Evropský parlament schválil sjednocení nabíječek od roku 2024. Která zařízení budou muset změnit „barvu“?

Konektor USB-C, v pozadí vlajka Evropské unie mundissima / Shutterstock.com

Znáte to, váš mobilní telefon hlásí posledních 10 % baterie a vy jako na potvoru nemáte s sebou nabíječku. Kolega vám sice nabízí k zapůjčení tu jeho, váš telefon je však bohužel vybaven zcela jiným typem nabíjecího konektoru. Právě těmto situacím se snaží předejít nová směrnice Evropského parlamentu, podle níž budou výrobci muset od podzimu 2024 používat výhradně standard USB-C.

Přečtěte si také

Luxusní sýrová roláda: S tímhle retro občerstvením nikdy nešlápnete vedle

Evropský parlament schválil sjednocení nabíječek

Od podzimu 2024 už nebudete muset řešit problém s nekompatibilitou nabíječek svých chytrých zařízení. Evropský parlament schválil v úterý 4. 10. směrnici, podle níž budou muset výrobci chytrých zařízení přejít na nabíjení prostřednictvím standardu USB-C.

Na tyto produkty se opatření začne vztahovat 24 měsíců po vstupu v platnost, u notebooků mají výrobci dokonce 40 měsíců na to, aby se přizpůsobili.

Člověk zapojuje nabíječku s konektorem USB-C do mobilního telefonu Pheelings media / Shutterstock.com

Konec nekompatibilních kabelů

„Toto je minulost,“ zahájil na schůzi Evropského parlamentu svou řeč maltský europoslanec Alex Saliba, který se podílel na formování konečného znění této normy. Držel při tom klubko smotaných kabelů, které se slovy „a toto je budoucnost“ vyměnil za jedinou nabíječku.

Návrh předložila Evropská komise loni v září a iniciativa získala poměrně rychle podporu europoslanců i členských zemí unie. Parlament pak krátce po úterním poledni příslušný návrh schválil poměrem 602 hlasů ku 13. „Dnes je velký den pro spotřebitele a také velký den pro naše životní prostředí,“ dodal Saliba.

Méně elektronického odpadu

Dle průzkumu unijních činitelů směrnice zjednoduší lidem životy, ušetří jim peníze, a navíc pozitivně přispěje ke snížení množství elektronického odpadu. A to i z důvodu, že si spotřebitelé budou moci do budoucna vybrat, zda chtějí nové zařízení zakoupit s nabíječkou, nebo bez ní. Eurokomisařka Margrethe Vestagerová dokonce prohlásila, že by mohlo jít o úsporu až 1 000 tun odpadu ročně.

Kabel s koncovkou USB-C by měl po zavedení směrnice uživatelům stačit k nabíjení telefonů, tabletů, čteček, digitálních fotoaparátů, bezdrátových sluchátek, myší a reproduktorů i ovladačů k herním konzolím.

Člověk strká nabíječku s konektorem Lightning do mobilního telefonu od Applu Wachiwit / Shutterstock.com

Nejvíce protestoval Apple

Než Evropský parlament návrh schválil, nevyhnul se kritice o protahování celého procesu. „Již přes deset let se snažíme z půdy Evropského parlamentu dotlačit komisi k tomu, aby začala jednat… ale až donedávna byla komise neaktivní,“ uvedla k tématu česká europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Komise se obhajovala náročností jednání s výrobci, kteří se změně bránili.

Proti sjednocení konektorů nejvíce vystupovala společnost Apple, která si na vlastním nabíjecím konektoru Lightning dost zakládá. Hlasování však prošlo i přes její dominantní postavení na trhu. Otázkou je, zda Apple na USB-C skutečně přejde, nebo konektory zcela odstraní a nechá uživatele iPhonů nabíjet pouze bezdrátově.

Udělejte si radost levnou elektronikou

Je třeba myslet na budoucnost

Ačkoli je současný postup více než pozitivní, podle české europoslankyně Dity Charanzové (ANO) je třeba unijní předpisy pružně přizpůsobovat technologickému pokroku. „USB-C je dnes nejefektivnější variantou nabíječky, ale zítra může přijít USB-D nebo nový bezdrátový standard,“ řekla.

Europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) zase upozorňoval, že by EK měla myslet i na druhou stranu kabelu, tedy konektory na adaptérech. „Pokud bychom sjednotili i druhou stranu, docílíme ještě menšího elektronického odpadu,“ sdělil ČTK.