Barvou letošního podzimu je chartreuse. Můžete ji nosit i vypít!

Usmívající se žena sedí v tureckém sedu, na sobě má modré džíny a tričko s dlouhými rukávy v barvě chartreuse Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Letošní podzim rozhodně nebude unavený a smutný. Tedy pokud dáte na nejnovější trendy a zahalíte se do zářivé žlutozelené barvy zvané chartreuse. Víte, že je tento odstín pojmenovaný po jednom prastarém „léku“ na dlouhověkost, který se dodnes vyrábí? Přečtěte si, proč je tato barva tak oblíbená.

Přečtěte si také

Výborná příloha jen ze 3 surovin: Snadný bramborový knedlík jako od babičky

Barva radosti a kreativity

Chartreuse (někdy též jednoduše nazývanou jako zelenožlutá) lze popsat jako směs odstínů zeleného jablka, limetky a neonově žluté. Je pojmenována podle bylinného likéru, který se tradičně připravuje z více než stovky rostlinných ingrediencí a má přirozenou výrazně zelenou barvu. Existuje také v lehčí variantě, která je zase více do žluta.

A co na chartreuse říká barevná psychologie?

  • Je spojována s entuziasmem, s radostí, mládím a vitalitou.
  • Na rozdíl od zelené není považována za relaxační barvu. Naopak je velmi energická a inspirující.
  • Podporuje kreativitu, soustředěnost a myšlení, vybízí k dobrodružství.

Pokud si tedy chcete podzim trochu rozradostnit a rozveselit, obklopte se chartreuse. Můžete ji nosit na sobě nebo si pořídit žlutozelené bytové doplňky (např. povlaky na polštáře, hrnky, květináče) a jiné drobnosti pro radost.

Kabelka v barvě chartreuse, citrony, limetky Christina Vartanova / Shutterstock.com

Udělejte chartreuse místo ve skříni

Ve světě módy se letos jedná o barvu velmi populární. Alespoň pár kousků v odstínu chartreuse zařadila do své nové podzimní a zimní kolekce spousta značek. Oblečení i módní doplňky ve žlutozelené barvě aktuálně najdete například v obchodech H&M, Mohito, Reserved či Zara a plno dalších v internetovém Zootu, Zalandu či About You a Answear. Nejčastěji narazíte na mikiny, svetry, šaty, kabelky i lodičky a jiné výrazné doplňky.

V drogeriích a parfumeriích se zase můžete poohlédnout po žlutozelených očních linkách a stínech, které rozzáří váš pohled a navodí pocit dobré nálady. Odvážnější dokonce mohou sáhnout po laku na nehty v tomto odstínu.

Nebojte se experimentovat s výraznými barvami

Zelený lék na dlouhověkost

A jak jsme již zmínili, barva dostala název podle stejnojmenného ikonického francouzského bylinného likéru. Jeho příběh patří ve světě pálenek k velmi známým. Původně totiž vznikl jako jeden z mnoha „zaručených“ léků na dlouhověkost.

V roce 1605 stvořil jeho tajnou recepturu tehdejší biskup François-Annibal d’Estrées a recept věnoval kartuziánským mnichům ve Vauvert v Paříži. Naneštěstí byl biskupův rukopis tak nečitelný, že se jeho tajný recept nepodařilo nikomu po dlouhá desetiletí rozluštit. Receptura byla obnovena až po více než 150 letech a likér se prodával v malých lahvičkách jako bylinný přípravek na žaludeční nevolnosti a na nachlazení.

Likér Chartreuse a citron ve sklenici Brent Hofacker / Shutterstock.com

Pravý klášterní bylinný likér

Novodobá podoba klášterního Chartreuse vznikla až v roce 1840, stále přitom vychází z původních kořenů. To znamená, že jej dodnes vyrábí kartuziánští mniši z kláštera Grande Chartreuse v podhůří francouzských Alp, kteří současně jako jediní znají jeho přesnou recepturu.

Ta obsahuje směs 130 horských bylin a hlavně žádná umělá barviva ani dochucovadla. Krásně zelená barva je proto čistě přírodním dílem. Dnes jsou likéry samozřejmě o něco sladší a obsahují méně alkoholu než dříve, kdy sloužily jako léčiva.

  • Chartreuse patří k jedněm z mála posledních výjimečných likérů, které skutečně vyrábí existující mniši z kláštera. „Klášterní“ lihoviny jsou totiž velkým marketingovým trhákem a výrobci tohoto označení často zneužívají.
  • Likér je na trhu k dostání ve dvou variantách: originální zelené Chartreuse Verte a žluté Chartreuse Jaune, která je ještě o něco jemnější a sladší a původně vznikla jako příjemnější verze likéru určená pro dámy. Pokud byste chtěli tento přírodní zázrak ochutnat, cena za sedmičkovou lahev začíná na cca 850 Kč, žlutý bývá o něco levnější.