Ovocných sadů stále ubývá, nahrazuje je řepka

Pole s kvetoucí řepkou Mny-Jhee / Shutterstock.com

Čím dál méně českého ovoce za vyšší ceny – tak vypadá realita posledních let. Přes 1 000 hektarů ovocných sadů museli navíc zemědělci vykácet, protože dlouhodobě vykazovaly ztrátu. A podle některých je to jen začátek. Úroda kvůli výkyvům počasí klesá a dovozu ze zahraničí čeští ovocnáři nestačí. S řetězci se tedy mnohdy nedohodnou a stále častěji se zaměřují na nenáročné a ekonomicky stabilní plodiny, jako je řepka nebo kukuřice.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Proč ovocných sadů ubývá?

Počasí ovocnářům příliš nepřeje. Jaro nastupuje pozdě a úrodu ničí ještě poslední mrazy, jako tomu bylo i letos. V květnu a červnu se pro změnu teploty prudce zvyšují a extrémní vedra panují po celé léto.

Jen občas je střídá prudké ochlazení spojené s přívalovými dešti, které přinesou minimum vláhy, zato mohou plody nevratně poškodit.

„Za posledních pět let jsme neměli normální úrodu, počasí je čím dál nepředvídatelnější. U švestek jsme mívali výnos okolo 500 tun. Když byl dobrý rok, dostali jsme se na 800. Letos máme asi 40 tun, což je skoro nic. Nemůžeme si ale libovolně nastavovat ceny, jinak bychom nic neprodali,uvedl pro Seznam Zprávy pěstitel ze Šumperska Pavel Vodseďálek.

Zralá jablka na stromě Zoom Team / Shutterstock.com

O kolik se ovocné sady zmenšily?

Důležitou roli hraje i zmenšování plochy sadů, které ustupují obilovinám a řepce. „Produkce je nižší i z toho důvodu, že 8,3 % ovocných sadů zmizelo z krajiny. Teď už tam zkrátka nebude ovoce, ale obilí nebo řepka,“ řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Za poslední rok byli čeští pěstitelé nuceni kvůli finančním ztrátám snížit plochy sadů o 1 011 hektarů na 11 214 hektarů. To znamená, že zmizel až milion stromů a keřů. Nejde ale o žádnou výjimku. Sady se výrazně zmenšují celou poslední dekádu, během které zmizelo 36 % jejich plochy.

Seznam Zprávy

Jak úbytek ovocných sadů řešit?

Nejvíce je problém vidět například na jabloňových sadech, které za poslední rok ztratily 11 % své plochy. Čeští zemědělci ale omezují pěstování všech druhů ovoce včetně švestek, meruněk nebo hrušek. Výkupní cena ovoce je u nás dlouhodobě pod evropským průměrem, a tak nedokážeme konkurovat exportu z okolních zemí, především z Polska. To vlivem války na Ukrajině přišlo o významné exportní trhy a hledá odbyt jinde.

Dočasným řešením je přechod na řepku a další nenáročné plodiny. V budoucnu to ale může způsobit velké hospodářské i ekologické problémy. Pomoci mohou snad jen razantní systémová opatření.

Zdroje: seznamzpravy.cz, idnes.cz, lidovky.cz