Granola: křupavá dobrota na snídani i do salátů

Sklenice a dřevěná lžíce granoly Pcholik / Shutterstock.com

Ovesné vločky, oříšky, semínka, sušené ovoce, med, olej, koření a třeba i čokoláda nebo špetka chilli. To vše může obsahovat granola. Tento druh zapékaného müsli je v posledních letech velmi populární, a to nejen na snídani, ale i na svačinu či jako lehký dezert nebo prostě jen tak na „zobání“. Granolu dnes běžně koupíte v každém obchodě, nebo si ji můžete snadno vyrobit i doma. A to nejen ve sladké variantě. Ta slaná je skvělým doplňkem salátů, polévek nebo třeba pomazánek. Víte jak na to?

Přečtěte si také

Action otevírá svou 81. prodejnu v Česku! Více než 1 500 položek tu stojí méně než 25 Kč

Domácí granola se vám vyplatí

V obchodech, většinou v úseku se zdravou výživou či se snídaňovými cereáliemi, najdeme bohatou nabídku nejrůznějších granol s různým složením a v poměrně širokém cenovém rozpětí.

Není výjimkou, že někteří výrobci prodávají 500g balení za cenu převyšující 300 Kč. A to už může někoho od koupě i odradit, i přesto, že argumentem pro vyšší cenu bývá použití kvalitních, mnohdy BIO surovin. Není ale nic jednoduššího než si granolu vyrobit doma.

Miska s ovocem, jogurtem a granolou Baibaz / Shutterstock.com

Malinová granola: Rychlá a plnohodnotná snídaně

Domácí granola je skvělou alternativou rychlé a vyvážené snídaně, jejíž příprava vám zabere asi půl minuty – otevřít jogurt, nasypat na něj granolu a případně nakrájet kousek čerstvého ovoce. Jedinou podmínkou je to, že ji musíte mít doma zásobě. Připravte si ji!

Vyzkoušíte ji?

Budete potřebovat:

  • 250 g vloček (můžete je namíchat dle libosti – klasické ovesné, jemné ovesné, žitné, špaldové, pohankové)
  • 20 g chia nebo lněných semínek
  • 40 ml řepkového oleje
  • 40 g medu nebo sirupu (skvělý je například javorový nebo čekankový sirup)
  • vaječný bílek
  • 100 g mandlových lupínků
  • lžička mleté vanilky (můžete použít i skořici, perníkové koření či kardamom)
  • 100 g lyofilizovaných malin
Dochuťte si ji po svém

Jak na to?

  1. Troubu si předehřejte na 160 °C na horkovzduch.
  2. V míse si smíchejte vločky, semínka, mandle a koření, poté přidejte i tekuté suroviny – med, olej a lehce prošlehaný vaječný bílek (jen tak, aby se na povrchu tvořily jemné bublinky). Vše důkladně promíchejte a přesypte na plech vyložený pečicím papírem. Bílek můžete vynechat, ale právě jeho použití a lehké našlehání zajistí dokonalou křupavost granoly.
  3. Směs pořádně rozprostřete po celém plechu a dejte do trouby.
  4. Granola se peče zhruba 20–25 minut, pravidelně ji ale kontrolujte a během pečení několikrát promíchejte, aby se vločky opékaly rovnoměrně.
  5. Hotovou granolu poznáte podle šustivého zvuku při míchání a také podle vůně, která vám zaplaví celý byt.
  6. Po upečení ji nechte vystydnout a přimíchejte do ní lyofilizované maliny. Pokud byste je do směsi zamíchali před pečením, ovoce by se vám spálilo.
  7. Granolu skladujte v uzavřené, ideálně skleněné dóze, kde vydrží i několik týdnů.
Dýňová polévka s granolou umpaporn / Shutterstock.com

Objevte slanou granolu s vůní tymiánu

Když se řekne ovesné vločky, většina z nás si představí sladká jídla – kaši, sušenky, tyčinky nebo třeba müsli s ovocem. Pravdou však je, že ovesné vločky skvěle fungují i na slano – a právě slaná granola má v kuchyni nepřeberné množství využití. Je skvělým křupavým elementem na posypání polévek, do salátů třeba místo klasických chlebových krutonů, ozdobit jí ale můžete i pomazánky, míchaná vajíčka, barevnou Buddha bowl nebo různé dipy.

Ve fantazii se meze nekladou. A to platí i při přípravě granoly samotné. Vločky, oříšky a semínka můžete snadno zaměňovat a míchat v různých poměrech, koření si přizpůsobíte chuťovým preferencím a momentální náladě. Vždy je však nutné dodržet základní poměr sypkých a tekutých surovin.

Připravte si ji doma

Kupte se slevou Mandle Albert.

Porovnat slevy

Budete potřebovat:

  • 200 g vloček
  • 100 g nahrubo nasekaných ořechů
  • 60 g slunečnicových semínek
  • 60 g dýňových semínek
  • 20 g sezamových semínek
  • 20 g máku
  • 40 ml řepkového nebo olivového oleje
  • 1 bílek
  • 2 lžíce sekaného čerstvého tymiánu
  • sůl, pepř, chilli na dochucení
Bílek jim dodá tu pravou chuť

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

Jak na to:

  1. Troubu si předehřejte na 160 °C na horkovzduch.
  2. V míse smíchejte všechny sypké ingredience, koření, sůl, pepř i tymián.
  3. Do směsi přilijte olej a jemně našlehaný bílek a opět vše řádně promíchejte tak, aby olej a bílek obalily každou vločku, semínko a oříšek. Jen tak bude granola dokonale křupavá.
  4. Dejte do trouby a pečte zhruba 25 minut. V průběhu pečení granolu několikrát promíchejte.
  5. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.