Objednáváte levné zásilky z Číny? Porovnali jsme, jak si vedou jednotlivé aplikace

Žena nakupuje na Aliexpressu Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

Nákupy na čínských e-shopech si Češi v posledních letech hodně oblíbili. Neodrazují je ani nové podmínky spojené se zavedením DPH na objednávky v hodnotě nad 22 eur a clo. Populární jsou jak online tržiště s širokým sortimentem zboží, tak internetové obchody s módou. Kde nakupovat, aby to bylo bezpečné a cenově výhodné?

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Aliexpress vítězí

Asi nejznámějším čínským e-shopem je Aliexpress, kde najdete téměř vše od módy přes dekorace až po elektroniku nebo žárovky. Celkově je to až 100 milionů výrobků.

Výhodou je stránky je obrovská nabídka, relativně rychlá doprava, možnost přepnutí na české koruny a také spolehlivost při řešení reklamací. Počítejte však s tím, že si procvičíte angličtinu, protože stránka ani aplikace nenabízejí podporu češtiny. V minulosti bývala také běžná doprava zdarma, dnes na ni lze také narazit, ale čím dál častěji si za doručení připlatíte. Dlouhodobě je i tak označován za jedničku mezi internetovými obchody z Asie. Přesto ale buďte opatrní a při nákupu oblečení nebo obuvi si pečlivě zkontrolujte míry. Obecně také platí, že čím levnější zboží, tím horší kvalita.

Stejně tak počítejte s tím, že doprava se může protáhnout až na 30 dní. E-shop má sklady v Evropě, a tak je většinou doručení rychlejší, ale oficiálně se uvádí 7 až 30 dní. Také se vám může stát, že vaše balíčky sloučí do jednoho a vám tak dorazí vaše objednávky najednou, bez toho, abyste museli neustále čekat na pošťáka.

Mobilní aplikace e-shopu Wish Pe3k / Shutterstock.com

Wish preferují mladí

Poměrně dobré recenze a vysoké hodnocení má u českých uživatelů i Wish, a to i přes oblíbené vtipy, které glosují nízkou kvalitu a rozdíly na fotografiích a ve skutečnosti. Vzhledem k cenám ale úroveň zboží není tak špatná a i tady je z čeho vybírat. Celkově sortiment čítá více než milion produktů.

Výhodou je také uživatelsky přívětivá aplikace včetně podpory v češtině. Na druhou stranu nemá tento e-shop sklady v Evropě a na zboží budete čekat 10 až 30 dní a bez registrace nenakoupíte. Počítejte také s tím, že pokud se rozhodnete od obchodu odejít, budou vás jeho nabídky ještě několik týdnů pronásledovat.

Shein pro milovníky rychlé módy

Ryze módní e-shopy reprezentuje v našem přehledu Shein, který je průkopníkem ultra fast fashion. Na své si přijdou ženy, muži i děti, a to nejen co se týká oblečení, ale také doplňků. Prodejce má vlastní designéry, kteří sledují trendy na sociálních sítích a pak podle toho během pár dnů vytvářejí návrhy modelů, které se okamžitě šijí a posílají do celého světa. Počítejte ale s nízkou kvalitou, převahou polyesteru a také nepřeberným množstvím zboží, které můžete procházet hodiny a hodiny. Ačkoli se Shein zaměřuje především na módu, nakoupíte zde i velké množství doplňků, potřeb do domácnosti, kosmetiky, elektroniky, hraček a dokonce automobilového příslušenství.

Doba dodání by neměla překročit 20 dní a těšit se můžete i na poštovné zdarma, ale to jen v případě, že nakoupíte za více než 39 eur. Na stránce však probíhají téměř neustále různé akce, jako je doprava zdarma pro nové uživatele, výprodeje, slevové kódy na určité kategorie a podobně. Shein nabízí podporu češtiny i české měny. Pozor si ale dejte na vrácení zboží. Za něj vám totiž z vrácené částky strhnou 4,5 eura (cca 111 Kč).

Muž drží v ruce mobilní telefon s aplikací Alibaba, má u toho otevřený notebook Nopparat Khokthong / Shutterstock.com

Velkoobchodní gigant Alibaba

Připomíná vám tento název Aliexpress? Není divu, jde totiž o dceřinou společnost e-shopu Alibaba, který prodavá zboží ze 40 různých odvětví. Na rozdíl od ostatních zmíněných prodejců se ale zaměřuje na B2B segment. Nakupují na něm tedy primárně maloobchodníci, kteří pak zboží nabízejí dál.

Nejde o to, že byste museli vlastnit živnostenské oprávnění, ale většinou můžete nakupovat jen ve velkém množství, například od 10 nebo 50 kusů. České recenze musíte hledat déle, ale na různých diskuzních fórech na ně narazíte.

Temu láká na rychlé doručení

Novinkou mezi čínskými e-shopy je Temu. Na trhu se objevil teprve letos, ale už patří mezi nejstahovanější aplikace v USA. Podle serveru Chip.cz ji tam používá více než 30 milionů lidí. Důvod je jednoduchý, Temu nabízí opravdu nízké zaváděcí ceny i bezplatné doručení, které je rychlejší než u konkurence. Odborníci ale varují před možným zneužitím dat podobně jako u aplikace TikTok nebo Shein, u kterých se spekuluje dokonce o plošném zákazu.

Mobilní aplikace e-shopu Temu v miniaturním nákupním vozíku yanishevska / Shutterstock.com

Co v Číně raději nekupovat?

Z bezpečnostních důvodů se ani na ověřených čínských e-shopech nedoporučuje nakupovat hračky a další produkty pro děti. Stejně tak buďte opatrní u levné elektroniky, která se může vznítit, a u kosmetiky nebo drogerie s krátkou expirací. Podle odborníků mohou takové výrobky představovat zdravotní nebo bezpečnostní riziko.

Dále doporučujeme dát si pozor na padělky luxusních značek a zcela vyloučené jsou pochopitelně zbraně nebo výbušniny, ale i živé rostliny a zvířata.

Pozor na ochranu dat

Jak už jsme zmiňovali u některých e-shopů, při nákupech z Číny byste měli být opatrní také ohledně sdílení citlivých údajů. Shromažďování dat se zatím potvrdilo jen u TikToku, ale ani internetové obchody nejsou bez rizika. Shein nebo Temu se chtějí podezření vyhnout, a tak svůj zahraniční byznys řídí z oblastí mimo Čínu, například ze Singapuru nebo USA.

Jak na reklamaci?

Poškozené nebo neodpovídající zboží je možné reklamovat. Ve většině případů se vám bude hodit angličtina, návody na reklamaci pro jednotlivé stránky však najdete na internetu i v češtině. Vždy je ale potřeba nafotit nedostatky a poslat je prodejci e-mailem společně s popisem vady. A pokud vám reklamaci uzná, můžete si zvolit, jestli chcete vrátit peníze, nebo poslat nové zboží. Pokud se rozhodnete pro finanční kompenzaci, přijdou vám peníze stejným způsobem, jakým jste platili.

Zdroje: blogerky.cz, cc.cz, chip.cz, entuzio.cz, testado.cz