Nový trend mezi bytovými doplňky: Biokrby ozdobí každý interiér a vytvoří hřejivou atmosféru

Středně velký, volně stojící biokrb MarinaGrigorivna / Shutterstock.com

I v městském bytě si můžete užít příjemné posezení u plápolajícího ohně. Stačí si pořídit biokrb, ve kterém se místo dřeva spaluje bioethanol. Nepotřebujete tedy komín ani jiné vybavení a nebezpečných zplodin se také bát nemusíte. Na výběr máte spoustu druhů. Některé jsou vhodné k zabudování do stěny, jiné jednoduše postavíte na stůl. A dobrou zprávou je, že ceny nejmenších biokrbů začínají už na stovkách korun.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Princip biokrbu

Biokrb je moderní designové zařízení, které spaluje biolíh. Hoří tedy skutečným plamenem podobně jako klasické krby – jen zvuku praskajícího dřeva se nedočkáte.

Výhodou ale je, že nevytváří nečistoty a nevyžaduje komín. Kromě tepla totiž produkuje pouze směs oxidu uhličitého a vodní páry, které vzduch nijak neznečistí. Stačí jednou za čas vyvětrat. Výhřevnost se pohybuje od dvou do pěti kWh, celou místnost tedy nevytopí, ale určitě ji zútulní a vytvoří romantickou atmosféru.

Dopřejte si chvilku pro sebe

Jaký typ zvolit?

Velké vestavné biokrby jsou sice dražší, ale zase mají poměrně dlouhou životnost a vypadají opravdu luxusně. Navíc skvěle fungují i jako přídavný zdroj tepla, což se v době vysokých cen energií obzvlášť hodí.

Dále na trhu najdete malé biokrby, které stačí položit na stůl, případně nástěnné varianty. V sortimentu e-shopů nechybí hranaté ani kulaté tvary. Vzhledově převládá minimalismus, ale najdou se i dekorativní keramické imitace polínek. Doporučujeme tedy výběr přizpůsobit stylu interiéru. Extravagantně a zároveň elegantně pak působí biokrby zavěšené v prostoru.

Místnost s křeslem, květinami a biokrbem Ground Picture / Shutterstock.com

Nejlevnější verze do 1 000 Kč

Na cenu biokrbu má kromě velikosti vliv i materiál, výhřevnost a celkové provedení. Průměr se pohybuje okolo dvou až tří tisíc korun, ale najdou se i cenově dostupnější, nebo naopak výrazně dražší kousky. Ať už si nakonec vyberete jakkoliv, jistě vás potěší nízké provozní náklady. Hodina hoření stojí přibližně 30 Kč.

Další výhody a nevýhody

Mnoho lidí dává biokrbu přednost i díky snadné instalaci a jednoduché obsluze. Náročná není ani jeho údržba. Na druhou stranu s ním však nikdy nedocílíte takového efektu jako s krbem na dřevo. Dalšími často zmiňovanými nevýhodami je nutnost nákupu speciálního paliva, které musí být v dostatečné kvalitě.

Zahřejte se

Kupte se slevou Deka Liv & Bo.

Porovnat slevy

Na co si dát pozor?

V neposlední řadě byste měli myslet i na bezpečnost. Biokrb vždy zapalujte z boku, nikdy ne ze shora. A pamatuje na to, že nesmí hořet nepřetržitě. Po dohoření ho vždy nechte alespoň pět minut vychladnout a až potom znovu zapalte. Důvod je jednoduchý, výpary z bioethanolu jsou snadno zápalné, výjimečně dokonce výbušné.