Ovesné máslo je zdravou rostlinnou alternativou bez laktózy. Doma si ho připravíte jen ze 2 surovin

Ovesné vločky v misce a vedle kostka másla Evgeny Tomeev / Shutterstock.com

Nesmí ve vaší kuchyni chybět lahodná ořechová, kokosová či semínková másla a krémy? Pokud rádi zkoušíte něco nového a chcete svým kaším, dezertům a jiným pokrmům dodat novou chuť, připravte si doma máslo obsahující ovesné vločky. Doplníte řadu důležitých živin a navíc si pochutnáte. Zkuste ovesné máslo podle jednoduchého receptu, který najdete v našem článku.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Co je ovesné máslo?

Ovesné máslo nepatří mezi obvyklé rostlinné varianty a pravděpodobně na něj nenarazíte ani v obchodech, rozhodně ale stojí za vyzkoušení.

K jeho domácí přípravě budete potřebovat pouze hrst ovesných vloček a kvalitní rostlinný tuk. Nejčastěji se používá kokosový olej nebo bambucké máslo, které lze nakombinovat také s olivovým, mandlovým nebo avokádovým olejem.

Důležitou zásadou je, že použité tuky musí být extra panenské, za studena lisované a vysoké kvality. Pak bude mít bezlepkové, bezlaktózové a veganské ovesné máslo nejen univerzální využití v kuchyni, ale i celou řadu zdraví prospěšných látek, vitamínů a minerálů.

Výroba ovesného másla Marta Maziar / Shutterstock.com

Proč je dobré ovesné máslo zařadit do jídelníčku?

Jakožto rostlinný tuk je vhodnou alternativou k tomu živočišnému. Ocení ho vegetariáni a vegani, lidé řídící se zásadami zdravé výživy a aktuálními trendy ve stravování nebo ti, které trápí různé potravinové intolerance a alergie (např. na laktózu či lepek). Díky obsahu „zdravých“ tuků a množství vitamínů a minerálů je navíc ideální pro jedince ohrožené kardiovaskulárním onemocněním, vysokým tlakem či cholesterolem, případně bojující se špatným trávením a vylučováním.

Podle portálu Healthline mnohé studie prokázaly, že ovesné vločky významně přispívají ke snižování hladiny cukru v krvi i hladiny cholesterolu, podporují dobré trávení a vylučování, usnadňují hubnutí, zlepšují kvalitu kůže a působí protizánětlivě. Kromě toho jsou plné antioxidantů, vitamínů skupiny B, vlákniny, manganu, fosforu, mědi, železa či hořčíku.

Banánovo-ovesný mugcake
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Banánovo-ovesný mugcake

Banánovo-ovesný mugcake je perfektní fitness dezert, který obohatí vaše tělo o bílkoviny a sacharidy. Příprava je velmi jednoduchá a zabere vám pouze pár minut.

Banánovo-ovesný mugcake

Recept: Ovesné máslo

Budete potřebovat (jako odměrku použijte klasický 250ml hrnek):

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/4 hrnku (cca 55 g) kokosového oleje či bambuckého másla
  • 1/4 hrnku (cca 50 g) olivového, mandlového nebo avokádového oleje
Žena zalévá ovesné vločky v mixéru vodou Pixel-Shot / Shutterstock.com

Postup:

  1. Ovesné vločky zalijte vodou pokojové teploty a nechte na lince 4 až 6 hodin odstát.
  2. Nabobtnané vločky dejte do mixéru a přidejte kokosový a olivový olej (případně bambucké máslo a další výše zmíněné varianty olejů).
  3. Vše rozmixujte do husté, hladké konzistence. Přelijte do formiček, mističek nebo krabiček a dejte do lednice ztuhnout. Poté používejte jako klasické máslo.

Tipy k přípravě a využití

Vločky můžete před namočením krátce osmahnout na pánvi (pozor, nespálit), aby získaly výraznější, lehce oříškovou chuť. Máslo pak můžete mazat na pečivo namísto klasického, používat jako základní surovinu i dochucovadlo do receptů na studené i teplé pečení a vaření.

Před mixováním ještě zkuste k vločkám a olejům přidat některou z ochucujících složek podle toho, zda chcete máslo spíše slané, nebo sladké. Přidává se například špetka soli, kurkumy, pepře nebo jiného koření. Pro sladší chuť zase skořice, lyofilizované ovoce v prášku, kakao, drcené ořechy (případně nahraďte část tuku ořechovým máslem), kapka medu nebo čekankového sirupu.

Zdroje: healthline.com, ireceptar.cz, vsehozdroj.cz, ncbi.nlm.nih.gov