Nesmí ve vaší kuchyni chybět lahodná ořechová, kokosová či semínková másla a krémy? Pokud rádi zkoušíte něco nového a chcete svým kaším, dezertům a jiným pokrmům dodat novou chuť, připravte si doma máslo obsahující ovesné vločky. Doplníte řadu důležitých živin a navíc si pochutnáte. Zkuste ovesné máslo podle jednoduchého receptu, který najdete v našem článku.
Ovesné máslo nepatří mezi obvyklé rostlinné varianty a pravděpodobně na něj nenarazíte ani v obchodech, rozhodně ale stojí za vyzkoušení.
K jeho domácí přípravě budete potřebovat pouze hrst ovesných vloček a kvalitní rostlinný tuk. Nejčastěji se používá kokosový olej nebo bambucké máslo, které lze nakombinovat také s olivovým, mandlovým nebo avokádovým olejem.
Důležitou zásadou je, že použité tuky musí být extra panenské, za studena lisované a vysoké kvality. Pak bude mít bezlepkové, bezlaktózové a veganské ovesné máslo nejen univerzální využití v kuchyni, ale i celou řadu zdraví prospěšných látek, vitamínů a minerálů.
Marta Maziar / Shutterstock.com
Jakožto rostlinný tuk je vhodnou alternativou k tomu živočišnému. Ocení ho vegetariáni a vegani, lidé řídící se zásadami zdravé výživy a aktuálními trendy ve stravování nebo ti, které trápí různé potravinové intolerance a alergie (např. na laktózu či lepek). Díky obsahu „zdravých“ tuků a množství vitamínů a minerálů je navíc ideální pro jedince ohrožené kardiovaskulárním onemocněním, vysokým tlakem či cholesterolem, případně bojující se špatným trávením a vylučováním.
Podle portálu Healthline mnohé studie prokázaly, že ovesné vločky významně přispívají ke snižování hladiny cukru v krvi i hladiny cholesterolu, podporují dobré trávení a vylučování, usnadňují hubnutí, zlepšují kvalitu kůže a působí protizánětlivě. Kromě toho jsou plné antioxidantů, vitamínů skupiny B, vlákniny, manganu, fosforu, mědi, železa či hořčíku.
Banánovo-ovesný mugcake je perfektní fitness dezert, který obohatí vaše tělo o bílkoviny a sacharidy. Příprava je velmi jednoduchá a zabere vám pouze pár minut.
Pixel-Shot / Shutterstock.com
Vločky můžete před namočením krátce osmahnout na pánvi (pozor, nespálit), aby získaly výraznější, lehce oříškovou chuť. Máslo pak můžete mazat na pečivo namísto klasického, používat jako základní surovinu i dochucovadlo do receptů na studené i teplé pečení a vaření.
Před mixováním ještě zkuste k vločkám a olejům přidat některou z ochucujících složek podle toho, zda chcete máslo spíše slané, nebo sladké. Přidává se například špetka soli, kurkumy, pepře nebo jiného koření. Pro sladší chuť zase skořice, lyofilizované ovoce v prášku, kakao, drcené ořechy (případně nahraďte část tuku ořechovým máslem), kapka medu nebo čekankového sirupu.
Zdroje: healthline.com, ireceptar.cz, vsehozdroj.cz, ncbi.nlm.nih.gov