Kofila slaví 100 let. Recepty z Kofily, které stojí za to vyzkoušet

Sedm tyčinek Kofila s různými druhy obalů Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Čokoládová tyčinka s jemnou krémovou kávovou náplní, žlutým obalem s mouřenínem, kterou mlsali naši rodiče a s velkou pravděpodobností i prarodiče a praprarodiče. Kdo by neznal Kofilu? Ta se v regálech obchodů objevila poprvé před 100 lety, tedy v roce 1923. Od té doby se pořád drží hodně vysoko na žebříčku popularity. Kofila ale nemusí být jen rychlou svačinou, skvěle se s ní dá kouzlit i v kuchyni. Zkoušeli jste už kofilové řezy nebo pusinky?

Přečtěte si také

Co všechno se dá připravit z pampelišek? Vyzkoušejte chutný med, víno nebo čaj

Historie Kofily

Psal se rok 1923 a ve vinohradské továrně na čokoládu Orion se zrodila ikona mezi čokoládovými tyčinkami, kterou pojmenovali Kofila. Její žlutý obal s postavičkou mouřenína s turbanem na hlavě a šálkem kávy v ruce, který se stal legendárním a za 100 let se v podstatě příliš nezměnil, navrhl známý český umělec Zdeněk Rykl, kterému v té době bylo pouhých 23 let. Rykl se stal dvorním ilustrátorem Orionu, čtyřcípá hvězda Orion je také jeho počinem. Za své dílo získal mnoho ocenění a bodoval samozřejmě i s Kofilou.

Kde najdete oblíbenou dobrotu v akci?

Kupte se slevou Kofila Orion.

Porovnat slevy

Kofila má nové logo

V roce 1929 získala Kofila své první velké ocenění na Grand Prix v Barceloně, o sedm let později pak u stejné příležitosti v Bruselu. V roce 1962 pak v Bruselu na světové olympiádě čokolády získala kávová tyčinka stříbrnou medaili.

Stejně jako v roce 1923 byla čokoláda Kofila se svým minimalistickým designem a vroubkovaným reliéfem inspirací pro mladého umělce, dává i nyní příležitost designerům, kteří stojí na startu své kariéry. Od začátku roku 2023 můžeme v obchodech narazit na designovou jubilejní edici sedmi obalů, které navrhli studenti grafického designu fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati. Už jste si jeden nebo i všech sedm zakoupili a dopřáli si s Kofilou chvilku klidu a pohody?

Kousek perníku politý čokoládovou polevou na talíři se lžičkou Fischer Food Design / Shutterstock.com

Sladké pečení s Kofilou

Jedinečná kávová chuť Kofily dokáže potěšit nejen ve své původní podobě, ale také se skvěle hodí při přípravě dezertů. Zkusíte to s námi?

Recept na kofilový perník

Říkal snad někdo, že nejde dohromady káva a perník? A co teprve když se obojí spojí dohromady?

Budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g celozrnné hladké mouky
  • 50 g žitné mouky
  • 1 kypřící prášek do perníku nebo 1 kypřící prášek a polévková lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce kakaa
  • 200 g cukru krystal
  • 200 ml mléka nebo kefírového mléka
  • 100 ml řepkového oleje
  • 2 střední vejce
  • 4 tyčinky Kofila
  • Pikantní marmeláda na potření hotového perníku
  • Na polevu: 2 tyčinky Kofila, 50 g smetany na šlehání

Jak na to?

  1. Všechny ingredience si připravte na kuchyňskou linku zhruba hodinu před tím, než začnete péct.
  2. Nejprve si v jedné míse smíchejte všechny sypké ingredience na těsto (mouka, kypřící prášek, perníkové koření, cukr, kakao).
  3. V druhé míse spojte všechny ingredience „mokré“ – nad vodní lázní nebo v mikrovlnce rozpusťte tyčinky Kofila, k rozpuštěné čokoládě přilijte vlažné mléko a spojte, poté přilijte i olej a 2 vejce a vše opět prošlehejte do kompaktní tekuté směsi.
  4. Tekutou směs pak přilijte ke směsi sypké a vše promíchejte, ale jen tak dlouho, aby se vše spojilo.
  5. Hotové těsto nalijte na připravený plech, který jste si vystlali pečicím papírem a dejte péct zhruba na 45 minut do trouby předehřáté na 160 stupňů.
  6. Jestli je perník hotový, vyzkoušejte na špejlovém testu. Po vyndání z trouby ho nechte mírně vychladnout a promažte marmeládou. Buď můžete marmeládou potřít jen povrch perníku nebo perník prořízněte napůl a namažte spodní polovinu a přiklopte zpět vrchní. Tu také pomažte marmeládou.
  7. Až bude perník vychladlý, můžete polít kofilovou polevou připravenou z tyčinek Kofila a smetany. Opět nechte polevu pořádně vychladnout a pak můžete servírovat.
Sněhové čokoládové pusinky na černém talíři s malinami Elena Veselova / Shutterstock.com

Pusinky s kofilovým překvapením

Může být něco sladšího než sněhové pusinky? Může! A to sněhové pusinky s kofilovým překvapením.

Budete potřebovat:

  • 2 bílky ze středních vajíček (cca 60 g)
  • 120 g cukru krupice
  • Špetka soli
  • Citronová šťáva (na vymazání mísy, kde budete bílky šlehat + pár kapek do sněhu)
  • 2 tyčinky Kofila

Nezapomeňte do receptu vejce v akci

Jak na to?

  1. Základem je připravit pořádně tuhý sníh z bílků. Pořádně umytou a odmaštěnou mísu mixéru vymažte šťávou z citronu (ta mísu zbaví poslední případné mastnoty a zajistí, že se sníh povede). Do mísy dejte 2 bílky, špetku soli a začněte v mixéru šlehat na střední stupeň, než se na povrchu vytvoří bílá pěna.
  2. V této fázi začněte po částech zašlehávat cukr (zhruba na čtyřikrát). Vždy vyčkejte do okamžiku, kdy se cukr v bílkové pěně pořádně rozpustí a zašlehá.
  3. Když už nebudete mít cukr, zvyšte výkon mixéru na maximum a nechte ho pracovat. Během pár minut vznikne tuhý, lesklý sníh, který bude tvořit krásné špičky, které budou držet. V této fázi mixér vypněte.
  4. Sladký sníh dejte do zdobícího sáčku a na plechu s pečicím papírem začněte tvořit pusinky. Nejprve nastříkejte kopečky a do každého z nich zapíchněte kousek Kofily (cca ¼ čtverečku). Čokoládu pak přikryjte čepicí sněhu a vytvořte tak pusinku.
  5. V předehřáté troubě na 100 stupňů sušte asi hodinu až hodinu a půl. Během pečení nezapomeňte několikrát otevřít troubu a vyvětrat vlhkost. Pusinky nechte dokonale vychladnout v troubě, až pak je vyndejte.