Kotvičník navrátí chuť do života ženám i mužům. Proč ho s přibývajícím věkem potřebujeme více?

Detail kotvičníku zemního NOPPHARAT9889 / Shutterstock.com

Kotvičník zemní je nenápadnou bylinou s jasně žlutými květy. Pro své blahodárné účinky se po dlouhá staletí využívá v tradiční čínské a ajurvédské medicíně. Dokáže totiž mužům i ženám zlepšit hormonální rovnováhu, libido i psychiku. Přečtěte si, v jakých podobách se u nás dá sehnat a které z nich jsou pro užívání nejvhodnější.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Pravda o kotvičníku

S tím, jak naše tělo stárne, klesá v něm také hladina pohlavních hormonů, u mužů testosteronu a u žen estrogenu. To se může negativně podepsat nejen na sexuálním životě jako takovém, ale i na celkové vitalitě a psychické pohodě. A právě kotvičník dokáže tuto nerovnováhu vybalancovat. Sám přitom žádné hormony neobsahuje, své zázračné účinky má díky obsaženým steroidním saponinům, stejně tak jako díky množství dalších cenných látek (vitamín C, fytosteroly, třísloviny, glykosidy, aminokyseliny a životně důležité minerály).

Pořiďte si něco pro své zdraví v akci

Proč kotvičník ocení ženy i muži?

Ženy kotvičník užívají pro jeho schopnost stabilizovat hladinu ženských pohlavních hormonů v době ovulace i menstruace, později také v průběhu menopauzy. Bylinka pomáhá zmírňovat návaly, deprese a úzkosti a pocity únavy, naopak podpoří dobrou náladu, sexuální apetit a libido.

Stejnou vitalitu a chuť do (intimního) života dokáže navrátit i mužům, u kterých zase stimuluje hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu. Zlepšuje plodnost a funkčnost jejich pohlavních orgánů.

  • Tip: Obdobné účinky má na náš organismus také Maca peruánská, která je nejčastěji k dostání ve formě kapslí nebo sušeného prášku určeného k rozmíchání ve vodě, studených nápojích či kaších. Doporučuje se dokonce užívat obě byliny současně. Maca s kotvičníkem působí synergicky a při pravidelném užívání dokáže zajistit vyšší účinek.
Starší muž nese ženu na zádech a smějí se Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Účinky kotvičníku

Snížené libido a hormonální nerovnováha ovšem nejsou jediné problémy, které mohou lidi s postupem věku trápit. Kotvičník si dokáže poradit i s celou řadu dalších zdravotních obtíží.

  • U sportovců pomáhá zvýšit fyzickou výkonnost a lepší regeneraci organismu.
  • Snižuje cholesterol, pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi.
  • Přispívá k normální funkci močové soustavy, nervové soustavy i kardiovaskulárního systému.
  • Dodává tělu energii, podporuje psychickou pohodu a vyrovnanost.
  • Napomáhá přirozené obranyschopnosti.

Jak ho správně užívat?

Nať kotvičníku, jehož maximální denní dávka je stanovena na 2000 mg, je na trhu k dostání hned v několika formách. Nejběžnější je asi kotvičníkový čaj (ať už porcovaný nebo sypaný) pro podporu normální funkce močové soustavy i pohlavních orgánů a pro obnovu vitality. Za jedno dvacetisáčkové balení obvykle dáte kolem 60–70 korun, přičemž denně je možné pít až dva šálky. Na měsíc proto počítejte se spotřebou dvou až tří krabiček kotvičníkového čaje.

Usušený kotvičník zemní vysypaný z hmoždíře iva / Shutterstock.com

Praktičtější doplňování optimálního denního množství a vyšší možnou vstřebatelnost zase nabízí kotvičníkové extrakty v podobě kapslí, kapek nebo tinktur. Měsíční dávka vás většinou vyjde na 100–200 korun, tedy podobně jako je tomu u čajů.

Tuto bylinu také najdete ve složení řady známých léčivých přípravků na podporu mužské potence i ženské vitality. Prodávají se rovněž kombinované přípravky obsahující jak kotvičník, tak další vitamíny a minerály. Doporučujeme si u nich vždy zkontrolovat, jaký podíl má kotvičník v celkovém složení cenných látek a jaké je doporučené denní dávkování s ohledem na velikost balení a jeho cenu.