Bude pivo příliš drahé? Pivovarský gigant předpovídá snížení konzumace piva v Evropě

Muž drží v pivovaru sklenici s pivem G-Stock Studio / Shutterstock.com

Ceny rostou celým spektrem produktů a vyhnout by se neměly ani nápoji, který je pro Českou republiku tak ikonický, pivu. Zvýšení ceny by mělo přijít v celé Evropě, což předpovídá jedna z největších pivovarnických firem. Zvyšování cen se má projevit menší spotřebou piva a možná, že se dočkáme trendu, kdy se začnou četné pivní mozoly doslova ztrácet před očima. Čeká pivovarské společnosti další náročný rok?

Přečtěte si také

Na benzinku jako do supermarketu: BILLA otevírá další obchody VIVA

Predikce pivovarského giganta Carlsberg

Velkou ranou pro výrobce piva byla éra pandemických uzavírek, která způsobila, že lidé nemohli navštěvovat hospody a podobná zařízení. Další ránu připravila inflace, poškozené dodavatelské řetězce, rostoucí ceny energií a v konečném důsledku i nižší nákupní apetit spotřebitelů.

Dánská pivovarnická společnost Carlsberg zjišťovala, co má od tohoto roku očekávat. Podle ní budou mít letos Evropané menší žízeň. Zatímco minulý rok zaznamenala 12 % růst, v letošním roce očekávají provozní zisk, který bude v hranici, která bude o 5 % nižší až o 5 % vyšší.

Najděte si svoje oblíbené pivo v akci

Generální ředitel společnosti Cees't Hart řekl pro agenturu Reuters následující: „Rok 2023 bude dalším náročným rokem. Zatímco pivo bylo historicky odolnou spotřebitelskou kategorií, rostoucí ceny v kombinaci s obecně vysokou inflací mohou mít negativní dopad na spotřebu piva na některých našich trzích, zejména v Evropě.“

Loni se prodej na litr zvýšil o 9 %, ale letos to může být jiné. Cena se podle společnosti zvedne jen o jedno jednociferné procento, aby se pokryly vyšší náklady.

Žena si v obchodě vybírá lahev piva Bohdan Malitskiy / Shutterstock.com

Zadní vrátka v Rusku?

Carlsberg je světovou čtyřkou na pivovarnickém trhu a rozsáhlé provozy má také v Rusku. Ačkoliv by je chtěla údajně do června prodat, je také možné, že si zde nechává otevřené dveře pro případný návrat. K tomu by ale bylo potřeba zklidnění napjaté situace na mezinárodní politické scéně.

Zatímco mnoho společností se snaží podnikat úsporná opatření, Carlsberg aktivně investuje. Letos má v plánu odkoupit svého indického partnera Khetan Group, a to bude znamenat akvizici v hodnotě 700 milionů eur.

Dramatické změny cen nehrozí

Cena piva se bude pravděpodobně i u nás zvyšovat. Zdražení jsme mohli dobře sledovat v minulém roce. Například Plzeňský Prazdroj loni oznámil, že od 1. října 2022 zdraží pivo v průměru o 8 %. Uklidňujícím faktem je skutečnost, že cena piva roste z dlouhodobého hlediska pomaleji než mzdy. Průměrný Čech si ze své mzdy může dovolit až 3,5 tisíce lahvových piv.

Češi nemají v pití piva příliš velkou konkurenci, sdružení evropských pivovarnických asociací The Brewers of Europe v roce 2020 informovalo, že na průměrného Čecha připadá 270 půllitrů piva za rok a překvapivě vysoká je i produkce, protože se u nás vyrobí 173 litrů piva na obyvatele. I když bude cena v následujících letech stoupat, nemělo by jít o tak výrazné zdražení, aby si museli Češi tento zlatý mok odpírat.