo společnost United Bakeries. Mluvčí řekl, že firma letos očekává v prodejích vánočního cukroví růst. Na trh uvede speciální nabídku cukroví pod značkou Odkolek, které v ČR doposud na trhu nebylo.

„Naše vánoční cukroví vzniká s vysokým podílem kvalitní ruční práce. Některé druhy máme už napečeny a některé se už dokonce prodávají v obchodech. To nejlepší, co ručně vyrábíme, tedy máslové pečivo, se ale připravuje až mnohem později s ohledem na to, aby bylo co nejčerstvější,“ uvedl Pavel Heřmanský.

Kluk na vánočním trhu Irina Wilhauk / Shutterstock.com

Obchody se plní vánočním zbožím

Řetězec Billa už teď nabízí svým zákazníkům balení vanilkových rohlíčků a lineckého cukroví. Konkurenční Kaufland ve svém akčním letáku platném od 18. října věnuje hned čtyři strany akčních cen na výrobky k vánočnímu pečení. V letáku Lidl nabízí vánoční perníky a mnoho dalšího podobného zboží. Vánoční nálada se odráží nejen v potravinách, například Penny Market láká ve svém letáku na polštáře a ručníky s tématikou vánoční luxus za skvělé ceny.

Zdroj: ČTK, Kupi.cz