Kandovaná kůra z citrusů: Jak ji vyrobit doma a do čeho všeho se dá použít

Kandovaná kůra z citrusu v dřevěné misce SMarina / Shutterstock.com

Mít v kuchyni při ruce kandovanou citrusovou kůru se vždycky hodí – a teď před Velikonocemi dvojnásob! Je skvělá do biskupských chlebíčků, velikonočního beránka i marokánek, dát si ji ale můžete i jen tak samotnou nebo přimíchat k müsli do jogurtu. Pokud kupujete citrusové plody, jednoduše si ji vyrobíte sami, v podstatě ze zbytků. A chutí se jí žádná z obchodu nevyrovná.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Už se pomalu chystáte na velikonoční pečení? Pak vám jistě přijde vhod mít po ruce poctivou kandovanou kůru. Víte, že si můžete připravit vlastní? Ideálně z bio surovin – a máte vystaráno. Z čeho a jak si ji vyrobíte?

Používejte jen bio citrusy

Kdepak, omývání a čištění kůry běžných citrusů podle odborníků nestačí. Pokud bylo ovoce ošetřeno chemikáliemi, pak se jich jen tak snadno nezbavíte. Pokud si tedy chcete připravit hodnotnou dobrotu, určitě si pořiďte bio citrusycitrony, pomela, limetky, grepy nebo pomeranče. Na zdravé a šťavnaté dužině si pochutnáte a z kůry s naší pomocí vykouzlíte snadno a rychle kandovanou pochoutku.

Kde nakoupíte citrony v bio kvalitě levněji?

Kupte se slevou Citrony bio.

Porovnat slevy

Jak vyrobit kandovanou kůru?

Pro ty, kdo spěchají, máme rychlý a jednoduchý recept.

  1. Je potřeba vzít omyté ovoce a opatrně škrabkou odstranit pouze svrchní část kůry (bez bílé části).
  2. Tu vložte do studené vody a dejte vařit na 10 minut. Opakujte celý proces třikrát – po prvním povařením vyměňte vodu za studenou a znovu vařte. Takto kůru připravíte na další zpracování.
  3. Po převaření ji v čistém hrnci zasypejte 100 g cukru krupice a zalijte, opět studenou, vodou – jen malým množstvím tak, aby hladina jen lehce přesahovala kůru. Vařte, dokud se téměř všechna voda neodpaří.
  4. Poté nechte kůru uschnout na plechu s pečicím papírem. A následující den je hotová.
Člověk loupe citronovou kůru ffolas / Shutterstock.com

Tradiční třídenní postup na výrobu kandované kůry

Další recept na kandovanou kůru zabere více času a úsilí, ale výsledek bude ještě o poznání lepší.

  1. Ovoce oloupejte a kůru vložte do sklenice s vodou. Zatíženou ji ve sklenici nechte tři dny, pouze jednou denně měňte vodu za čerstvou.
  2. Třetí den kůru 15 minut dvakrát povařte podle způsobu zmíněného už v návodu výš. Na závěr ji opět zalijte studenou vodu a ještě nechte odpočívat.
  3. Teprve čtvrtý den je vhodný pro další krok – jako v prvním receptu zasypejte nakrájenou kůru asi 100 g cukru, zalijte vodou těsně nad kůru a za stálého míchání vařte zhruba 10 minut.
  4. Jakmile se většina vody odpaří a kůra se leskne, opět je dobré ji přemístit na plech vyložený pečicím papírem a nechat schnout do dalšího dne.

Kandovaná citrusová kůra

A co výsledná chuť? Kdepak, po hořkosti nebude ani stopa. Vynikající kandovaná kůra se nemůže rovnat té zakoupené. A jestliže je na vás až příliš cukernatá, vyměňte část cukru za glukózový sirup.

Tip: BIO citrony koupíte v Lidlu za cenu 24,90 Kč / 0,5 kg (sleva –38 %), Mandarinky bio Nature's Promise nabízí v akci v Albertu za 22,90 Kč / 0,5 kg (sleva 34 %) a Pomeranče K-Bio mají v Kauflandu za 35,90 Kč / 1 kg (sleva 20 %). Kde mají další citrusy v akci? Hledejte na Kupi.cz, kde snadno najdete všechny dostupné akce a slevy a můžete si svou oblíbenou položku nechat i sledovat. Kupi vám pak pošle zprávu, až bude v akci.