Nejvíce se v EU vyhodí elektroodpadu. Recyklováno je přitom pouze 40 %

Koš se smajlíkem a uvnitř elektroodpad Stokkete/ Shutterstock.com

Elektroodpad je nejrychleji rostoucí kategorií odpadu. Pouze 40 % z jeho celkového množství je však recyklováno. Vyplývá to ze statistiky, kterou si nechal zpracovat Evropský parlament. Recyklace elektrozařízení přitom šetří přírodní zdroje a snižuje zátěž na životní prostředí, protože se při ní získávají materiály pro další výrobu. Cílem každého členského státu by proto měla být podpora delší životnosti výrobků, snazší opravitelnost, opětovné využití a eventuálně dostupnější ekologická likvidace.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Sběr elektroodpadu

Na světě se každoročně vyprodukují miliony tun odpadu z elektronických zařízení, z nichž většina končí na skládkách nebo hůř ve volné přírodě. Většina přístrojů se dá přitom úspěšně recyklovat.

Nejvíce vytříděného odpadu, a to dokonce 52,7 %, tvořily v roce 2020 v Evropské unii velké domácí spotřebiče. Zábavní elektronika a fotovoltaické články tvořily 14,6 %, telekomunikační zařízení 14,1 %, malé domácí spotřebiče 10,1 % a ostatní elektroodpad představoval 8,4 procenta. Celkové množství recyklovaného materiálu v roce 2022 bylo 5 661 tun, což je o 6 % více než v předchozím roce. Největší část, 3 243 tun, opět tvořily velké spotřebiče, malé spotřebiče tvořily 91,3 tun, televize 92,2 tun a světelné zdroje 1,1 tun.

Červený kontejner na elektroodpad Praha.eu

Proč recyklovat elektroniku?

Specifickou vlastností elektroodpadu je zhotovení výrobků z mnoha druhů materiálů s různými vlastnostmi. Většina elektronických zařízení obsahuje množství cenných látek a některých drahých kovů, které by bylo škoda nechat ležet jen tak na skládce.

V případě recyklace elektronických zařízení je využití některých materiálů až 90 %. Takové využití šetří energii, která by jinak byla při výrobě těchto materiálů vynaložena, i emise, které by při výrobě vznikly. Při recyklaci jsou platné především baterie, z nichž se získává ocel pro kovové konstrukce, kadmium do akumulátorů, měď pro elektrické vodiče, olovo do autobaterií, lithium do sklokeramických desek či stříbro pro výrobu mincí.

Do červeného kontejneru nebo sběrného dvora

Snad každý z nás má mobilní telefon, foťák nebo počítač, v našich domácnostech obvykle nechybí rychlovarná konvice, mikrovlnná trouba, lampičky, lednice, televize a také velká spousta baterií. Elektrozařízeními jsme zkrátka doslova obklopeni. Každé z těchto zařízení má určitou životnost, po níž je třeba zodpovědět nerudovskou otázku, kam s ním.

Vysloužilé elektrospotřebiče rozhodně nepatří do popelnice na směsný odpad, protože jde o výrobek s ukončenou životností, který podléhá tzv. zpětnému odběru. K tomu slouží například speciální červené kontejnery umisťované v obytných oblastech nebo sběrné dvory, které odebírají i větší spotřebiče, jako jsou třeba lednice.

Dva muži vyhazují do zelené popelnice elektroodpad Phoenixns / Shutterstock.com

Zpětný odběr elektroniky

Další možností, jak se zbavit elektroodpadu, je odevzdat jej prodejci elektra, který jej zrecykluje za nás. Na ekologickou likvidaci starých spotřebičů se u nás zaměřuje například prodejce elektroniky Datart, Electroworld nebo Alza, kteří od zákazníků odebírají také staré baterie a akumulátory.

Při nákupu nového zboží jednoduše zaškrtnete možnost odevzdat svůj starý spotřebič stejného typu a prodejce si jej u vás při doručení vyzvedne. Pokud se jedná o spotřebič menší než 25 cm, můžete jej navíc odevzdat na některé z poboček bez povinnosti nákupu.

Nepotřebujete nový odpadkový koš?

Lidé nad nákupem elektroniky více přemýšlí

Současná ekonomická situace zrovna nepřeje nákupům, zato však přeje ekologické stopě. Vyplynulo to z šetření agentury Focus Marketing & Social Research z prosince loňského roku, podle kterého až 53 % respondentů předpokládá, že v nejbližších letech omezí nákupy elektroniky a domácích spotřebičů.

39 % z nich dokonce odložilo plánovaný nákup elektronického zařízení na později. 83 % respondentů uvedlo, že v domácnosti omezuje spotřebu energie používáním energeticky úsporných žárovek a spotřebičů.

Muž drží krabičku s elektroodpadem, kde je znak pro recyklaci Estrada Anton / Shutterstock.com

Češi recyklují poctivě

V loňském roce vybrala společnost Elektrowin zabývající se zpětným odběrem elektroodpadu o 3 % více spotřebičů než v roce 2021. Šlo celkem o 54 850 tun vysloužilých elektrospotřebičů, což bylo doposud nejvíce za její 17letou existenci. Nejvíce se nasbíralo velkých spotřebičů, jako jsou lednice, pračky, myčky, bojlery či sporáky.

Koncem minulého roku převzal Elektrowin v pořadí už pětimiliontou lednici. „Pokud bychom všechny tyto lednice postavili za sebe, řada by byla dlouhá 3000 km, což zhruba odpovídá vzdálenosti z Prahy na North Cape – nejsevernější bod Norska,“ uvedli zástupci společnosti. Elektrowin v České republice zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektroodpadu. U nás se tímto zabývají ještě společnosti REMA či Asekol.