5 tipů, jak si usnadnit úklid a mít byt jako ze škatulky za pár minut

Žena v pracovním rukavicích si plácla s dcerou Drpixel / Shutterstock.com

Dali jste si v novém roce předsevzetí, že budete doma více udržovat pořádek? Pak pro vás máme tipy, jak si usnadnit i tuto neoblíbenou činnost. Poradíme vám, jak na pořádný úklid domova, který hravě zvládne úplně každý.

Přečtěte si také

Výrobci nápojů v plechovkách mění design. Kofola či Rockstar více vsází na eleganci

Jak snadno zvládnout úklid domácnosti?

Plán úklidu bytu

Jak si úklid usnadnit? Jděte na něj systematicky. Připravte si plán velkého úklidu – označte si všechny úkony, které chcete zvládnout. Projděte místnost po místnosti a zapište si, co konkrétně budete kde dělat.

  • Umývat okna? Utírat prach?
  • Třídit a vyhazovat nepotřebné věci?
  • Stěhovat nábytek?

Kromě jednotlivých úkolů si určete i čas, který úklidu chcete věnovat. Budete uklízet dva dny po sobě, nebo mu věnujete dva týdny průběžných činností? Pomalý úklid je skvělý nápad – nepředřete se, ale krůček po krůčku dojdete k výsledku.

Nepodceňujte potřebného pomocníka

Vybavení pro úklid

Kdo jsou pomocníci, kteří vám usnadní úklid i život? Známe jich hned několik. Kromě starých dobrých babských rad mohou pomoci i technické vymoženosti.

Jaké čisticí prostředky zvolit?

V domácnosti je potřeba uklidit mnoho zákoutí, míst a povrchů. Aby se vám to povedlo, nabízí se velká řada specifických čisticích prostředků, ze kterých můžete vybírat.

Práci si ovšem usnadníte, pakliže zvolíte čistič univerzální – díky němu se zbavíte většiny špíny, ať už bude kdekoliv.

  • A pokud si potrpíte na ekologii, vsaďte na starý dobrý ocet, citrónovou šťávu a jedlou sodu.
Muž se ženou mají čisticí pomůcky Cast Of Thousands / Shutterstock.com

Nejlepší úklidové prostředky

V dnešní době lze k úklidu sáhnout i po velkém množství technologických vymožeností. A asi žádná vám nepomůže tolik, jako robotický vysavač. Zatímco v minulosti by vás asi sotva napadlo, že by někdo vyluxoval za vás, dnes jde o samozřejmost v mnoha domácnostech.

Zatímco budete utírat prach či třídit nádobí, robotický vysavač se postará o čisté podlahy, čímž ušetříte čas nejen při úklidu. Kromě toho jde využít také robotický mop, který následně dokonce vytře – důležité je však mít podlahy bez koberce či překážek, které by mopu znesnadnily práci.

  • Ty nejmodernější robotické vysavače pak mají i mobilní aplikaci, přes kterou je můžete i z kanceláře pustit po bytě nebo se podívat na mapku, která místa váš pracant vynechal.

Jak na mytí oken?

Ne každý má rád mytí oken, i na to však můžete jít chytře. Mýdlovou vodou nejprve omyjte špinavé rámy, abyste se následně mohli věnovat sklům. Pokud navíc budete mít při ruce nano čistič, vydrží umytá okna ještě dlouho čistá.

  • Také tuto činnost si můžete příjemně zjednodušit – pomohou vám vysavače na okna. Ano, i ty lze sehnat v moderní robo verzi, která odvede práci za vás. Záleží jen na tom, jak velká okna máte.
  • Osvědčený způsob mytí oken je i obyčejná stěrka na okna a kýbl s horkou vodou, kapkou Jaru a octa. Stačí okna namočit horkou vodou, do které přidáte zmíněné ingredience a jednoduše je stěrkou setřít.

Tip: Na okenní rámy si pořiďte tenkou stěrku určenou právě na ně. Jde o skvělou vychytávku, která vám nejen usnadní práci, ale také zamezí přebytečnému odkapávání vody a saponátu na podlahu.

Robotický vysavač? Absolutní standard moderní domácnosti

Zkuste minimalismus

Jestli vás při pomyšlení na úklid berou mdloby, obzvláště, když si představíte přerovnávání a organizaci všech věcí, které doma máte, je čas se zamyslet. Co takhle minimalismus?

  • Jsou všechny vaše předměty skutečně potřebné?
  • Využíváte je pravidelně?

Zkuste v rámci novoročního úklidu přemýšlet nad tím, zda jsou předměty ve vaší domácnosti užitečné. Ty, na které jste v posledním roce nesáhli, můžete darovat nebo prodat. Další úklidy pak budou mnohem snazší a vaše domácnost příjemnější a vzdušnější. Minimalismus zkrátka přináší úlevu i radost současně. Vyzkoušíte ho?

Žena s natáčkami pózuje s koštětem a úklidovými pomůckami Studio Romantic / Shutterstock.com

Stylové bytové doplňky a vůně do bytu

V rámci úklidu je také ta správná chvíle pro provonění a úpravy interiéru. Můžete vsadit na svíčky nebo aroma olejíčky, které se aplikují na keramické či dřevěné nosiče, případně využijte oblíbenou aroma lampu.

K provonění pak poslouží také voňavé úklidové prostředky. Sáhnout můžete třeba po elegantním bytovém parfému, kterým dodáte svému domovu specifickou vůni. A jak proměnit náladu? Vyměňte bytový textil! Vsaďte na pastelové jarní barvy, které vašemu příbytku dodají tu pravou jiskru a probuzení.