Český řetězec Flop Top rozjíždí vlastní bezobslužné prodejny. Kde se otevřela první?

Průčelí prodejny Flop Top Flop

Nákupy v bezobslužných prodejnách se v posledních letech těší velké oblibě a není proto divu, že v Česku vyrůstají jako houby po dešti. Nyní se současnému trendu přizpůsobil i český řetězec obchodů Flop, který otevřel svou první zmodernizovanou prodejnu. V té si zákazníci budou moci nakoupit v tzv. režimu 24/7, navíc se mohou těšit na celou řadu novinek a pokrokových vychytávek. Kde se nový koncept prodejny Flop Top představil a jak zde nákupy fungují?

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Přes den s prodavači, v noci s aplikací

V pořadí 101. provozovna českého maloobchodního řetězce s potravinami Flop Top přinesla na tradiční trh inovativní prvky. Zákazníkům je k dispozici nepřetržitě, umožňuje totiž nákup v režimu 24/7 s využitím mobilní aplikace.

Zavítáte-li v nejbližších dnech v Jindřichově Hradci do ulice 9. května, můžete si vyzkoušet nákupy ve zcela novém, modernizovaném supermarketu Flop Top. A je úplně jedno, zda bude víkend, svátek nebo třeba jedna hodina v noci. Obchod totiž funguje nonstop, konkrétně ve dvojím režimu.

Každý všední den od 6.30 do 18.00 a o víkendech od 7.00 do 13.00 je možné využít tradiční pultový prodej a obrátit se na ochotný personál prodejny. Nakoupit však můžete i kdykoliv jindy. Pro vstup stačí použít mobilní aplikaci, následně si vybrat zboží, zaplatit kartou na samoobslužné pokladně a jít.

„Kromě běžných pokladen je k dispozici i jedna samoobslužná. Určená je pouze pro platby kartou. Mimo otvírací hodiny lidé nakoupí s pomocí mobilní aplikace DoKapsy. Stačí jim k tomu ověřená bankovní identita,“ uvedl v jednatel společnosti Flosman s.r.o. Petr Juliš.

Vnitřek prodejny se samoobslužnou pokladnou Flop

Nonstop supermarket s českým srdcem

V nově zrekonstruované prodejně Flop Top v Jindřichově Hradci zákazníci na ploše přibližně 300 m2 najdou až 5 000 položek zahrnujících čerstvé i trvanlivé potraviny, drogistické zboží, krmivo pro domácí mazlíčky a sezónně také vybrané artikly non-food sortimentu. Mezi potravinami potom mají významný podíl produkty tuzemských dodavatelů, například kategorie čerstvé výrobky zahrnuje až 99 % položek českého původu, z toho 40 % pochází od menších regionálních výrobců a dodavatelů.

Součástí supermarketu je občerstvovací koutek, ve kterém si zákazníci koupí kávu do kelímku s sebou nebo něco malého k zakousnutí do ruky. U prodejny potom najdou také parkoviště, což z nového supermarketu dělá ideální místo i pro větší rodinné nákupy. Od října 2023 je zde k dispozici také nabíjecí stanice pro elektrokola.

Moderních, udržitelných prodejen Flop bude přibývat

Koncept bezobslužného prodeje chce společnost po úspěšném pilotním provozu zavádět i v dalších svých prodejnách. „Automatizovaný systém prodeje uplatníme letos ještě přibližně v pěti nových prodejnách Flop Top, například v Plzni na náměstí Republiky," přiblížil Juliš s tím, že další budou postupně přibývat ve městech i v menších obcích.

Přestavba bude stejně jako v jindřichohradecké prodejně reflektovat principy udržitelnosti. U současné pobočky proběhla rekonstrukce s důrazem na společenskou odpovědnost. K dosažení soběstačné udržitelnosti pomáhají mj. fotovoltaické panely na střeše nebo úsporné osvětlení. Jak také uvedl časopis RetailNews, modernizace provozu nezpůsobila žádné personální škrty a do nové éry vstoupila prodejna s původním týmem prodavačů a prodavaček.

Muž drží v supermarketu mobilní telefon hedgehog94 / Shutterstock.com

Samoobslužnost jako odpověď na nedostatek obchodů

Jako první u nás koncept samoobslužných prodejen představila skupina COOP. Za více než rok působení se potraviny bez prodavačů rozrostly po celé republice, nyní jich funguje přes deset a velmi rychle přibývají. Na vesnicích, v menších městech i turisticky vyhledávaných lokalitách usnadňují nákupy, na které mohou zákazníci vyrazit 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

V menším měřítku se k tomuto osvědčenému konceptu uchylují i jiní obchodníci nebo samy vesnice, kde obchody úplně chybí. Letos v létě takto například otevřela první bezobslužná prodejna na Olomoucku, v obci Měrotín. Ještě před ní zase v Hanušovicích vznikla prvním samoobslužná restaurace v regionu.

V lednu tohoto roku se v Praze představily dvě bezobslužné prodejny potravin Minute Shop a loni před Vánocemi spustil svůj pilotní provoz samoobslužných prodejen i řetězec chovatelských potřeb Super Zoo.

Zdroje: flop-potraviny.cz, retailnews.cz, podnikatel.cz, superzoo.cz, olkraj.cz, skupina.coop